Φινλανδία: Δράσεις αλληλεγγύης στο κοινωνικό κέντρο Satama, στους Ρομά και στους αναρχικούς κρατουμένους ανά τον κόσμο

«Ο στρατός παλιάτσων δε θα μπει στο ΝΑΤΟ (αλλά το ΝΑΤΟ μπορεί να ενταχτεί στο στρατό παλιάτσων)», αυτόνομο κοινωνικό κέντρο Σάταμα, Ελσίνκι

Ακολουθούν δύο προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης για μια σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις και σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν από αναρχικούς στη Φινλανδία, από τις 13 Απρίλη έως και τις 12 Ιούνη 2011. Οι δράσεις αυτές έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα του Ελσίνκι, που απειλείται με εκκένωση, στην υπό διωγμό κοινότητα των Ρομά και στους πολιτικούς κρατουμένους ανά τον κόσμο.

«Τη νύχτα προς Τρίτη, 13 Απρίλη 2011, πυρπολήσαμε πέντε κάδους στο σιδηροδρομικό σταθμό Πουκιμανκί στο Ελσίνκι. Γράψαμε επίσης συνθήματα σε τοίχους υπέρ των ελεύθερων χώρων. Τις επόμενες δυο νύχτες πυρπολήσαμε κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης Βαντάα.

Την Τρίτη, 19 Απρίλη, επιτεθήκαμε στην αστυνομία. Ανάψαμε μεγάλη φωτιά στο δρόμο, κι όταν έφτασαν οι μπάτσοι, τους υποδεχτήκαμε με πετροβολισμό και βόμβες μπογιάς. Αυτοί απάντησαν με επίθεση στο κοντινό κοινωνικό κέντρο Σάταμα, του οποίου οι χώροι βρέθηκαν άδειοι μετά από μακρά πολιορκία και εισβολή.

Παιδιά Ρομά αγκαλιάζονται, Σάταμα 2010

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 31ης Μάη προς την 1η Ιούνη στη γειτονιά του Πουκινμακί στο Ελσίνκι μπλοκάραμε στήνοντας οδόφραγμα με φλεγόμενους κάδους την οδό Κεντάτιε, που χρησιμοποιείται συχνά από την αστυνομία.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 3 Ιούνη, στη γειτονιά της Πασίλα στο Ελσίνκι τοποθετήσαμε βόμβα κάτω από ένα όχημα της εταιρείας σεκιούριτι Τουρβατίιμι. Αν και ο εκρηκτικός μηχανισμός λειτουργούσε κανονικά, αποφασίσαμε να μην τον πυροδοτήσουμε για να διασφαλίσουμε πως κανείς από τους περαστικούς και τους εργαζομένους που δουλεύουν σε διπλανές εταιρείες δεν θα τραυματιζόταν. Αυτός ήταν κι άλλος ένας λόγος που τοποθετήσαμε τη βόμβα στην αυλή: για να είναι σε κοινή θέα.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 4 Ιούνη, επιτεθήκαμε με βόμβες μολότοφ εναντίον δύο βενζινάδικων στη γειτονιά του Ταπανινβαΐνιο στο Ελσίνκι.

Το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιούνη, πραγματοποιήσαμε κλήσεις-φάρσες για τοποθέτηση βόμβας στις πρεσβείες Λευκορωσίας, Ρωσίας, Ισπανίας, Μεξικού, Χιλής, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Επιλέξαμε αυτές τις χώρες λόγω των αγώνων που εξελίσσονται εκεί. Θέλαμε οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών να νιώσουν λίγο από το φόβο τον οποίο οι αναρχικοί σύντροφοί μας αντιμάχονται στον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στη μηχανή βίας του κράτους.

Με αυτές τις επιθέσεις θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους του κοινωνικού κέντρου Σάταμα και στον αγώνα τους για απελευθερωμένους χώρους. Στέλνουμε επίσης επαναστατικούς χαιρετισμούς στους Ρομά στο Ελσίνκι, που καταστέλλονται καθημερινά από τους βίαιους μηχανισμούς του κράτους.

Με αυτές τις επιθέσεις εκφράζουμε επιπλέον τη συμπαράστασή μας σε κάθε αναρχικό κρατούμενο και θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί παρά τις απόπειρες καταστολής από το κράτος.

Δεν υπάρχει χρόνος για κούφια λόγια. Ζήτω η αναρχία!»


