Γαλλία: Ας μην αφήσουμε τη Λυόν να γίνει εργαστήριο της ακροδεξιάς και των ιδεών της

14 Μάη: Μια ανώδυνη «Πορεία των Γουρουνιών»;
ΟΧΙ: Ας δώσουμε ένα μάθημα στην ακροδεξιά!

Μέχρι τώρα οι φασίστες δεν αισθάνονταν αρκετά δυνατοί και πολυπληθείς ώστε να «παρελαύνουν» στους δρόμους και να διαδίδουν τις εμετικές ιδέες τους. Σήμερα όμως οργανώνουν την «Εθνική Πορεία των Γουρουνιών» εκμεταλλευόμενοι το διάχυτο κλίμα ισλαμοφοβίας.
Γι’ αυτούς πρόκειται περί μιας «διαμαρτυρίας για την πώληση κρέατος χαλάλ» που συμβάλλει «στην ισλαμοποίηση της Γαλλίας» (στμ. «χαλάλ» στα αραβικά σημαίνει «επιτρεπτό»). Κρέας χαλάλ σημαίνει ότι έχει παραχθεί και προετοιμαστεί με βάση τις παραδόσεις και τους κανόνες της μουσουλμανικής θρησκείας, δηλαδή προέρχεται από ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί με συγκεκριμένο τελετουργικό και φυσικά δεν πρόκειται για χοιρινό και κάποια άλλα είδη κρέατος που απαγορεύονται σύμφωνα με το Ισλάμ). Χρησιμοποιώντας το χιούμορ ως εργαλείο και παρελαύνοντας με μάσκες γουρουνιών, κρύβουν τον πραγματικό σκοπό αυτής της πράξης: την πρόκληση, το στιγματισμό μιας μερίδας του πληθυσμού και την εξάπλωση του ρατσιστικού λόγου, αλλά και μια αφορμή καταμέτρησης των δυνάμεών τους. Να ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους. Γι’ αυτόν το σκοπό επισφραγίστηκε και μια συμμαχία ανάμεσα σε δύο ακροδεξιές-φασιστικές ομάδες: τους «Νεολαίους για την Εθνική Ταυτότητα» και τους Νεοναζί του Ζερλάν.

Το κλίμα που επικρατεί στη χώρα υπαίτιο για την απενεχοποίηση των πιο εμετικών ιδεολογιών και της σωματικής βίας.

Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης καταδεικνύει τον αποδιοπομπαίο τράγο: κυνήγι των παράνομων μεταναστών, διοργάνωση ρατσιστικών συζητήσεων (αυτή τη φορά για το Ισλάμ), νέα υποβίβαση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών και μετατροπή της αλληλεγγύης σε αδίκημα (νόμος Besson). Το τελευταίο έχει ως σκοπό να σπάσει το κίνημα αλληλεγγύης και να σιγήσει κάθε φωνή που υψώνεται ενάντια στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα λεκτικά ολισθήματα των μελών της κυβέρνησης είναι συνεχή και η δεξιά, απενεχοποιημένη πλέον, «επιστρέφει στο παιχνίδι» ολοένα και πιο αντιδραστική. Αυτό το φρασεολόγιο «μολύνει» σήμερα το σύνολο της κυβέρνησης και το δημόσιο λόγο. Το Εθνικό Μέτωπο (Front National, στμ. το κόμμα του Λεπέν, από το οποίο πλέον αναδεικνύεται μια νέα ηγετική φιγούρα, η κόρη του Λεπέν, Μαρίν Λεπέν) επωφελείται της νέας του εκπροσώπου ώστε να δώσει την εντύπωση ενός κόμματος σοσιαλιστικού ενώ το πρόγραμμά του δε στοχεύει παρά στο διαχωρισμό των λαϊκών τάξεων προκειμένου να σπάσει κάθε ευρύ κίνημα αλληλεγγύης.

Το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο «ρίχνει τους τόνους» του και δείχνει να εγκαταλείπει την ακραία φρασεολογία, έχει ως επακόλουθο, διάφορα ακροδεξιά στοιχεία, από αντίδραση, να σχηματίζουν κλίκες ακόμα πιο βίαιες. Οι άμεσες συνέπειες αυτού είναι ορατές στη Λυόν όπου οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οφείλουμε να πολεμήσουμε ενάντια στο ρατσιστικό, αντισημιτικό, ισλαμοφοβικό, σεξιστικό και ομοφοβικό λόγο που γίνεται καθημερινό φαινόμενο, ενθαρρύνοντας το μίσος για τον άλλο και ωθώντας στη βία.

Πολυάριθμες επιθέσεις διαπράττονται από κλίκες της ακροδεξιάς:

Στη Λυόν, εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, σημειώθηκαν πολυάριθμες σωματικές επιθέσεις. Ο απολογισμός για τις μόνες γνωστές και καταγεγραμμένες επιθέσεις: ένα σπασμένο πόδι, πολλαπλά κατάγματα στο σαγόνι, χτυπήματα με ρόπαλο στο κεφάλι, μαχαιριές…με συνέπεια 230 μέρες ολικής ανικανότητας για εργασία και για ορισμένους-ες εξ αυτών για όλη τους τη ζωή.

