Τετάρτη, 29 Ιούνη: Συνεχείς ενημερώσεις

Δεύτερη μέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/BINTEO) ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΧΤΕΙ Η ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Οι όποιες σχετικές πληροφορίες ας αποσταλούν στο e-mail του Athens IMC: imc-athens-editorial@lists.indymedia.org


Ομάδα Νομικής Υποστήριξης Πλατείας Συντάγματος: 6932 582973, 6938 907267


Βίντεο από την 29η Ιούνη: α / βΕνημερώσεις

23.00-24.00 Στην επαρχία οι συνελεύσεις σε πλατείες, οι καταλήψεις δημοτικών κτηρίων και οι πορείες στους δρόμους συνεχίζονται μέχρι και τις βραδινές ώρες.
Θεσσαλονίκη: Πορεία 6.000 ατόμων κινήθηκε μέσα στην πόλη με σκοπό την κατάληψη του δημαρχείου. Οι διαδηλωτές δεν παρέλειψαν να περάσουν έξω από γραφεία βουλευτών. Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται έξω από το δημαρχείο, ενώ διμοιρίες είναι παραταγμένες στους παράλληλους δρόμους πάνω από το δημαρχείο.
Στην Κοζάνη έχει γίνει κατάληψη του Εργατικού Κέντρου. Αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί διάφορες παρεμβάσεις. Νωρίτερα έγινε και μοίρασμα κειμένων. Ο κόσμος που πλαισιώνει την κατάληψη αποτελείται κυρίως από κατοίκους της πόλης, αναρχικούς και φοιτητές – αν και οι τελευταίοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
Στην Πάτρα γίνεται συνέλευση.
Στη Χίο το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη.
Στη Μυτιλήνη έχει γίνει κάλεσμα από νωρίς για μικροφωνική και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

23.00 Στην Ασκληπιού, στα Εξάρχεια, εμφανίστηκαν περίπου 100-150 ΔΕΛΤΑδες κι έχουν παραταχθεί στα γύρω στενά ανά 4-5.

22.30-23.00 Έχει ηρεμήσει κάπως η κατάσταση στο Σύνταγμα. Πολλοί έχουν καταφύγει στο σταθμό του μετρό. Απ’ έξω γίνονται μικρής κλίμακας συγκρούσεις. Το ιατρείο στην κάτω πλευρά της πλατείας δέχτηκε επίθεση με χημικά.

22.46 Ηράκλειο Κρήτης: Η συνέλευση της πλατείας Ελευθερίας πραγματοποίησε πορεία 700 ατόμων σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες στην Αθήνα και ενάντια στο αστυνομικό κράτος και στην καταστολή της πλατείας Συντάγματος.

22.05 Ιωάννινα: Κατάληψη του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων από πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό την ενημέρωση από Αθήνα. Αύριο υπάρχει κάλεσμα στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων για να αποφασιστούν περαιτέρω δράσεις.

22.00 Η ένταση έχει μεταφερθεί και στα Εξάρχεια, όπου πριν από λίγο έγινε επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στην Μπουμπουλίνας. Οι διμοιρίες απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ ακολούθησε κυνήγι στην Τοσίτσα. Σημειώθηκε και νέα επίθεση με βόμβες μολότοφ ενάντια στις διμοιρίες του Μουσείου.

21.00 Κόσμος μαζεύεται στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα συγκέντρωσης που έγινε νωρίτερα με σκοπό την προσπάθεια συντονισμού αυτοοργανωμένων δράσεων και παρεμβάσεων. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεξαγωγή συνέλευσης 600-700 περίπου ατόμων. Την ίδια περίπου ώρα 50 μηχανοκίνητοι ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ περικύκλωσαν το μετρό στην Ακρόπολη και κυνήγησαν κόσμο ακόμα και μέσα στα μαγαζιά της περιοχής. Στη συνέχεια πέρασαν από τον πεζόδρομο στην Αεροπαγίτου, χωρίς να διστάσουν να πετάξουν ακόμα και πάνω από τις μηχανές χημικά σε απλούς περαστικούς.

