Ρωσία, 2-9 Απρίλη: Κάλεσμα σε εβδομάδα κοινών δράσεων αλληλεγγύης στους ομήρους του Khimki

26 Μαρτίου
Καλούμε όλους όσους δεν είναι αδιάφοροι, σε διάφορες πόλεις και χώρες, να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα διωκόμενα αδέρφια Ντένις και Μαξίμ Σολοπόφ και στον Αλεξέι Γκασκάροφ. Κατέληξαν όμηροι κατά τη διάρκεια μιας απίστευτης ιστορίας που διαδραματίστηκε στο δάσος του Κίμκι. Πρόκειται για μια ιστορία σύγκρουσης ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών στη σημερινή Ρωσία και σε μια άψυχη χούντα διεφθαρμένων φιλάργυρων. Λόγω αυτής της κατάστασης, η πόλη του Κίμκι στα προάστια της Μόσχας έχει αποκτήσει φήμη πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Αλεξέι Γκασκάροφ και ο Μαξίμ Σολοπόφ πέρασαν 3 μήνες στη φυλακή βάσει ενός στημένου κατηγορητηρίου, που καταρρέει αυτήν τη στιγμή στο δικαστήριο. Οι ανακριτές χρησιμοποίησαν απειλές, βασανιστήρια και ψευδομάρτυρες αστυνομικούς. Στις 14 Απριλίου θα λάβει χώρα νέα δίκη στο δικαστήριο της πόλης του Κίμκι.

Ο Ντένις Σολοπόφ είναι ένας νέος ζωγράφος που κρατείται φυλακισμένος αυτήν τη στιγμή στη φυλακή της Λουκιάνοβκα (Remand prison Νο13) στο Κίεβο, στην Ουκρανία, όπου οι έγκλειστοι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες. Ένα παράδειγμα είναι πως κοιμούνται σε 3 βάρδιες λόγω των υπεράριθμων εγκλείστων στα κελιά. Αν και έχει γίνει δεκτό το καθεστώς πρόσφυγα του Ντένις από το UNCHR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), γεγονός που αποδεικνύει τη στέρεη βάση της έφεσής του, η ουκρανική μεταναστευτική υπηρεσία αρνήθηκε να του παραχωρήσει άσυλο. Αμέσως μετά την απόρριψη ασύλου, ο Ντένις συνελήφθη, κάτι που σημαίνει πως η ουκρανική μεταναστευτική υπηρεσία υπερέβη τις δικαιοδοσίες της καρφώνοντας στην τοπική αστυνομία πως ο Ντένις βρισκόταν στα γραφεία της. Η περίοδος των 40 ημερών προφυλάκισης του Ντένις θα παρέλθει την 11η Απρίλη, μετά την οποία ή θα απελευθερωθεί ή θα κρατηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας – που μπορεί να κρατήσει ως κι ενάμιση χρόνο.

Οι τρεις νέοι διώκονται για φερόμενη συμμετοχή τους σε διαδήλωση κατά της αποψίλωσης των δασών για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων με διόδια και κατά της αυθαιρεσίας των Αρχών του Κίμκι, διαμαρτυρία που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο κτήριο της τοπικής διοίκησης. Στο μεταξύ, η ίδια η διαμαρτυρία ήταν η απάντηση σε μία επίθεση από τον ανάδοχο του έργου, που είχε προσλάβει ακροδεξιούς προκειμένου να επιτεθούν στις σκηνές οικολόγων ακτιβιστών. Η επιβολή διοδίων σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, που κατασκευάζεται κατά μήκος της υπάρχουσας οδού Μόσχα-Αγία Πετρούπολη, δεν έχει κανένα νόημα από καμία άποψη, πέρα από το να εξυπηρετήσει μόνον ένα στενό κύκλο ολιγαρχών και διεφθαρμένων αξιωματούχων της κυβέρνησης, καθώς και τα συμφέροντα της ηγεσίας της γαλλικής εταιρείας Vinci, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Στην προαστιακή ζώνη του Κίμκι υπερασπιστές των δασών και πολίτες με ενεργή κοινωνική δράση έχουν υποστεί πολυάριθμες επιθέσεις και παράνομες διώξεις. Δύο δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές, οι Μιχαΐλ και Κονσταντίν Μπέκετοφ, υπέστησαν μερική αναπηρία ύστερα από ξυλοδαρμό τους.

Σε πολλά μέρη της Ρωσίας και σε ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι αγωνίζονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα, για την πραγματική τους ελευθερία και όχι μόνο για την ελευθερία αυτών που βρίσκονται στην εξουσία να πουλάνε και να αγοράζουνε. Ενώ βλέπουμε παντού τον κίνδυνο της μεταμόρφωσης του πλανήτη μας σε ένα τόπο χωρίς ζωή, αυτοί που αναζητούν το κέρδος δεν πτοούνται ούτε από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, ούτε από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού, ούτε από τις πυρκαγιές στα δάση της περιοχής της Μόσχας. Όταν όμως όλοι εμείς που δεν πιστεύουμε πως ο κόσμος μας είναι ένα προϊόν προς πώληση είμαστε ενωμένοι, θα είμαστε δυνατοί. Διάφοροι άνθρωποι από πολλές χώρες (από τις ΗΠΑ ως την Κίνα) οργάνωσαν, ήδη δύο φορές, διεθνής μέρες κοινής δράσης που απέφεραν την αποφυλάκιση του Αλεξέι και του Μαξίμ και την παύση της αποψίλωσης του δάσους. Η κατασκευή της εθνικής με διόδια σταμάτησε επίσης και κυρίως σχηματίστηκαν νέα δίκτυα ανάμεσα σε ανθρώπους που νοιάζονται από όλο τον κόσμο υπερβαίνοντας τα σύνορα και τις αποστάσεις.

Καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσουμε μόνοι. Για αυτό ζητάμε από όλους, όσους νοιάζονται, να συμμετάσχουν σε μια νέα βδομάδα δράσεων από τις 2 ως τις 9 Απρίλη 2011. Οργανώστε δράσεις σε τοπικές πρεσβείες και προξενεία της Ουκρανίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Ντένις Σολοπόφ, δράσεις σε τοπικές πρεσβείες και προξενεία της Ρωσίας απαιτώντας την άρση όλων των κατηγοριών εναντίον του Αλεξέι Γκασκάροφ και του Μαξίμ Σολοπόφ και την παύση της καταστροφής του δάσους του Κίμκι. Οργανώστε δράσεις εναντίον παραρτημάτων της εταιρείας Vinci και απαιτήστε την παύση της κατασκευής της νέας εθνικής οδού με διόδια Μόσχα-Αγία Πετρούπολη μέσα από το δάσος του Κίμκι.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Θα θέλαμε να μας στείλετε πληροφορίες για δράσεις αλληλεγγύης, όπως επίσης αντίγραφα γραμμάτων, φαξ και δημοσιεύσεων σε μέσα ενημέρωσης, εδώ: info@khimkibattle.org
Τηλ. +7-915-212-74-17

Επιπλέον πληροφορίες (σε αγγλικά και ρωσικά):
Καμπάνια απελευθέρωσης των ομήρων του Κίμκι

No Comments “Ρωσία, 2-9 Απρίλη: Κάλεσμα σε εβδομάδα κοινών δράσεων αλληλεγγύης στους ομήρους του Khimki”