Ελσίνκι, Φινλανδία: Κάλεσμα δράσεων αλληλεγγύης στο κοινωνικό κέντρο Satama, που απειλείται με εκκένωση

Αυτό είναι ένα κάλεσμα δράσης, ξεκινώντας από την 1η Ιούνη, προς αυτοοργανωμένες ομάδες συγγένειας ώστε να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα και στους Ρομά στο Ελσίνκι, όπως επίσης για τη συνέχεια της δραστηριότητας του κοινωνικού κέντρου και την ελευθερία μετακίνησης.

Το κέντρο Σάταμα χρειάζεται άμεσα την ενεργή συμμετοχή ανθρώπων, στην υπεράσπιση του σπιτιού, στους δρόμους του Ελσίνκι και αλλού. Οι Ρομά που θα βρεθούν άστεγοι χρειάζονται επίσης υποστήριξη και αλληλεγγύη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ελπίζουμε να δούμε πολλά διαφορετικά είδη δράσεων: δηλώσεις, συζητήσεις, περφόρμανς και αυθόρμητες διαδηλώσεις. Υπάρχουν τόσοι τρόποι δράσης όσοι και οι άνθρωποι που τις πραγματώνουν.

Το συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου όπου στεγάζεται το κοινωνικό κέντρο Σάταμα λήγει την 1η Ιούνη. Για 2 χρόνια, το σπίτι έχει υπάρξει ένα κεντρικό σημείο για αυτόνομες DIY δραστηριότητες στο Ελσίνκι. Το κοινωνικό κέντρο έχει γίνει τόπος συνάντησης πολιτικών δραστηριοτήτων κινημάτων βάσης και, εκτός από το εβδομαδιαίο καφενείο και το εργαστήρι ποδηλάτων, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά ακόμη διαφορετικά θεματικά εργαστήρια, θεατρικές δραστηριότητες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στην αυλή του κοινωνικού κέντρου έχει στηθεί ένας χώρος κατασκήνωσης, προσβάσιμος στον καθέναν, όπου διαμένουν κυρίως Ρομά από τη Ρουμανία. Το Σάταμα έχει προσφέρει φιλοξενία στο χώρο του καταυλισμού και τη δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων του σπιτιού.

Στις 25 Μάη η πόλη του Ελσίνκι πρότεινε μια ανακωχή ανάμεσα στις Αρχές και στην οργάνωση Vapaa Katto ry, που νοικιάζει το κοινωνικό κέντρο. Οι δημοτικές αρχές υποσχέθηκαν να αναβάλουν την εκκένωση τουλάχιστον ως τις 6 Ιούνη, ημερομηνία συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα του καταυλισμού των Ρομά, και η οργάνωση Vapaa Katto ry έχει υποσχεθεί να μην προχωρήσει σε κατάληψη άλλου κτηρίου μέχρι τότε.

Το πιο πιθανό είναι πως η εκκένωση θα λάβει χώρα στις 7 Ιούνη και το σπίτι θα κατεδαφιστεί άμεσα. Η επίσημη δικαιολογία της εκκένωσης είναι η κακή κατάσταση του κτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές πως ο πραγματικός λόγος είναι ο καταυλισμός των Ρομά στην αυλή του κοινωνικού κέντρου.

Βασικά, η όλη συζήτηση γύρω από τους Ρομά αφορά το δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης. Οι Ρομά της Ρουμανίας είναι η πλέον διαχωρισμένη μειοψηφία στην Ευρώπη. Προερχόμενοι από πολύ φτωχές συνθήκες διαβίωσης, είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από τη σταδιακή όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Η φτώχεια δεν είναι μια επιλογή για τους Ρομά, αλλά το δίχως άλλο έχουν το δικαίωμα, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις ζωές τους. Οι Αρχές της πόλης έχουν κάνει πολύ δύσκολη την εγκατάσταση των Ρομά στο Ελσίνκι, και με την εκκένωση του κοινωνικού κέντρου θα έχουν ένα μέρος λιγότερο για να μείνουν και να ζήσουν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων οι αυτοοργανωμένοι χώροι έχουν αντιμετωπίσει την καταστολή από τον ολοένα αυξανόμενο έλεγχο των χώρων σε πόλεις όλης της Ευρώπης. Η αντίσταση στο σχέδιο εκκένωσης του κοινωνικού κέντρου Σάταμα δεν σχετίζεται με την υπεράσπιση ενός χώρου αλλά με τη μάχη ενάντια στον εξευγενισμό και στην εμπορευματοποίηση της ζωής. Με αυτές τις μάχες δημιουργούνται τα δίκτυα αλληλεγγύης ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα παραδοθούν παθητικά στην απάθεια της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Αν οι δημοτικές αρχές του Ελσίνκι κατορθώσουν να εκκενώσουν το κοινωνικό κέντρο Σάταμα, το ίδιο απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση που θα ξεκινήσει από την πλατεία της αγοράς του Χακανιέμι. Το δίκτυο της Ελευθερίας της Μετακίνησης (Vapaa Liikkuvuus) οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στους Ρομά της ανατολικής Ευρώπης στην πλατεία Σενάτε στις 6 Ιούνη, από ώρα 15.00.

Για περισσότερες ενημερώσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κοινωνικού κέντρου Σάταμα. Αν χρειάζεστε υποστήριξη για δράσεις ομάδων συγγένειας (στο Ελσίνκι) επισκεφτείτε το κοινωνικό κέντρο, επικοινωνήστε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με την ομάδα νομικής βοήθειας που οργανώνεται από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό. Η ομάδα νομικής βοήθειας παρέχει συμβουλές και ενημερώσεις σχετικά με πιθανές συλλήψεις.

Μια εκκένωση δεν θα μας σταματήσει! Αυτονομία και αλληλεγγύη!

Περισσότερες πληροφορίες: Κοινωνικό Κέντρο Satama
Kyläsaarenkatu 11, Helsinki, Finland / Φινλανδία
sosiaalikeskushki@gmail.com
http://satama.org
Νομική βοήθεια: 0466211701