20.30 Υπάρχουν αρκετά μέτωπα σύγκρουσης τριγύρω στην πόλη, με οδοφράγματα μπροστά από το ξενοδοχείο Κing George και τους περισσότερους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στα αλλεπάλληλα καλέσματα για παροχή βοήθειας, κατεβαίνουν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή οι μπάτσοι εμπόδισαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να πλησιάσει για να παραλάβει τραυματίες. Η αστυνομική βία είναι αμείωτη. Πριν λίγο στο κάτω μέρος της πλατείας τα ένστολα γουρούνια συνέλαβαν έναν πιτσιρικά, πολλοί μαζί τον βαρούσαν λυσσαλέα. Μετά έκαναν το σήμα της νίκης σε όσους τους έλεγαν να σταματήσουν.

20.15 Τα ΜΑΤ επιτίθενται περιμετρικά της πλατείας.

20.05 Μόλις τώρα ξεκίνησε και πάλι η επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων με χημικά, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να απωθηθούν ξανά. Μία προσαγωγή διαδηλωτή.

20.00 Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται και πάλι μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φωνάζοντας συνθήματα. Ο κόσμος που είχε εκδιωχθεί, για άλλη μια φορά, επιστρέφει στην πλατεία.

19.55 Έκκληση για ιατρική βοήθεια και γιατρούς στο Σύνταγμα. Χρειάζονται μάσκες, αντιόξινα (Maalox κ.ά.), κουβέρτες και οξυγόνο.

19.45 Περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα και πάλι στο Κολωνάκι, ύστερα από τον εκδιωγμό τους από τους κεντρικούς δρόμους.

19.40 Οι διμοιρίτες πετάνε και πάλι πέτρες στα κεφάλια των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα.

19.35 Στην Ακαδημίας στο ύψος της Νομικής Σχολής κόσμος έχει περικυκλωθεί από ομάδα ΔΕΛΤΑ. Τελικά οι διαδηλωτές κατάφεραν να καταφύγουν στο χώρο του πανεπιστημίου.

19.30 Ένταση και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός (Ολυμπιείο), όπου οι μπάτσοι προσπαθούν να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

19.20 Μπάτσοι κάνουν έφοδο από τα πάνω σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, ρίχνοντας με δολοφονική μανία χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πέτρες εναντίον διαδηλωτών. Πολλά χημικά τώρα. Τουλάχιστον δύο βαριά τραυματίες βοηθήθηκαν από γιατρούς. Ο κόσμος απαντά με πετροπόλεμο. Στα Προπύλαια, όπου είχε καλεστεί απογευματινή συγκέντρωση, δεν υπάρχει κανείς διαδηλωτής παρά μόνον τέσσερις διμοιρίες. Αποκλεισμένη η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, λιγοστοί αγωνιστές έχουν απομείνει στην πλατεία, ο περισσότερος κόσμος έχει διασπαρεί στα γύρω στενά.

19.00 Ένταση έξω και από τον Εθνικό Κήπο.

18.55 Αλήτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ κυνηγάνε και χτυπάνε διαδηλωτές στα στενά της Πλάκας.

18.50 Γίνονται επιθέσεις σε συγκεντρωμένο κόσμο σε Προπύλαια, Πλάκα και Μοναστηράκι. Στο Μοναστηράκι οι «δημοκρατικές δυνάμεις» δε δίστασαν να κάνουν ρίψη δακρυγόνων ακόμα και στον ηλεκτρικό σταθμό. Μπάτσοι έριξαν δακρυγόνα και εισέβαλαν μες στον πανεπιστημιακό χώρο των ΕΜΜΕ (Καλαμιώτου, πλατεία Κανικαρέας), όπου έχουν καταφύγει πολλοί διαδηλωτές. Οι μπάτσοι απωθήθηκαν από τη Σχολή.

http://www.youtube.com/watch?v=X5vYgF7oa60&feature=player_embedded

18.45 Πλήθος κόσμου αναρρώνει μες στο σταθμό του μετρό, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν σταματήσει λεπτό να βοηθούν τον κόσμο με κάθε δυνατό τρόπο. Η πλατεία έχει ανακαταληφθεί από τους διαδηλωτές, ενώ οι μπάτσοι βρίσκονται περιμετρικά γύρω της.

18.30 Σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών. Οι τραυματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται μέσα στο μετρό, επείγει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Ο κόσμος ανασυντάσσεται. Γίνεται ανακατάληψη της πλατείας. Η πλατεία είναι και πάλι γεμάτη.

