Τρίτη, 28 Ιούνη: Συνεχείς ενημερώσεις

Πρώτη μέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας

24.00 Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Ωστόσο, ο κόσμος παραμένει στους δρόμους παρά την ανελέητη χρήση χημικών και τις λυσσαλέες επιθέσεις των μπάτσων, οι οποίες κλιμακώθηκαν τη νύχτα. Οι διαδηλωτές χρειάζονται κατεπείγουσες ενισχύσεις, καθώς όσοι/-ες αποχωρούν από το δρόμο το κάνουν κυρίως λόγω μεγάλης κόπωσης, κι όχι τόσο λόγω φόβου. Όλη τη μέρα υπήρξαν ξεκάθαρες οι εντολές του καθεστώτος να εκδιωχθεί ο κόσμος από το Σύνταγμα, με υπερδύναμη κατασταλτικών δυνάμεων και ισχυρή παρουσία ασφαλιτών. Επιστρατεύτηκαν επίσης μπάτσοι από όλη την επαρχία. Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 2 μ.μ. το μεσοπρόθεσμο μνημόνιο θα τεθεί υπό ψήφιση, γι’ αυτό καλούνται οι απεργοί να κατακλύσουν το Σύνταγμα από νωρίς το πρωί, με σκοπό την περικύκλωση της βουλής. Πολλοί αλληλέγγυοι απεργοί αναμένεται να φτάσουν με το πρώτο τρένο από τη Θεσσαλονίκη.

23.50 Πριν από λίγα λεπτά διμοιρίες εξόρμησαν από τη Σταδίου και έπνιξαν τον κόσμο στα χημικά. Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος έχουν στηθεί οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές αντιστέκονται παρά την πολύ μεγάλη τους κούραση. Ολόκληρη η περιοχή δονείται από τα συνθήματα ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ και Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73.

23.39 Ύστερα από τρίωρη κράτηση, οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και παρέμειναν για έξι ακόμα ώρες. Και οι 20 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες. Αύριο, 29 Ιούνη, στις 10 το πρωί καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Μεταξύ άλλων, συνελήφθη μια 56χρονη γυναίκα νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος.

23.30 Μέχρι αυτή την ώρα μαίνονται σκληρές συγκρούσεις. Τραυματιοφορείς σπεύδουν διαρκώς σε βοήθεια πολυάριθμων τραυματιών διαδηλωτών, μεταφέροντας κόσμο από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

23.17 Η ένταση έχει γενικευτεί. Σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας ο κόσμος απωθεί τους μπάτσους με πετροπόλεμο. Στη Σταδίου αυτήν τη στιγμή η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, και οι συγκρούσεις εξακολουθούν στην πλατεία Συντάγματος όπως και πριν. Στη Φιλελλήνων και στα γύρω στενά παραταγμένα MAT. Τουλάχιστον 5-6 διμοιρίες στη Ρωσική Εκκλησία, κοντά στο Σύνταγμα. Στο Ζάππειο εκατοντάδες ΔΕΛΤΑδες. Στη συμβολή Αρδηττού και Βουλιαγμένης, στο ύψος του A΄ Νεκροταφείου Αθηνών, παραφυλάνε δεκάδες μηχανόμπατσοι.

23.15 Μεγάλο πλήθος στο Σύνταγμα απόψε, πολύ πιο ενισχυμένο από το πλήθος της πρωινής απεργιακής πορείας. Συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και στους διαδηλωτές οδήγησαν στην προσωρινή αναβολή της συναυλίας. Αυτή την ώρα γίνεται ρίψη κρότου λάμψης και δακρυγόνων στα κεφάλια του κόσμου.

22.55 Στην Αθήνα μαίνονται τεράστιες συγκρούσεις. Ο κόσμος αποφασισμένος αγωνίζεται παρά την ύψιστη καταστολή.

22.35 Επίθεση μπάτσων στον κόσμο που βρισκόταν στην Αμαλίας στο ύψος της βουλής. Τουλάχιστον ένας προσαχθέντας. Διακόπηκε η συναυλία. Πέτρες εξοστρακίζονται στους ΜΑΤάδες.

22.20 Σύνταγμα: Η συναυλία συνεχίζεται. Σε διάφορα σημεία κόσμος έχει ανάψει φωτιές από ώρα, προκειμένου να εξουδετερωθούν τα χημικά.

21.24 Άρχισαν συγκρούσεις μεταξύ συγκεντρωμένων στην πλατεία και αστυνομικών δυνάμεων, για άλλη μια φορά. Ζωντανή αναμετάδοση από το Σύνταγμα εδώ.

21.10 Αστυνομία προσπάθησε να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος, χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαδηλωτές υπερασπίζονται την πλατεία.

21.00 Οδομαχίες στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης.

20.35 Μηχανοκίνητη πορεία έφτασε από Θεσσαλονίκη στο Σύνταγμα.

