Λυόν, Γαλλία: Συγκέντρωση ισλαμόφοβων

Συγκέντρωση ισλαμόφοβων στη Λυόν: Σύντομος απολογισμός σχετικά με τις ενέργειες ρατσιστικής και πολιτικής βίας σε όλη την πόλη το Σαββατοκύριακο 14-15 Μάη.

Έγινε αυτό για το οποίο είχαμε μιλήσει: Οι φασίστες συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν για την «ελευθερία» της δημόσιας έκφρασης της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών ψυχώσεών τους. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, παραδόθηκαν στο -εδώ και μήνες- αγαπημένο τους παιχνίδι.Επιθέσεις με ρατσιστικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με πληθώρα ανθρώπων να νοσηλεύονται το πρωί αυτής της Κυριακής (15 Μάη) στο νοσοκομείο ενώ οι αρχές (η Νομαρχία)  και τα μίντια επιμένουν να μιλούν για υποτιθέμενες μικροσυγκρούσεις. Ακολουθούν οι μετρημένες πληροφορίες που φτάνουν στα χέρια μας.

>Κυριακή 18.30: Τρεις από τους συλληφθέντες αντιφασίστες βρίσκονται ακόμα προφυλακισμένοι και θα παρουσιαστούν στον εισαγγελέα αύριο. Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες αντιφασίστες θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μάη στις 14.00 μπροστά στο Πρωτοδικείο, στην οδό Servient 67, στη Λυόν. Ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας!

Το άτομο που δέχθηκε επίθεση από τους φασίστες και πέρασε τη νύχτα στην εντατική, παρουσιάζει βελτίωση, αλλά τα τραύματά του παραμένουν σοβαρά. Δεν υπάρχουν νεότερα για τα υπόλοιπα άτομα που δέχθηκαν επίθεση, ο ακριβής αριθμός των οποίων μας διαφεύγει. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για μαρτυρίες.

>Σάββατο βράδυ (14 Μάη), μετά το πογκρόμ στη συνοικία της παλιάς Λυόν, οι «δολοφόνοι» που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των οπαδών του «Μπλοκ για την Ταυτότητα» (σ.τ.μ.: τοπική και εθνική, βλ. φασίστες) επιδόθηκαν σε πολλαπλούς ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με τις πηγές μας γύρω στα 10 άτομα νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο ύστερα απ’ αυτές τις επιθέσεις, ορισμένα σε σοβαρή κατάσταση. Συγκεκριμένα:
Μέσα στη νύχτα, ένα πογκρόμ με πολιτικά χαρακτηριστικά οργανώθηκε από τους νεοναζί στις πλαγιές της συνοικίας της Croix-Rousse, επιτιθέμενοι σε εναλλακτικούς χώρους και μπαρ της συνοικίας αλλά κυρίως σε πληθώρα ανθρώπων, συχνά στην τύχη. Γύρω στη 1.00 το βράδυ, το μπαρ Le Phoebus που βρίσκεται ακριβώς δίπλα απ’ το Κοινωνικό Αυτοδιαχειριζόμενο Κέντρο της Croix-Rousse, δέχθηκε επίθεση. Απολογισμός: 3 άτομα ξυλοκοπήθηκαν, εκ των οποίων ένα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο καθώς και υλικές ζημιές (σπασμένα τζάμια). Αφορμή της επίθεσης αποτέλεσε η παρουσία ανθρώπων «με το λάθος χρώμα δέρματος» μπροστά από το μπαρ.

Σχετική μαρτυρία: «Χτες βράδυ, ενώ κατευθυνόμασταν προς το Le Phoebus, μια ομάδα από 20 τουλάχιστον νεοναζί επιτέθηκε στο μπαρ. Δεν ήξερα ότι υπήρχε κάποια διαδήλωση των νεοναζί οπότε δεν κατάλαβα τι συνέβαινε όταν άρχισαν να φωνάζουν «βρομιάρηδες μαύροι» προς τον μπράβο και “zieg, heil” (στμ. το γνωστό ναζιστικό σύνθημα) κλπ. Πέταξαν μπουκάλια στη βιτρίνα του μαγαζιού, μπήκαν μάλιστα και μέσα στο μπαρ για λίγο, παρά τα κάγκελα, και μετά διασκορπίστηκαν. Ήμασταν μόνο δύο άτομα και μελαμψοί, έτσι απομακρυνθήκαμε όταν καταλάβαμε τι γίνεται (ήταν πραγματικά φοβερά βίαιοι) και καλέσαμε την αστυνομία, η οποία αυτή τη φορά έφτασε τη στιγμή που την καλέσαμε σε μεγάλο αριθμό.»