18.25 Είκοσι μηχανές ΔΕΛΤΑ εφόρμησαν στον κόσμο που βρισκόταν στην Ερμού, κοντά στην Καπνικαρέα. Ακολούθησε σύγκρουση κόσμου με ομάδα ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤάδες. Ένας της ομάδας ΔΕΛΤΑ προσέκρουσε πάνω σε διαδηλωτές, που τον έριξαν κάτω και τον τσάκισαν στο ξύλο.

18.20 Οδόφραγμα και συγκρούσεις στην Πανεπιστημίου. Στο σημείο βρίσκονται 250-300 διαδηλωτές, ίσως και παραπάνω. Την ίδια στιγμή βγαίνουν καπνοί από τη στοά του υπουργείου Οικονομικών.

18.18 Διμοιρίες έριξαν χημικά στον κόσμο μέσα στο μετρό και τώρα εισβάλλουν μέσα. Ο κόσμος διαλύεται προς όλες τις κατευθύνσεις με κίνδυνο να ποδοπατηθεί.

18.15 Οι μπάτσοι κινήθηκαν από τους γύρω δρόμους και εισέβαλαν στην πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος είναι περικυκλωμένος από παντού. Χτυπάνε κόσμο, ρίχνουν χημικά, ποδοπατούν σκηνές. Η αστυνομική αγριότητα συνεχίζεται. Λίγο νωρίτερα έσπασαν και το ιατρείο της πλατείας Συντάγματος, το οποίο έχει μεταφερθεί μέσα στο σταθμό του μετρό.

18.05 Οι μπάτσοι πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες στη Σταδίου και στη Βουκουρεστίου.

18.00 Κόσμος έχει ήδη μαζευτεί στα Προπύλαια για τη συγκέντρωση που έχει καλεστεί αυτή την ώρα.

17.53 Απόπειρα εμπρησμού της Αγροτικής Τράπεζας στην Πανεπιστημίου. Σπάσιμο των γύρω τραπεζών. Διαδηλωτές, που επιχείρησαν να κάψουν την τράπεζα, σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει κόσμος μέσα.

17.20 Οδομαχίες τώρα στη Φιλελλήνων. Αναφέρονται συνεχώς βαριά τραυματισμένοι διαδηλωτές. Κάηκε ένας πυλώνας του Δήμου. Συνεχή προτάγματα να φύγει η αστυνομία, πολλή κόπωση και οργή του κόσμου. Εδώ και ώρες οι μπάτσοι ρίχνουν πίσω πέτρες εναντίον διαδηλωτών, πέραν του ανελέητου χημικού πολέμου που διεξάγουν.

17.10 Οι μπάτσοι ανοίγουν δίοδο επί της Αμαλίας για να φυγαδευτούν οι βουλευτές από τη βουλή. Συγκρουσιακή διάθεση πολύ κόσμου που ανασυντάχτηκε στα Προπύλαια (ανοιχτό το μετρό Πανεπιστήμιο). ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 6 μ.μ.

17.00 Ακριβώς μπροστά από τη βουλή, στην Αμαλίας, τρομακτική συντονισμένη επίθεση μπάτσων. Προφανής επιχείρηση εκκαθάρισης του Συντάγματος. Αμέτρητα δακρυγόνα και απανωτές κρότου λάμψης. Οι μπάτσοι έχουν αφήσει ως μόνη διέξοδο την Ερμού. Το μετρό Συντάγματος λειτουργεί, αλλά είναι ασφυκτικά γεμάτοι οι χώροι του. Ο κόσμος δείχνει ένα πρωτόγνωρο σθένος. Οι τραυματίες διαδηλωτές υπολογίζονται αυτήν την ώρα στους 500. Αξιέπαινη η προσπάθεια των ανθρώπων του ιατρείου πλατείας Συντάγματος. Στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής υπάρχει επίσης νοσηλευτική μονάδα.

16.47 Μετά από μισάωρο παύσης πυρών και πολλές προσαγωγές σε διάφορα σημεία του κέντρου, εξαπολύθηκε ταυτόχρονη επίθεση από τις τέσσερις γωνίες του Συντάγματος. Οι μπάτσοι ρίχνοντας χημικά κάνουν επιδρομή στην πλατεία. Προσαγωγή μες στην πλατεία. Προσαγωγές. Συγκρούσεις μέσα στην πλατεία.

