Βέλγιο: Ημέρες και νύχτες συγκρούσεων, πετροπόλεμου και φωτιάς μετά το θάνατο ατόμου κατά την προσαγωγή του από την αστυνομία

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου ο Σάντρο (27 χρονών) πέθανε από τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία στην πόλη Gilly. Η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή προσβολή καθώς και ότι υπήρχαν ίχνη κοκαΐνης στο αίμα του (γεγονός που τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν μέχρι αηδίας προκειμένου να τον παρουσιάσουν ως «τοξικομανή» ή, ακόμα χειρότερα, στις φλαμανδικές εφημερίδες, ως «βαποράκι»). Φωτογραφίες του σώματός του, καλυμμένο από πληγές και μελανιές, είδαν το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον ο κόσμος της γειτονιάς που ήταν παρών κατά την προσαγωγή (η οποία συνέβη μέσα στη μέση του δρόμου, καθώς οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι ο Σάντρο είχε κλέψει ένα κουτάκι coca cola) κατήγγειλαν την εξαιρετικά βίαιη στάση της αστυνομίας. Όλος σχεδόν ο πληθυσμός της μικρής πόλης Gilly, κοντά στο Charleroi, κατηγορεί την αστυνομία.

Αμέσως, η ένταση ανέβηκε στο Gilly και το Charleroi.

Εφτά μέρες αργότερα, την Παρασκευή 1 Απριλίου, τα ΜΜΕ μιλάνε για πρώτη φορά για οργή που εκρήγνυται. Το αστυνομικό τμήμα του Gilly δέχεται επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας με κοκτέιλ μολότοφ που δυστυχώς δεν αγκάλιασαν το σύνολο του κτιρίου. Νωρίτερα, στη διάρκεια της μέρας, ορισμένοι νέοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους είχαν ήδη πετροβολήσει περιπόλους της αστυνομίας και αρκετά ιδιωτικά αυτοκίνητα αστυνομικών που βρίσκονταν παρκαρισμένα μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα ή τις κατοικίες τους.

Το Σάββατο 2 Απριλίου, νωρίς το βράδυ, αλλά και αργά τη νύχτα, δεκάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία για πολλές ώρες. Η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις από τους ομοσπονδιακούς που έκαναν χρήση αύρας νερού. Συγκρούσεις υπήρξαν και στην γειτονική πόλη του Lodinsart.

Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν να πολιορκούν τα δύο αστυνομικά τμήματα της περιοχής χρησιμοποιώντας πλάκες από το λιθόστρωτο και σιδερολοστούς. Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μπάτσους σε όλα τα σημεία, τους επιτίθονταν και τους πετροβολούσαν, εξαφανίζονταν και επανεμφανίζονταν σε διαφορετικό σημείο. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένα αυτοκίνητα σε πάρκινγκ και σε σούπερ μάρκετ πυρπολήθηκαν και αρκετές βιτρίνες καταστημάτων σπάστηκαν. Κάποιοι από τους εξεγερμένους συλλήφθηκαν και η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν έρθει από τις Βρυξέλλες για να προκαλέσουν και να υποκινήσουν τις ταραχές. Όλοι τους αφέθηκαν ωστόσο ελεύθεροι την επόμενη μέρα.

Τα ίδια βράδια αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και στις πόλεις Bertrix και Liège.

Την Κυριακή 3 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ορισμένες μικρές ομάδες έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε δοχεία σε ολόκληρη την πόλη, καθώς και σε ορισμένα αυτοκίνητα εκ των οποίων τουλάχιστον ένα βρισκόταν στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Αρκετά εμπορικά καταστήματα και κρατικά κτίρια έγιναν στόχος πετροβολισμού, ανάμεσά τους και εκείνο των Mutualités Socialistes του κόκκινου συνδικάτου. Η αστυνομία δήλωσε ότι δυσκολεύεται να συλλάβει τους εξεγερμένους δεδομένου ότι μετακινούνται και δρουν σε μικρές ομάδες. Ορισμένοι νέοι συνελήφθηκαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.

Την Δευτέρα 4 Απριλίου, από τις 11 το βράδυ ως τις 4 το πρωί, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε ολόκληρο το Gilly και το Lodinsart, ενώ κάποια αμάξια πυρπολήθηκαν και στο Charleroi. Στο Gilly, η αστυνομία κάνει λόγο για 7 αμάξια και μια μπουλντόζα που καταστράφηκαν. Δεν έγινε καμία σύλληψη.

Ούτε ειρήνη, ούτε ησυχία.

Πηγή: http://suieetcendres.blogspot.com/

 

 

No Comments “Βέλγιο: Ημέρες και νύχτες συγκρούσεων, πετροπόλεμου και φωτιάς μετά το θάνατο ατόμου κατά την προσαγωγή του από την αστυνομία”