13 Ιούνη: Ανάληψη ευθύνης για σαμποτάζ σιδηροδρομικού δικτύου

«Με αυτή την προκήρυξη αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το σαμποτάζ του σιδηροδρομικού δικτύου [12/6], που είχε ως στόχο μία εγκατάσταση ηλεκτρονικής ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών του Ρέκολα στην πόλη Βαντάα. Γι’ αυτήν τη δράση χρειαστήκαμε μόνο μια “σκύλα” (ένα λοστό), λίγο κωλόχαρτο, μερικά κάνιστρα με βενζίνη κι ένα φακό. Μπουκάραμε από την πόρτα και χρησιμοποιήσαμε ως φιτίλι το κωλόχαρτο ποτισμένο με υγρό αναπτήρα, προκειμένου ν’ απομακρυνθούμε εγκαίρως από το σημείο, πριν από την άφιξη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Την απόφαση να αναλάβουμε δράση και πάλι βόηθησε η στάση των καθεστωτικών μέσων έναντι της ανάληψης ευθύνης πολυάριθμων περιστατικών δολιοφθοράς, η οποία είχε σταλεί στις 6 Ιούνη στην ιστοσελίδα Takku.net. Οι εξωφρενικές κατηγορίες των μίντια εναντίον των συντρόφων στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα, αλλά και η απόπειρα εμπλοκής των Ρομά σε αυτές τις δράσεις, απλώς φανερώνουν με τι είδους καθάρματα έχουμε να κάνουμε. Μπορείτε λοιπόν να κατηγορήσετε τους εαυτούς σας για την τελευταία δράση.

Οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής «ενημέρωσης» άφησαν εντελώς ακάλυπτους τους αναρχικούς κρατουμένους ανά τον κόσμο (κι ιδίως στις εννέα χώρες των οποίων τις πρεσβείες απειλήσαμε τηλεφωνικά στις 6 Ιούνη με βομβιστικές επιθέσεις), για τους οποίους έγιναν επίσης αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης, όπως και τον πληθυσμό των Ρομά και το κοινωνικό κέντρο Σάταμα. Όσο η κατάσταση των συντρόφων μας παραμένει στην αφάνεια, τόσο θα χτυπάμε στόχους που σχετίζονται με το κράτος και το Κεφάλαιο.

Η πρακτική των επιθέσεων σε σιδηροδρομικά δίκτυα είναι τόσο παλιά όσο κι η ίδια η ύπαρξη του αναρχικού κινήματος. Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε την κληρονομιά της εξεγερσιακής αναρχίας στις περιοχές μας και το κάνουμε με αυτοπεποίθηση, έχοντας την ετοιμότητα ν’ αντιμετωπίσουμε τις πιθανές συνέπειες.

Για άλλη μια φορά στέλνουμε τους ανατρεπτικούς μας χαιρετισμούς στους συντρόφους μας στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα, στους Ρομά στο Ελσίνκι και σε αναρχικούς κρατούμενους σε όλο τον κόσμο. Δεν είστε μόνοι!

Στέλνουμε θερμούς χαιρετισμούς στον Χιλιανό σύντροφό μας Λουσιάνο Πιτρονέλλο Σουφενέγκερ, ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν μια βόμβα εξερράγη πρόωρα έξω από μία τράπεζα στο Σαντιάγο της Χιλής. Στέλνουμε επίσης χαιρετισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: στη Μαρί Μέισον, στον Έρικ ΜακΝτέιβιντ, στον Γκραντ Μπαρνς και στους άλλους οικοαναρχικούς κρατουμένους με αφορμή τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης της 11ης Ιούνη.

Φωτιά στις φυλακές! Για την εξάπλωση της εξέγερσης παντού – άμεσες δράσεις και αλληλεγγύη!»


Οι προκηρύξεις δημοσιεύτηκαν αρχικά στα φινλανδικά στην αναρχική ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης Takku.net. Τα κείμενα στ’ αγγλικά, απ’ όπου έγινε η ελληνική μετάφραση, εδώ: 325.nostate.net/?p=2668, 325.nostate.net/?p=2742.

Συλλογικό έργο 20 καλλιτεχνών, Σάταμα 2009

Σύντομη ενημέρωση από σύντροφο στο Ελσίνκι

Στις 6 Ιούνη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στους Ρομά, που προέρχονται κυρίως από την ανατολική Ευρώπη κι έχουν κατασκηνώσει πλάι στο κοινωνικό κέντρο Σάταμα. Στο ίδιο κέντρο έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και δύο μήνες, ενώ έχει ήδη προσβληθεί το μισθωτήριο.

Ο Δήμος του Ελσίνκι δεν επιτρέπει τη στήριξη των Ρομά: Την ίδια στιγμή που μεθοδεύεται η εκκένωση του Σάταμα εξαιτίας της κατασκήνωσης των Ρομά στο προαύλιό του, οι αξιωματούχοι του Δήμου προβάλλουν ως επίσημο λόγο λύσης του συμφωνητικού ενοικίασης την κακή κατάσταση του κτηρίου.

Ήδη από τις 7 Ιούνη οι Ρομά κινδύνευαν να εκδιωχθούν από τον καταυλισμό, καθώς η προθεσμία παύσης της μίσθωσης του κτηρίου έληξε στις 6 Ιούνη. Οι Ρομά έχουν πολλά κινητά σπίτια έξω από το Σάταμα, κι αρκετοί γκραφιτάδες έχουν ζωγραφίσει όλα αυτά τα λυόμενα στην αυλή. Ο καταυλισμός δείχνει ωραίος λόγω της πολυχρωμίας, αλλά παρέχει μόνο στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Χρειάζεται να ανάβουν φωτιά για να φτιάξουν φαΐ, και σίγουρα δε θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοινωνικό Κέντρο Σάταμα: satama.org