16.42 Εύκολη η πρόσβαση στο Σύνταγμα από τους ανοιχτούς σταθμούς του μετρό – στάσεις Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.

16.24 Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν επίσης πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Επιπλέον, αναφέρεται χρήση νέου τύπου χειροβομβίδων από μοτοσικλετιστές μπάτσους.

16.10 Ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο μνημόνιο στη βουλή από 155 βουλευτές. Στο μεταξύ, στα Προπύλαια και στη Σταδίου σημειώνονται οδομαχίες. Πριν από λίγο έγινε έφοδος ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ. Υπάρχει τρόπος να κατέβει κόσμος στο Σύνταγμα – οι σταθμοί του μετρό λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο και στο Σύνταγμα.

[vimeo]http://vimeo.com/25763703[/vimeo]
[vimeo]http://vimeo.com/25766138[/vimeo]

15.55 Άγριος ξυλοδαρμός προσαχθέντα στο ύψος της Ερμού. Συνεχείς επιθέσεις μπάτσων σε τραυματιοφορείς και νοσηλευτές. Πάρα πολύ σκληρές οι συγκρούσεις, μάχες σώμα με σώμα, πυκνός πετροπόλεμος. Χημικός πόλεμος.

15.30 Μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση. Δακρυγόνα σε ευθεία βολή εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία. Ο κόσμος πανικοβάλλεται με κίνδυνο να ποδοπατηθεί. Το σώμα απεργών κόπηκε στα τρία: προς Μητροπόλεως, Φιλελλήνων και Σταδίου. Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στη Φιλελλήνων.

15.07 Μεγάλης κλίμακας αστυνομική επίθεση μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, του οποίου τα μάρμαρα έχουν σπαστεί προς χρήση από διαδηλωτές. Ο κόσμος κρατά την πλατεία.

14.58 Εδώ και περίπου μισή ώρα ο χώρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης είναι κατειλημμένος από αναρχικούς/ές σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε όσους και όσες αγωνίζονται αυτή την στιγμή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η κατάληψη θα είναι 24ωρη με στόχο λειτουργήσει ως τοπικό κέντρο αντιπληροφόρησης. Καλεί σε ανοιχτή συνέλευση στις 5 μ.μ.

14.30 Στη Φιλελλήνων βρίσκονται τα μπλοκ των ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ (αρκετά μεγάλο), Νεολαίας Συνασπισμού, Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Ηπείρου, Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφώνου, λαϊκής συνέλευσης Αιγάλεω (μεγάλο).

14.11 Οι μπάτσοι ξαναστήνουν τα κάγκελα στη βουλή ενώ επιτίθενται και στην πλατεία με πρωτοφανή ποσότητα χημικών. Ο κόσμος αρνείται να φύγει.

14.00 Χανιά, Κρήτη: Κατάληψη του δημαρχείου. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε μετά από μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια σήμερα το πρωί σε μαθητές και καθηγητές που διώκονται λόγω της παρέμβασής τους κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής παρέλασης της 28ης Οκτώβρη 2010. Στην πορεία προς το δημαρχείο, οι διαδηλωτές «επισκέφτηκαν» τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και προέβησαν σε βανδαλισμούς. Η συνέλευση του κατειλημμένου δημαρχείου αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης ως τις 8 μ.μ.

13.55 Αυτήν τη στιγμή συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη βουλή.

13.38 Τα κάγκελα στη Βουλή δεν υπάρχουν πια! Ο κόσμος τα πέταξε κάτω! Απίστευτες συγκρούσεις σώμα με σώμα. Τα ΜΑΤ έχουν περάσει μπροστά από τα κάγκελα.

13.36 Οι μπάτσοι απρόκλητα πετάνε δακρυγόνα πάνω στον κόσμο, που είναι οργανωμένος και αποφασισμένος. Πιάνει τα δακρυγόνα με τα χέρια και τα πετάει πίσω στους μπάτσους. Κανείς δεν υποχωρεί.

