Κολονία: Αυτόνομο κοινωνικό κέντρο απειλείται με εκκένωση

Οι φίλοι/-ες του Αυτόνομου Κέντρου Κολονίας, αριστεριστές, συνδικαλιστές και άλλα άτομα, καλούμε σε διαμαρτυρία στην Κολονία, με κεντρικό σύνθημα «Να κάνουμε τα πάντα μόνοι/-ες μας! Διαδήλωση για ένα Αυτόνομο Κέντρο» στις 2 Απρίλη 2011.

Το Αυτόνομο Κέντρο στο Καλκ Κολονίας υπάρχει εδώ κι ένα χρόνο, από τις 16 Απρίλη 2010. Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει εκεί περισσότερες από 250 δραστηριότητες, και ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί και συνδιαμορφωθεί από χιλιάδες άτομα. Ιδρύθηκε ο πρώτος κινηματογράφος της γειτονιάς, λειτούργησαν πολλά εργαστήρια, έγιναν συναυλίες που βοήθησαν πολλά τοπικά συγκροτήματα, υπήρχε εβδομαδιαία συμβουλευτική ανέργων, έγιναν διάφορες εκθέσεις, πολιτικές ομάδες εργάστηκαν στο χώρο, κι όλα αυτά αυτοοργανωμένα, χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση από το δήμο. Η ιδέα να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν και να δημιουργούν πολιτισμό, χωρίς αυτό να εξαρτάται από το πορτοφόλι τους, βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

Η κατειλημμένη πρώην καντίνα της εταιρείας KHD, όταν άδειασε από την τοπική τράπεζα-αποταμιευτήριο (Spar­kas­se), εγκαταλείφθηκε να μαραζώσει. Με την πράξη της κατάληψης, γλίτωσε από την παρατεταμένη αχρηστία, και η αναζήτηση συζήτησης με πολιτικά υπεύθυνα άτομα από τους καταληψίες έπιασε τόπο. Παρουσιάστηκε, πέρα από την ιδέα του Αυτόνομου Κέντρου, κι ένα πλάνο χρήσης και χρηματοδότησης που άνοιξε το δρόμο για ένα πολιτιστικό κέντρο στην Κολονία.

Ο δήμαρχος Ρότερς και η τράπεζα αντιτίθενται σε αυτήν τη χρήση του κτηρίου της Wiersbergstrasse 44. Με παραπληροφόρηση και γελοίες δικαιολογίες, ετοιμάζουν τη βίαιη εκκένωση του χώρου και την κατεδάφιση του κτηρίου: Όπως ήδη έγινε στη συνοικία Μπάρμερ στο Ντόυτς, δρομολογούν τη δημιουργία του επόμενου πανάκριβου πάρκινγκ αυτοκινήτων…

Τα σπίτια μπορεί να εκκενωθούν, τα κτήρια να γίνουν πάρκινγκ, ωστόσο δεν μπορεί να γκρεμιστεί η ιδέα της αυτοοργάνωσης στη ζωή και στον πολιτισμό.

Σάββατο, 2 Απρίλη, ώρα 18.00, μπροστά από το Ντόμπλαττε (Θόλο) Κολονίας, κοντά στον κεντρικό σταθμό

Πληροφορίες (στα γερμανικά) / Άλλες πηγές: 1, 2, 3