Καλά νέα από το Βέλγιο: Το κλειστό κέντρο κράτησης του Vottem υπό «πολιορκία»!

Ετήσια διαδήλωση στο Vottem ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης: Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν από την πλατεία Léonard προς το κέντρο κράτησης.

Με το που έφτασε η πορεία, 50 περίπου διαδηλωτές σκαρφάλωσαν τις καγκελόπορτες και μπήκαν στο κέντρο. Πολύ γρήγορα οι ήχοι της σάμπα εισχώρησαν μαζί τους στο εσωτερικό και χτυπούσαν τα τύμπανα.
Μετά από μερικά λεπτά, οι δύο πόρτες ύψους 5 μέτρων υποχωρούσαν και οι διαδηλωτές βρίσκονταν στο προάυλιο «αναψυχής» των κρατουμένων. Ένα ελικόπτερο κατέφτασε και στάθηκε σε ύψος 15 μέτρων πάνω από τους απρόσκλητους «εισβολείς». Έξω οι προβλεπόμενες συναυλίες συνεχίζονταν ατάραχα, παρόλη τη σάμπα, τις κραυγές εμψύχωσης των διαδηλωτών, το θόρυβο του ελικοπτέρου, τις κροτίδες…
Οι ομάδες επέμβασης έφτασαν μετά από μια ώρα και συνέλαβαν όλους τους «εισβολείς» (49 άτομα). Τη στιγμή εκείνη οι κρατούμενοι πετούσαν  κάθε είδους «βλήματα» (στμ. μπουκάλια νερό, σανδάλια, μολύβια..) στους ρόμποκοπ (στμ. τους μπάτσους).
Το βράδυ, μετά από μεγάλη αναμονή, όλοι οι διαδηλωτές αφέθηκαν σταδιακά ελεύθεροι. Μία εξ αυτών οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Ένας διαδηλωτής χωρίς χαρτιά που συμμετείχε στη δράση θα μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης…..του Vottem! Αλληλεγγύη!
Το βράδυ  λάβαμε ένα sms από ένα φυλακισμένο στο Vottem : «Ευχαριστούμε πολύ για τη διαδήλωση στο Vottem, ευχαριστούμε και πάλι!» Μας αφηγήθηκε πως προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν κι αυτοί από μέσα, αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε.
Θα ακολουθήσουν νεότερα.
Όχι στις απελάσεις! Όχι στα σύνορα! Ελεύθερη μετακίνηση όλων των ανθρώπων!

Σημ. μτφ : Η πορεία έγινε την Κυριακή που μας πέρασε (3 Απρίλη) , στην οποία είχαν καλέσει διάφοροι φορείς,οργανωσεις κλπ (είναι ετήσια πορεία).

Το πανό στη φωτό ειναι το ίδιο με αυτο που χρησιμοποιούσαν για το NoBorderCamp που εγινε τον Οκτωβρη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: στα γαλλικά (και στα αγγλικά): http://bxl.indymedia.org/articles/1372