13.30 Το μπλοκ των 500 περίπου διαδηλωτών που βρίσκονταν στο Καλλιμάρμαρο αποφάσισε να κινηθεί προς το Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή πέφτουν τα πρώτα χημικά στην Αμαλίας, ενώ χιλιάδες κόσμος είναι συγκεντρωμένος στο Σύνταγμα. Τέσσερα σημεία που χρειάζονται κόσμο αυτήν τη στιγμή: α) Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από το Χίλτον με πρόσβαση από μετρό Μέγαρο Μουσικής, β) Ερατοσθένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου από Παγκράτι, γ) Αρδηττού στο Κολυμβητήριο, δ) Ζάππειο, πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο, με πρόσβαση από τη Βασιλίσσης Όλγας – όχι από την κεντρική είσοδο την οποία φρουρούν οι ΔΙΑΣ.

13.24 Μία από τις απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ, βίντεο από το μπλόκο του Χίλτον.

13.00 Το κανάλι της Βουλής δείχνει την αίθουσα του κοινοβουλίου σχεδόν άδεια.

12.45 Δύο διαδηλωτές προσήχθησαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κόσμος κατάφερε να τους απελευθερώσει, ενώ ελεύθεροι είναι και οι δύο διαδηλωτές που προσήχθησαν νωρίτερα στο μπλόκο του Ευαγγελισμού.

12.12 Περίπου 100 διαδηλωτές στο δρομάκι πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο. Ισχυρή παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων.

12.00 Η αστυνομία κατάφερε να κρατήσει δύο περάσματα ανοιχτά, ένα στο Ζάππειο Μέγαρο και ένα στο Πολεμικό μουσείο απ’ όπου περνούν οι βουλευτές. Τα συγκεκριμένα σημεία χρειάζονται ενίσχυση από κόσμο. Παράλληλα το Σύνταγμα γεμίζει με κόσμο ενώ φτάνουν μπλοκ οργανώσεων ανάμεσα στις οποίες και το ΠΑΜΕ.

11.59 Το μπλόκο του Ευαγγελισμού έχει σπάσει. Δύο Mercedes βουλευτών πέρασαν από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με κατεύθυνση προς τη βουλή.

11.55 Διαδηλωτές έχουν κλείσει με οδόφραγμα το δρομάκι πίσω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Ζαππείου. Το μπλόκο χρειάζεται ενίσχυση για να μην περάσουν άλλοι βουλευτές.

11.50 Θεσσαλονίκη: Πριν από λίγη ώρα ομάδα αντεξουσιαστών κατέλαβαν το γραφείο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), που ανήκει στην Εκκλησία. Aνάρτησαν πανό στο κτήριο στο οποίο αναγράφεται «κοινωνική απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

11.40 Περίπου 10.000 συγκεντρωμένοι τώρα στο Σύνταγμα. Καταφτάνουν διαδηλωτές κι από άλλες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα) και από το μπλόκο του Ευαγγελισμού.

11.25 Οκτώ διαδηλωτές τραυματίες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο, κάποιοι από χτυπήματα των μπάτσων και κάποιοι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

11.20 Μικρής έκτασης πετροπόλεμος στο Καλλιμάρμαρο.

11.15 Περίπου μόνο 10 βουλευτές εντός του κοινοβουλίου. Εν εξελίξει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας ώστε να διασφαλιστεί η είσοδος των βουλευτών στη βουλή για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (η διαδικασία ξεκινά στις 2 μ.μ.).

11.07 Το μπλόκο στο Καλλιμάρμαρο αποτελείται κυρίως από συνελεύσεις γειτονιάς. Χρειάζεται ενίσχυση. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους, στους οποίους έχουν ανάψει φωτιές. Πριν από λίγο άρχισε πετροπόλεμος με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

11.06 Κέντρο Αθήνας: Περίπου 200 διαδηλωτές περνούν μέσα από το Κολωνάκι φωνάζοντας το σύνθημα: « Ψωμί, παιδεία, ελευθερία – Η χούντα δεν τελείωσε το ’73».

11.05 Δύο προσαγωγές στον Ευαγγελισμό. Ο κόσμος αναγκάστηκε να μετακινηθεί προς το Κολωνάκι.

11.00 Θεσσαλονίκη: Πορεία περίπου 500 ατόμων του σωματείου εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και πρωτοβάθμιων σωματείων, που κατευθύνονται προς το λιμάνι της πόλης.

