Ελσίνκι, Φινλανδία: Κάλεσμα αλληλεγγύης από το ελεύθερο κοινωνικό κέντρο Satama, που απειλείται με εκκένωση

Η κατάσταση στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο δήμος του Ελσίνκι απειλεί με εκκένωση το κέντρο Σάταμα, μαζί και τον καταυλισμό των Ρομά, που έχει εγκατασταθεί στο προαύλιο του κέντρου. Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πότε θα λάβει χώρα η εκκένωση –αν όντως συμβεί– εφόσον ο δήμος δε συμφωνήσει με τους όρους μας.

Οι Ρομά που κατοικούν δίπλα στο κοινωνικό κέντρο έχουν δηλώσει ότι ένας καταυλισμός χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην αυλή του κοινωνικού κέντρου είναι προτιμότερη επιλογή από έναν καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα. Το Σώμα Διασωστών (της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας) δήλωσε ότι δε θα ανεχτεί τον καταυλισμό σε καμία περίπτωση. Για να διασφαλίσουμε ότι και ο καταυλισμός των Ρομά, και το κέντρο Σάταμα θα παραμείνουν και θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, είναι επιτακτική η ανάγκη να επιστρατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για την υπεράσπισή τους. Μπορούμε επίσης να ασκήσουμε πίεση στους υπευθύνους του δήμου ώστε να πάρουν μια πολιτική απόφαση προς όφελός του κέντρου και των Ρομά. Κάθε πράξη αλληλεγγύης με οποιαδήποτε μορφή είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φίλων και συντρόφων μας για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει νικηφόρα και ευτυχής έκβαση. Ελπίζουμε να είστε μαζί μας στα οδοφράγματα, στην κουζίνα, αλλά και να παίξουμε μαζί μουσική και απλά να βρεθούμε στο κέντρο. Οι αυτόνομοι χώροι είναι μέρος του αστικού περιβάλλοντος και θα παραμείνουν!

Όλα πρέπει να τα περιμένουμε από τις Αρχές, και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραστικά πολύ σύντομα ή να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό αντιπαράθεσης. Για να διαφωτίσουμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, θ’ ανατρέξουμε στο παρελθόν. Ο δήμος του Ελσίνκι βρήκε την καλύτερη δικαιολογία να εκκενώσει τον καταυλισμό των Ρομά –του οποίου η ύπαρξη τους ενοχλεί εδώ και χρόνια– τον περασμένο Νοέμβρη, όταν ξέσπασε φωτιά στην αυλή του κοινωνικού κέντρου Σάταμα. Μετά το ατυχές αυτό γεγονός, το Σώμα Διασωστών άρχισε να παρενοχλεί τον καταυλισμό. Παράς τις προσπάθειες βελτίωσης της ασφάλειας του καταυλισμού (όπως, π.χ., η οργάνωση εργαστηρίων πυρασφάλειας για τους Ρομά), οι διασώστες αρνούνται να συνεργαστούν με το κοινωνικό κέντρο. Εν τέλει ο δήμος πίεσε τους Ρομά να φύγουν από τη χώρα προσφέροντας στον καθέναν 300 ευρώ για ταξιδιωτικά έξοδα και δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς εδώ.

Πριν από ένα μήνα περίπου, κάποιοι Ρομά ήρθαν να ζητήσουν από το Σάταμα αν θα μπορούσε ο καταυλισμός να επανεγκατασταθεί στο προαύλιο του κέντρου. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, όπως ήταν πάντα: Οι Ρομά μπορούσαν να στήσουν τον καταυλισμό τους στην αυλή και να παίρνουν ρεύμα από το κέντρο. Το Σώμα Διασωστών αντέδρασε γρήγορα, δηλώνοντας ότι ο καταυλισμός είναι ακατάλληλος για διαβίωση – σε αντίθεση με το να μένει κανείς κάτω από μια γέφυρα χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό κι ούτε σε ρεύμα για θέρμανση. Παρά τις απόπειρές μας να συνεργαστούμε με τους διασώστες για να βελτιώσουμε την ασφάλεια στον καταυλισμό, πήραν ομόφωνα την απόφαση ότι ο καταυλισμός πρέπει να κλείσει. Είναι προφανές ότι πίσω από μια τέτοια απόφαση κρύβεται η επιθετικότητα συγκεκριμένων ηγετικών στελεχών του δήμου απέναντι στους Ρομά και στο κοινωνικό κέντρο. Η ασφάλεια της ηλεκτροδότησης στον καταυλισμό βελτιώνεται συνεχώς και το δίκτυο που έχει στηθεί έχει εγκριθεί από επαγγελματία ηλεκτρολόγο. Κι όμως, το διασωστικό σώμα δεν το αποδέχεται. Δηλώνουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο χρήστη. Ουσιαστικά, λένε ότι οι Ρομά είναι ανίκανοι να χειριστούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις με το διασωστικό σώμα την Πέμπτη, 24 Μάρτη, φάνηκε πως η εκκένωση ήταν σίγουρη. Αμέσως στήθηκαν οδοφράγματα γύρω από το προαύλιο και πολλοί υποστηρικτές του καταυλισμού ήρθαν να τον προασπίσουν. Όμως, το διασωστικό σώμα δεν είχε ακόμη ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία. Τελικά φτάσαμε σε μια προσωρινή συμφωνία με τους διασώστες να στεγάσουμε τους Ρομά στο κτήριο του κέντρου για το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, το Σώμα απομάκρυνε από την αυλή όλα τα οχήματα, καθώς και ένα τροχόσπιτο έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μείνει εκεί, και εμπόδισε την είσοδο στην αυλή προκειμένου να μην μπορεί να εισέλθει οποιοδήποτε όχημα. Η συμφωνία ήταν βλακώδης από πολλές απόψεις, και δε βελτίωσε την ασφάλεια ούτε του καταυλισμού ούτε του κέντρου, ενώ εμπόδιζε την είσοδο ακόμη και στα διασωστικά οχήματα.