19.50 Σύνταγμα: Επίθεση των ΜΑΤ μπροστά στη βουλή με αφορμή τη ρίψη πλαστικών μπουκαλιών νερού. Συγκεντρωμένοι ανασυντάχτηκαν και αντεπιτέθηκαν: Σχεδόν με γυμνά χέρια κινήθηκαν προς τους μπάτσους, τους απώθησαν και παραμέρισαν τις τέσσερις γραμμές κιγκλιδωμάτων. Έτσι, ουσιαστικά, ανακατέλαβαν το σημείο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Συρρέει συνεχώς πολύς κόσμος στην πλατεία.

19.02 Αθήνα: Ένας φωτορεπόρτερ και μία δικηγόρος υπέστησαν απειλές και βρισιές ένστολων αστυνομικών όταν προσέτρεξαν σε βοήθεια δύο νέων προσαχθέντων, επί των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου. Σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο, έχουν γίνει 5 συλλήψεις και 17 προσαγωγές. Αυτήν την ώρα συγκεντρώνεται πάλι πολύς κόσμος στο Σύνταγμα. Διαδηλωτές καθαρίζουν την πλατεία από τα χημικά αυτοοργανωμένα, με κουβάδες νερού. Μηχανοκίνητες πορείες και καταλήψεις δημαρχείων σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Για αύριο πολλές συλλογικότητες και λαϊκές συνελεύσεις από γειτονιές της Αθήνας καλούν σε περικύκλωση της βουλής. Καράβι αναχώρησε ήδη από το Ηράκλειο Κρήτης προς Πειραιά, προκειμένου οργανωμένοι διαδηλωτές να κατέβουν αύριο πρωί στο Σύνταγμα.

19.00 Ηράκλειο Κρήτης: Περίπου 2-3.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Έγιναν δύο προσυγκεντρώσεις: στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ελευθερίας. Στις 11.15 ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Ελευθερίας. Περίπου 800 άτομα κατέβηκαν με εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου. Υπήρχε παλμός από τα περισσότερα μπλοκ, πετάχτηκαν τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα σε τοίχους. Επίσης, πετάχτηκαν αυγά και κόκκινη μπογιά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι μπάτσοι ήταν κρυμμένοι στα γύρω στενά. Αρκετοί διαδηλωτές από το Ηράκλειο είχαν ήδη ανέβει στην Αθήνα, ενώ στις 17.00 καλέστηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, για να κατέβει στο λιμάνι κόσμος που θέλει να συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις στην Αθήνα – η απογευματινή συνέλευση θα αποφάσιζε αν οι διαδηλωτές θα ταξιδέψουν με αντίτιμο ή όχι.

17.50 Από την πλατεία ανεβαίνει ξανά κόσμος προς την Αμαλίας, φωνάζοντας να φύγει η αστυνομία.

17.45 Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας ΜΑΤατζής πέταξε το κράνος και την ασπίδα του εγκαταλείποντας εν ώρα υπηρεσίας το δημοκρατικό καθήκον της μαζικής καταστολής πλήθους. Άλλοι διμοιρίτες τον έδειραν άγρια για να μην αποχωρήσει. Ενώ ένα ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού διακόμιζε τραυματίες και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, μπάτσοι έριχναν χημικά.

17.39 Γενικευμένο πογκρόμ σε όλη την περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Διμοιρίες καταδιώκουν τους συγκεντρωμένους, απωθώντας τον κόσμο προς τα Προπύλαια. Ανεπιβεβαίωτες 3 συλλήψεις και 18 προσαγωγές.

17.25 Παραμένει λίγος κόσμος με πανό στην πλατεία Συντάγματος. Κατέφτασε όχημα της πυροσβεστικής για να αποσβέσει βανάκι κινητής τηλεφωνίας, που μαρτυρείται πως κάηκε από κρότου λάμψης. Μαίνονται συγκρούσεις με οδοφράγματα. Διαδηλωτές αντιστέκονται στο διαρκή χημικό πόλεμο των μπάτσων. Ανεπιβεβαίωτος αριθμός προσαγωγών: Ανταποκρίσεις μιλούν για 4 συλλήψεις και 21 προσαγωγές, ενώ η αστυνομία αναφέρει 4 τραυματίες μπάτσους.

17.00 Ενώ οι συγκεντρωμένοι μετακινούνται, οι εντάσεις μεταφέρονται στο κάτω μέρος της πλατείας. Η Όθωνος ανοίγει και πάλι, γεμίζει με αρκετό κόσμο. Παράλληλη συνεχής ρίψη δακρυγόνων, κρότου λάμψης.

16.50 Σύνταγμα: Πολλά δακρυγόνα μέσα στο σταθμό του μετρό, από την Αμαλίας. Η πλειονότητα των αναρχικών έχει αποχωρήσει, αλλά υπάρχουν σύντροφοι στο σημείο. Μαζική εισβολή των μπάτσων στο πάνω μέρος της πλατείας, μάχες σώμα με σώμα. Από την Όθωνος, μικρή ομάδα με συγκρουσιακή διάθεση, με διακριτικά οπαδών, παίζει πετροπόλεμο εναντίον των πολυάριθμων δυνάμεων καταστολής. Κάποιοι οργανωτές της συνέλευσης Συντάγματος, ενδεχομένως μαζί με ακροδεξιούς «300 Έλληνες», μοιράζουν Maalox σε κόσμο προκειμένου να προστατευτεί από τα χημικά.

