Χιλή: Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι αναρχικοί πολιτικοί κρατούμενοι για τη σκευωρία «υπόθεση βόμβες»

Άρση του τρομονόμου. Άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Στις 26 Απρίλη 2011 οι σύντροφοι φυλακισμένοι για την «υπόθεση βόμβες» αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία πείνας, που είχε συμπληρώσει ήδη 65 μέρες (από την 21η Φλεβάρη).

Από τη 19η Απρίλη –58η μέρα απεργίας πείνας– οι Χιλιανοί κρατούμενοι είχαν ανακοινώσει ότι εντείνουν και ριζοσπαστικοποιούν τον αγώνα τους με την άρνησή τους να πιουν ισοτονικά ή άλλα υγρά εκτός από νερό. Τότε οι σύντροφοι είχαν ζητήσει την άμεση διαμεσολάβηση του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγκο, Ρικάρντο Εσάτι (Ricardo Ezzati), στις φυλακές, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπής με αντικείμενο την τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, δηλώνοντας επίσης πως στις 27 Απρίλη θα προέβαιναν σε στεγνή απεργία (πείνας και δίψας).

Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στην αφίσα εβδομάδας δράσεων αλληλεγγύης (14-21 Απρίλη).

Οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη κάνει δηλώσεις σχετικά με την απόφασή τους να λήξει η απεργία, οπότε θα περιμένουμε να δούμε τι έχουν να πουν.* Ωστόσο, ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους συνεχίζεται. Πρέπει να τους στηρίξουμε στην ανάρρωσή τους μετά τη μακρά, εξαντλητική απεργία πείνας, όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά, όπως κάναμε ως τώρα. Η αλληλεγγύη δε σταματά. Οι δυνάμεις μας είναι μαζί τους.

πηγές: α / β / γ / δ

Ακολουθεί ένα γράμμα της Μόνικας Καμπαγιέρο από το νοσοκομείο ποινικών φυλακών, κατά την 64η μέρα απεργίας πείνας:

«Απλώστε το χέρι στο σύντροφο
κλείστε τη γροθιά στον εχθρό»

Σας γράφω μέσα από ένα απ’ τα πλέον τρομακτικά χιλιανά κέντρα εξόντωσης, το νοσοκομείο ποινικών φυλακών. Είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω τις φρικαλεότητες αυτού του μέρους. Υποτίθεται πως χάριν της φυσικής και ψυχολογικής μου ακεραιότητας οι δεσμοφύλακες απαίτησαν τη νοσηλεία μου σε αυτό το μέρος, διότι κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Εβδομάδας» δεν υπάρχουν γιατροί στο γυναικείο σωφρονιστικό κέντρο.

Με μόνιμη (24ωρη) φρούρησή μου κυριολεκτικά στα πόδια της κλίνης, οι μέρες περνούν υπερβολικά αργά. Βλέπω να διέρχονται φυματικοί, ψυχιατρικά ασθενείς, πολλοί αυτοτραυματισμένοι κ.ά., απ’ όλες τις φυλακές του Σαντιάγκο. Το μίσος κρατά το κεφάλι μου ψηλά. Κανένας δεσμοφύλακας (με λευκή ή με πράσινη στολή) δε θα με λυγίσει ούτε στο ελάχιστο.

Αν και για πολλούς υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να εκτιμηθούν… το αντεξουσιαστικό στήθος μου φουσκώνει με περηφάνια και ευγνωμοσύνη για τους αξιοπρεπείς πολεμιστές που δημιουργούν και καταστρέφουν με τις κινήσεις αλληλεγγύης τους, σε πολλές γωνιές του κόσμου.

Παρά τις όλο και περισσότερες αλυσίδες, τους τοίχους και την άγρυπνη παρακολούθηση, ο στόχος δεν έχει αλλάξει: η καταστροφή όλων των μορφών κυριαρχίας!

Χωρίς να είμαι σίγουρη ότι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τ’ αδέλφια που πετάτε ψηλά, πολύ ψηλά, μακριά από κάμερες και στολές… η πτήση σας είναι τροφή για την καρδιά. Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους εκείνους που έχουν αμείωτη δράση στον κόσμο, κι ιδίως στους συντρόφους [της Συνωμοσίας] των Πυρήνων της Φωτιάς, που απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο.

Χθες, σήμερα και για πάντα… ούτε θεός ούτε αφέντης.
Στο δρόμο – κρατούμενοι της «υπόθεσης βόμβες» συλληφθέντες την 14η Αυγούστου 2010, σε απεργία πείνας από τις 21 Φλεβάρη 2011.

Mónika Caballero
Αναρχική πολιτική κρατούμενη
Νοσοκομείο ποινικών φυλακών, Σαντιάσκο1, Χιλή2

1 Λογοπαίγνιο με τις λέξεις Σαντι-άγκο και -άσκο (asco: «αηδία» στα ισπανικά)
2 Στο πρωτότυπο η λέξη είναι γραμμένη $hile

πηγές: α / β / γ / δ / ε / στ

Στα ισπανικά
Οι 14 σύντροφοι που έχουν απαχθεί από το χιλιανό κράτος

Δράσεις στη Χιλή και σε άλλα μέρη του κόσμου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους συντρόφους της σκευωρίας «υπόθεση βόμβες»
(26 Απρίλη-7 Μάη)

«Υπόθεση βόμβες», χρονικό μιας παραληρηματικής σκευωρίας:
http://www.youtube.com/watch?v=N6eQk3iDAG0&feature=player_embedded#at=13


* Τελευταία ενημέρωση (4/5/2011): Δήλωση των Χιλιανών αναρχικών αναφορικά με τη λήξη της απεργίας πείνας, στ’ αγγλικά.

No Comments “Χιλή: Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι αναρχικοί πολιτικοί κρατούμενοι για τη σκευωρία «υπόθεση βόμβες»”