Μια πορεία που αντιβαίνει στις αξίες μας:

Εμείς, αγωνιστές, κάτοικοι και οργανώσεις της Λυόν και των περιχώρων, που αγωνιζόμασταν πάντα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αλληλεγγύη, δεν ανεχόμαστε άλλο την καταστρατήγηση των αξιών μας, τη χρησιμοποίηση της έννοιας της λαϊκότητας για το στιγματισμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας, την αναγωγή της ξενοφοβίας σε σύνηθες φαινόμενο στο λόγο υπουργών και βουλευτών που αξιώνουν να μιλούν εξ ονόματός μας.
Σκοπός της κινητοποίησης μας είναι να σταματήσουμε την άνθιση της ακροδεξιάς στη Λυόν, υπό όλες αυτές τις μορφές, και τις ρατσιστικές και αντιδραστικές ιδέες που συναντούμε καθημερινά.  Μ’ αυτή την αφετηρία, επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τη δημόσια διαμάχη πάνω στις διαφορές, με την αληθινή ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ανοχή και στην αλληλοβοήθεια. Αυτές οι αξίες, κοινές για όλα τα προοδευτικά κινήματα και κάθε άλλο παρά ξεπερασμένες, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, είναι η μόνη διέξοδος για να τελειώνουμε με τις λογικές του αποκλεισμού και του διαχωρισμού στις οποίες βασίζεται η ακροδεξιά.

ΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ!
ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ!

Σάββατο, 14 Μάη, στις 14.00:  Προσυγκέντρωση στην πλατεία Place des Terreaux

Διαδήλωση για:
-Το κλείσιμο του στεκιού των νεοναζί στο Ζερλάν και του στεκιού της «Νεολαίας για την Εθνική Ταυτότητα» στο Σαιν-Ζαν!
-Για να πούμε ΟΧΙ στην ακροδεξιά και στις βίαιες επιθέσεις της!
-Για να μη μετατραπεί η Λυόν σε ένα εργαστήριο μίσους για το διαφορετικό!
-Για να πούμε ΟΧΙ στην εξάπλωση του μίσους, της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας!

Σε διαδήλωση καλούν οι παρακάτω οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες:
CCRASS, CGA, CGT Vinatier, FSE, Gauche Unitaire, Jeunes Ecologistes, JCML, LDH 8e, LDH Caluire-Rillieux, MJS, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti de Gauche, Parti Socialiste, PIR, Planning Familial, la Rafal, Ras L’Front, Résistance Citoyenne Ouest lyon¬nais, ROC ML, SUD Éducation, UD CNT, UJFP, UNEF, les Voraces…

Δυο στέκια που εξυπηρετούν στην εξάπλωση του μίσους:

Το στέκι των νεοναζί στο Gerland: Στο στέκι διοργανώνονται συναυλίες, μαθήματα εκπαίδευσης στη μάχη, γίνεται μετάδοση των αγώνων της ποδοσφαιρικής ομάδας Olympique Lyonnais  γι’ αυτούς που έχουν αποκλειστεί από τα γήπεδα και άλλες «πολιτιστικές» δραστηριότητες. Στις συναυλίες καλούνται νεοναζιστικά συγκροτήματα απ’ τη Γαλλία και την Ευρώπη, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δίνουν και παίρνουν συνοδευόμενοι από το ναζιστικό σύνθημα «Sieg, Heil». Χάρη σ’ αυτό το στέκι, εξαπλώνουν την ιδεολογία του ρατσιστικού μίσους και της βίας, που δε διστάζουν να εφαρμόσουν στην πράξη, στους δρόμους της Λυόν.
Το στέκι «La  Traboule», Montée du Change, συνοικία Saint-Jean: Αυτός ο νέος χώρος εξάπλωσης των ακροδεξιών ιδεών άνοιξε τον Οκτώβρη του 2010, αλλά επισημοποιήθηκε ο ρόλος του μετά από μια σοβαρή επίθεση που διαπράχθηκε από την ακροδεξιά σε κοντινή από το στέκι απόσταση, στις 9 Απρίλη. Σκοπός του υποτίθεται ότι είναι «η προώθηση  της τοπικής (δηλ. της Λυόν), γαλλικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας». Αυτό το στέκι είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο στην υπηρεσία μιας εμετικής ιδεολογίας μίσους: βιβλιοθήκη, σινε-κλαμπ, , αίθουσα συνεδριάσεων, μπαρ και φυσικά μια αίθουσα για εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες. Όλα είναι συγκεντρωμένα εκεί για την προπαγάνδιση των ρατσιστικών και εθνικιστικών ιδεών αυτής της ακροδεξιάς κλίκας σε σύνδεση και με το Μπλοκ Εθνικής Ταυτότητας.

Τελευταία ενημέρωση (4/5, 15.30): Η νομαρχία μόλις ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαδήλωσης της «Νεολαίας Εθνικής Ταυτότητας». Παρ’ όλα αυτά, αυτοί παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή  τους για πραγματοποίηση της πορείας και κινούν διαδικασίες για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Οπότε η αντιφασιστική διαδήλωση θα γίνει και φυσικά ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς στη Λυόν συνεχίζεται.

Συνέχεια ενημέρωσης:
(06/05): Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση προσφυγής στη δικαιοσύνη της Νεολαίας Εθνικής Ταυτότητας.

(09/05): Μέσω της συνέντευξης τύπου που έδωσαν, οι Νεολαίοι Εθνικής Ταυτότητας κάλεσαν τους υποστηρικτές τους σε συνάντηση μπροστά στον καθεδρικό ναό του St Jean στις 14 Μάη. Οι προβλεπόμενες μετακινήσεις από άλλες πόλλες ισχύουν. Η αντιφασιστική κινητοποίηση συνεχίζεται.

Πηγή: rebellyon.info