>Είχε προηγηθεί «κάθοδος» των φασιστών στην πλατεία Colbert. Σύμφωνα με τις πηγές μας, πληθώρα ατόμων νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από αυτές τις βιαιότητες (στη ζώνη γύρω από το Le Phoebus και την πλατεία Colbert), ορισμένοι δε σε σοβαρή κατάσταση. Ένας εξ αυτών (που ουδεμία σχέση έχει με το αντιφασιστικό ή ελευθεριακό κίνημα) τοποθετήθηκε στην εντατική για όλη τη διάρκεια της νύχτας. (Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή πρωί η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί και υποβαλλόταν σε πληθώρα εξετάσεων.)

>Στις 17.00 (του Σαββάτου), μια εκατοστή αγωνιστές της antifa που πέρασαν σε πορεία από τη γέφυρα « Terreaux» για να δείξουν ότι καμιά γειτονιά της Λυόν δεν μπορεί να είναι άβατο για οποιοδήποτε άνθρωπο, δέχθηκαν την από κοινού επίθεση της αστυνομίας και των φασιστών. Να υπενθυμίσουμε ότι η Νομαρχία είχε δημόσια αποτρέψει τους Λυοννέζους να συχνάζουν στη συνοικία St-Jean στη διάρκεια όλου του απογεύματος. Μέχρι ποιου σημείου θα ανεχόμαστε κάτι τέτοιο; Πόσες φορές θα χρειαστεί να προσέξουμε που κυκλοφορούμε ανάλογα με την καταγωγή ή τις πολιτικές μας πεποιθήσεις; Αγωνιστές αντιφασίστες συνελήφθησαν μετά τη συγκέντρωση και βρίσκονται πάντα προφυλακισμένοι. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε σήμερα (Κυριακή 15 Μάη) στις 13.00 μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα, στην οδό rue de la Charité. Θα γίνει επίσης ενημέρωση νωρίς το απόγευμα στην Έκθεση Ελευθεριακού Βιβλίου.

>Χτες τ’ απόγευμα (Σάββατο 15 Μάη) γύρω στις 16.30, μετά τη διάλυση της ισλαμοφοβικής συγκέντρωσης, οι φασίστες πέρασαν στη δράση: Διάφορα άτομα (νέοι με καταγωγή από την Τουρκία και τις χώρες του Μαγκρέμπ) λιντσαρίστηκαν μέσα στο καταμεσήμερο του Σαββάτου.Σημειώθηκαν επίσης  λεκτικές επιθέσεις και καταστροφές. Οι στόχοι ήταν βέβαια επιλεγμένοι: μαγαζιά αλλοδαπών (κεμπάμπ κλπ…).Συγκεκριμένα τρία καταστήματα μεταναστών δέχθηκαν επίθεση. Ένας από τους ιδιοκτήτες που είδε τη βιτρίνα του καταστήματός του να σπάει σε χίλια κομμάτια, διηγείται: «Φοβηθήκαμε. Δεν ήξερα τι με ήθελαν , δε φανταζόμουν ότι ήμουν στο πεδίο βολής τους. Θα λάβω αποζημίωση για τη βιτρίνα μου;» ανησυχούσε. Πολλοί έμποροι στον ίδιο δρόμο διηγούνται παρόμοιες ιστορίες.

Τέλος, κάποιες ακόμα πληροφορίες:
-Ένα άτομο τραυματίστηκε στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα.
-Ο χώρος Le Grrrnd Zéro στο Gerland, όπου γίνεται η Έκθεση Φανζίν απειλήθηκε.

Δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15 Μάη

Πηγή: rebellyon.info
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ας μην αφήσουμε τη Λυόν να γίνει εργαστήριο της ακροδεξιάς και των ιδεών της