Μετά το Σαββατοκύριακο, 26-27 Μάρτη, το κέντρο έπαψε να θεωρείται πυρασφαλές κατά τη διάρκεια της νύχτας, και Σώμα Διασωστών στάθηκε πάλι υπέρ της απόφασης να εκκενωθεί ο καταυλισμός. Τα οδοφράγματα αναστήθηκαν και ενισχύθηκαν, και ο κόσμος του κοινωνικού κέντρου άρχισε τις περιφρουρήσεις για να προφυλάξει το χώρο από μπάτσους και άλλους ανεπιθύμητους. Ταυτόχρονα, ο δήμος συνέχισε να μιλάει για «λύσεις» χωρίς να κάνει τίποτα. Ο Jarmo Räihä, ο φερόμενος ως ειδήμων του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, που έχει διοριστεί από το δήμαρχο Jussi Pajunen σε μια ομάδα εργασίας για θέματα που αφορούν τους Ρομά, κατάφερε να τα κάνει σκατά πολλές φορές μες στη βδομάδα. Ο Räihä πρόσφερε στέγη στους Ρομά σε ένα κέντρο υποδοχής αστέγων, το οποίο είναι ήδη παραφορτωμένο. Οι Ρομά αρνήθηκαν δηλώνοντας ότι δεν ήθελαν να στερήσουν το χώρο από τους αστέγους. Μετά από αυτό, επανασυνδέσαμε το ρεύμα στον καταυλισμό, ξεκινήσαμε τις ανακαινίσεις και εξακολουθούμε να αναμένουμε και να προετοιμαζόμαστε για την εκκένωση.

Την Πέμπτη, 31 Μάρτη, ο διευθυντής του Τμήματος Νεολαίας Lasse Siurola είπε ότι είχε καλέσει την αστυνομία να εκδιώξει τον καταυλισμό. Αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι η αίτησή του ήταν παράνομη, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εκδιώξει τους ενοίκους με την παρέμβαση της αστυνομίας χωρίς πρώτα να τροποποιήσει το συμβόλαιο μίσθωσης. Αφού απέτυχε κι αυτή η απόπειρα, το Σώμα Διασωστών έπαιξε μία ακόμη φορά το ρόλο της «Άμεσης Δράσης». Από τότε, έχουμε μείνει μέσα στο σπίτι και πίσω από οδοφράγματα, παραφυλώντας για αστυνομικές περιπολίες και άλλους «ανήσυχους πολίτες» που είναι σε άμεση γειτνίαση με το κοινωνικό κέντρο.

Το πρωί της 5ης Απρίλη δύο αξιωματούχοι διασώστες ήρθαν να συζητήσουν για την κατάσταση. Παραδόξως, μίλησαν λογικά και είπαν ότι ο εργοδότης τους ήταν εναντίον του καταυλισμού, αλλά επίσης ότι το Σώμα Διασωστών και η αστυνομία δεν προτίθενται να προβούν σε εκκένωση αφού έτσι το κοινωνικό κέντρο και ο καταυλισμός θα εγκατασταθούν ξανά κάπου αλλού ή ακόμα και στην ίδια τοποθεσία. Υποσχέθηκαν να πάψουν να μας παρενοχλούν. Ωστόσο, δυο τρεις ώρες μετά, ένα φορτηγό με μεγάλα έμβολα έφτασε μέχρι το προαύλιο, σε μια προσπάθεια να ξηλώσει την περίφραξή του. Ύστερα από λίγο, οι οδηγοί έκριναν προτιμότερο να αποχωρήσουν μακριά από το σημείο.

Η τελευταία αξίωση του Σώματος Διασωστών ήταν να εγκατασταθεί ένα σύστημα 24/7 παρακολούθησης (24/7 monitoring) στο κοινωνικό κέντρο και στο προαύλιο, με δαπάνη του Τμήματος Νεολαίας. Όλοι κατανοούμε ότι το Τμήμα Νεολαίας έχει καλύτερους τρόπους να ξοδεύει τα χρήματά του απ’ το να πληρώσει για τη γελοία αυτήν επιτήρηση ενήλικων ανθρώπων όλο το εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με τελευταίες φήμες, η έξωση είναι προ των πυλών – αλλά, όπως είπαμε, όλα μπορούμε να τα περιμένουμε από αυτή την πόλη. Έως και τις 6 Απρίλη η κατάσταση παρέμενε ασαφής. Δεν εμφανίστηκαν μπάτσοι. Στις 7 Απρίλη κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις, με τη δικαιολογία «υψηλού κινδύνου θανάτου λόγω ελλιπούς πυρασφάλειας», έτσι δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τις ζωές μας στο κοινωνικό κέντρο, αλλά και στον παρακείμενο καταυλισμό. Όσοι κι όσες παραμένουμε στο χώρο, προετοιμαζόμαστε για την εκκένωση, η οποία όμως δεν είναι 100% σίγουρη. Ελάτε αν μπορείτε: Ακόμα κι αν δε θέλετε να διακινδυνεύσετε σύλληψή σας, θα φανείτε χρήσιμοι με διάφορους τρόπους.

ΠΗΓΕΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anarchistnews / satama
sosiaalikeskushki@gmail.com