Ρωσία, 24-26 Ιούνη: Μέρες δράσεων αλληλεγγύης στους αντιφασίστες του Νίζνι Νοβγκόροντ

Αλληλεγγύη στον Αρτέμ Μπίστροφ και στους διωκόμενους αντιφασίστες του Νίζνι Νοβγκόροντ

Αυτή την περίοδο οι ντέντεκτιβ του Αντιεξτρεμιστικού Κέντρου «Ε» της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (GUVD) στην περιφέρεια του Νίζνι Νοβγκόροντ στήνουν μια σκευωρία προκειμένου να ενοχοποιήσουν τον αντιφασίστα Αρτέμ Μπίστροφ, που συνελήφθη στις 26 Απρίλη 2011. Κατηγορείται σύμφωνα με το άρθρο 213, παράγραφος 2 (διάπραξη χουλιγκανισμού από ομάδα ατόμων με πρόθεση μίσους ή εχθρότητας κατά ορισμένης κοινωνικής ομάδας).

Ένας Ρώσος εθνικιστής, ο Ντμίτρι Ρέντκιν, είχε τραυματιστεί ελαφρά στο χέρι από μαχαιριά τον Οκτώβρη του 2010, αλλά δεν είχε καν καταθέσει μήνυση στην αστυνομία μετά το περιστατικό, κι ακόμη δεν έχει κινηθεί με ένδικα μέσα. Ωστόσο, τον Μάρτη του 2011 οι αντιεξτρεμιστές μπάτσοι του Κέντρου «Ε» –σχεδόν ομότιμοι των αντιτρομοκρατικάριων του ελληνικού κράτους– τον «πίεσαν» να υπογράψει σχετική κατάθεση. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ισχυριστεί: «Με έβαλαν να υπογράψω μια κατάθεση. Όταν είπα ότι δεν ξέρω ποιος μου επιτέθηκε, οι ντέντεκτιβ του Κέντρου “E” μου είπαν σε ποιον να τα ρίξω. Αν και γνώριζα αυτούς τους ανθρώπους που μου υπέδειξαν οι ντέντεκτιβ του “Ε” ως παραβάτες, και ήξερα ότι δε μου είχαν επιτεθεί εκείνοι, αναγκάστηκα να καταθέσω εναντίον ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν ανάμειξη με το γεγονός».

Η υπόθεση άνοιξε επτά μήνες μετά από μια υποτιθέμενη βίαιη επίθεση στο κέντρο του Νίζνι Νοβγκόροντ. Οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν μέσω πίεσης που ασκήθηκε και στο θύμα, και στο μάρτυρα. Η έρευνα προχωρά εν μέσω σοβαρών παραβάσεων και κατασκευής ψευδών αποδεικτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ντέντεκτιβ του Κέντρου «Ε» τοποθέτησαν στα σπίτια των υπόπτων κάρτες μέλους με φωτογραφίες και σειριακούς αριθμούς μιας ανύπαρκτης οργάνωσης, ονόματι «Antifa-Rash».

Ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση

Το πρωί της 26ης Απρίλη 2011 έξι νέοι, ανάμεσά τους μια κοπέλα, συνελήφθησαν από μπάτσους του Κέντρου «Ε». Πέντε πολίτες του Νίζνι Νοβγκόροντ συνελήφθησαν ύστερα από εισβολή των μπάτσων στα σπίτια τους. Σ’ ένα από τα διαμερίσματα όπου μπούκαραν οι ειδικές δυνάμεις (ΟΜΟΝ) σπάστηκαν τα παράθυρα ενώ κανείς δεν βρισκόταν μέσα στο χώρο. Δύο από τους άλλους υπόπτους δεν έχουν συλληφθεί. Ο Αρτέμ Μπίστροφ, που συνελήφθη την ίδια μέρα στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας, είπε στο δικηγόρο του: «Περίπου στις 8.30 το πρωί αντιεξτρεμιστές μπάτσοι εμφανίστηκαν στο χώρο εργασίας μου και με πήραν στα γραφεία του Κέντρου “Ε”. Εκεί απειλήθηκα με φυλάκιση. Απαίτησαν να τους πω ποιος είχε επιτεθεί στον Ρέντκιν. Τους είπα πως δεν ήξερα, και απάντησαν πως θα μου υποδείκνυαν εκείνοι ενάντια σε ποιον όφειλα να καταθέσω. Αρνήθηκα να το κάνω, και το δικαστήριο μου επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό. Έστησαν τη σκευωρία εναντίον μου απλώς και μόνο γιατί αρνήθηκα να ψευδομαρτυρήσω βάσει των στοιχείων που οι ντέντεκτιβ του Κέντρου “Ε” είχαν κατασκευάσει εκ των προτέρων. Ο μάρτυρας πιέστηκε να καταθέσει εναντίον μου. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως είχα πράγματι διαπράξει το έγκλημα, ο μάρτυρας δε θα μπορούσε να με αναγνωρίσει έπειτα από έξι μήνες. Είδα πώς έτρεμε ο μάρτυρας όταν με έδειχνε. Έκρυβε τα μάτια του κι είχε κοκκινίσει γιατί ήξερε ότι ήμουν αθώος».

Από τις 27 Απρίλη μέχρι και σήμερα ο Αρτέμ Μπίστροφ βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Όλη αυτή την περίοδο του απαγορεύεται να βγει από το σπίτι του και να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για έξοδα δικηγόρου (στο λογαριασμό Yandex 41001681003730).

Οι φασίστες «Σίμπσον» και Ρέντκιν

Επίσημα, η υπόθεση προχωρά με πρωτοβουλία του Κεντρικού Τμήματος Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Νίζνι Νοβγκόροντ. Τις αμέσως προηγούμενες μέρες άλλη μία σκευωρία στοιχειοθετήθηκε εναντίον του Αρτέμ: Κατηγορείται πως επιτέθηκε εναντίον ενός νεοναζί ονόματι Αλέξιν (γνωστού ευρύτερα ως «Σίμπσον») και της κοπέλας του Γκορέλοβα σε ένα λεωφορείο με τον αριθμό 85, στις 23 Ιούνη 2010.

Ας σημειωθεί πως ο «Σίμπσον» είναι στενός φίλος του Ρέντκιν, και μαζί έχουν επιτεθεί εναντίον Ουζμπέκων και αντιφασιστών. Για να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης των πράξεών του, ο «Σίμπσον» άρχισε να συνεργάζεται με το Κέντρο «Ε» της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στο Νίζνι Νοβγκόροντ.

Διαδώστε αυτές τις πληροφορίες όσο πιο πλατιά γίνεται. Οργανώστε δράσεις αλληλεγγύης.

Βλ. και: 325.nostate.net, avtonom.org, streetmob.org, www.indymedia.org.uk