10.56 200 άτομα στο μπλόκο του Ευαγγελισμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται.

10.53 Αθήνα, Καλλιμάρμαρο: Πριν λίγο τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους στην οδό Ερατοσθένους και προσήγαγαν ένα άτομο.

07.30-10.00 Κομοτηνή, βόρεια Ελλάδα: Κατάληψη της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από 30 περίπου άτομα της λαϊκής συνέλευσης πλατείας Κομοτηνής (αγανακτισμένοι πολίτες ). Οι καταληψίες στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην πλατεία όπου συναντήθηκαν με άλλο κόσμο και πρόκειται να συνεχίσουν τις δράσεις αντιπληροφόρησης όπως είχε αποφασιστεί στη χτεσινή συνέλευση. Στην κατάληψη συμμετείχαν και άτομα από την Ξάνθη.

09.00 Πριν λίγα λεπτά οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν άγρια εναντίον περίπου 500 διαδηλωτών στο μπλόκο του Ευαγγελισμού. Διαδηλωτές προσπάθησαν με χρήση καπνογόνων να αποτρέψουν ομάδες ΔΙΑΣ από το να κλείσουν το δρόμο. Έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών. Αναφέρονται τουλάχιστον 3 τραυματισμένοι διαδηλωτές. Ο σταθμός μετρό του Ευαγγελισμού είναι κλειστός. Οι απεργοί ανασυντάχτηκαν στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, όπου οι μπάτσοι τούς επιτέθηκαν εκ νέου. Την ίδια ώρα στο μπλόκο του Καλλιμάρμαρου οι διαδηλωτές από τις συνελεύσεις γειτονιών που είχαν αποκλείσει τη Βασιλέως Κωνσταντίνου δέχτηκαν επίθεση από δυο διμοιρίες, με αποτέλεσμα να απωθηθούν και το μπλόκο να σπάσει στα δύο. Οι μισοί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή (9.30 περ.) στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου, και οι άλλοι μισοί στην Αρδήττου. Αναφέρεται τουλάχιστον ένας τραυματίας διαδηλωτής.

01.00 Συνεχίζεται η αστυνομική βαρβαρότητα. Μπάτσοι χτυπούν κόσμο με μανία. Διαδηλώτρια κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε πολύ σοβαρά ένας νοσοκόμος. Γίνεται έκκληση από το ιατρείο της πλατείας Συντάγματος για φαρμακευτικό υλικό, εθελοντές γιατρούς, τραυματιοφορείς, νοσηλευτές. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστρέξουν άνθρωποι που παρέχουν πρώτες βοήθειες.

00.45 Στο πάνω μέρος της πλατείας οι αγανακτισμένοι «λογομαχούν» με τους ΜΑΤάδες. Μέσα στην πλατεία αρκετός κόσμος χορεύει. Στην κάτω πλευρά γίνονται συγκρούσεις.

00.44 Οι χώροι των μετρό στο κέντρο δονούνται από το σύνθημα Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73. Οι εργαζόμενοι του μετρό αψήφησαν τις εντολές της αστυνομίας, κι αντί να αποκλείσουν την είσοδο στους σταθμούς, βοήθησαν τον κόσμο να διαφύγει των ΜΑΤ.

00.40 Αναφέρονται προσαγωγές μέχρι αυτή την ώρα, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χημικών στην πάνω πλευρά της πλατείας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

00.30 Αθήνα
: Μοτοσικλετιστές μπάτσοι και διμοιρίες εξαπολύουν επιχείρηση εκκαθάρισης στη Σταδίου. Προσαγωγές και άγριοι ξυλοδαρμοί. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, επί πέντε λεπτά ένας τουλάχιστον διαδηλωτής δεχόταν γκλομπιές και κλοτσιές από ΜΑΤ.

00.04 Καλαμάτα, Πελοπόννησος: Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται πορεία τουλάχιστον 100 ατόμων προς το αστυνομικό τμήμα ενάντια στην καταστολή στην πλατεία Συντάγματος.

Στα αγγλικά / In English
Στα ισπανικά / En Español
Στα γαλλικά / En Français
Στα γερμανικά / Auf Deutsch
Στα πορτογαλικά / Em Português