16.40 Συγκρούσεις και ρίψη δακρυγόνων τώρα στο μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Ο κόσμος έχει σπάσει. Υπολογίζεται πως έχουν απομείνει περ. 2.000 συγκεντρωμένοι. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν εγκαταλείπει την πλατεία.

16.05 Μαρτυρίες για 3 προσαγωγές στο Σύνταγμα – ο ένας μέλος σωματείου.

15.57 Διαδηλωτές ανακτούν το χώρο στη Φιλελλήνων, στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

15.45 Αθήνα: Διμοιρίες εκκένωσαν την οδό Αμαλίας, επιχείρηση-σκούπα με δακρυγόνα. Άγριος χημικός πόλεμος: ασφυξιογόνα μέχρι το σταθμό του μετρό, ακόμα και εναντίον της τέντας σταθμού πρώτων βοηθειών της πλατείας.

15.36 Γιάννενα: Πραγματοποιείται κατάληψη του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων (98,7fm). Η απόφαση για την κατάληψη προέκυψε μετά από λαϊκή συνέλευση στην πλατεία μετά το πέρας της απεργιακής πορείας. Σκοπός είναι η προπαγάνδιση της σημερινής συνέλευσης στις 8 μ.μ. για την οργάνωση των αυριανών δράσεων και της πορείας στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

15.25 Περιμετρικά των οδών Σταδίου, Φιλελλήνων, Όθωνος: Κόσμος περικυκλωμένος κι εγκλωβισμένος στην πλατεία Συντάγματος αντιστέκεται με πετροπόλεμο και πυροσβεστήρες. Άλλοι διαδηλωτές κυκλώνουν τους μπάτσους που απειλούν την πλατεία. Κόσμος που κατευθύνεται από το Σύνταγμα προς τα Προπύλαια ακούει συνεχόμενη ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης για 30 δεύτερα.

15.02 Σύνταγμα: Οι μπάτσοι εκσφενδονίζουν σπασμένα μάρμαρα εναντίον διαδηλωτών.

14.55 Σύνταγμα: Ο κύριος όγκος διαδηλωτών βρίσκεται στην πλατεία εδώ και περίπου μία ώρα. Συνολικά 32 διμοιρίες ΜΑΤ φρουρούν το κοινοβούλιο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στην απόπειρά τους να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Τα τελευταία 40 λεπτά σημειώνονται συνεχείς συγκρούσεις στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, από την πλευρά της Καραγεώργη Σερβίας. Συγκρούσεις επίσης μαίνονται στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με διαδηλωτές από την πλατεία, οι μπάτσοι ρίχνουν χημικά ανά δευτερόλεπτα.

14.52 Μπάτσοι έχουν εισβάλει στην πλατεία Συντάγματος.

14.40 Μαρούσι, βόρειο προάστιο Αθήνας: Τουλάχιστον 200 μηχανές ΔΙΑΣ πέρασαν τη λεωφόρο Κηφισίας με ταχύτητα και κορνάροντας προκλητικά.

14.32 Σύνταγμα: Αυτήν τη στιγμή καίγεται μια ελληνική σημαία. Συγκρούσεις Φιλελλήνων και Βουκουρεστίου και μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

14.30 περ. Θεσσαλονίκη: Ο υπουργός Υγείας Λοβέρδος είχε αποκλειστεί από πολύ κόσμο μες στο Παπάφειο Ίδρυμα, αλλά αναφέρεται ότι απεγκλωβίστηκε.

14.20 Αυτήν τη στιγμή σπάζονται τα McDonald’s, υπάρχουν οδοφράγματα με φωτιές. Κρότου λάμψης, χημικά. Πολλά άτομα συμμετέχουν στις συγκρούσεις. Φωτοβολίδες, πετροπόλεμος έως και τη Σταδίου. Μπροστά από το κοινοβούλιο παραμένουν πολλά μπλοκ διαδηλωτών.

 

14.10 Πετροπόλεμος με τους μπάτσους, κρότου λάμψης και δακρυγόνα, πρώτες συγκρούσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Κόσμος έσπασε προς Σταδίου και Πανεπιστημίου, αλλά παραμένουν διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

14.05 Σύνταγμα, Όθωνος & Αμαλίας: Πρωτύτερα οι φασίστες εγκλωβίστηκαν στη στοά της Όθωνος, όπου τους απέκλεισαν τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές. Ρίψη χημικών από διμοιρίες των ΜΑΤ έως και την οδό Φιλελλήνων. Ο συγκεντρωμένος κόσμος οπισθοχώρησε προς την πλατεία, αλλά σταδιακά επανέρχεται μπροστά στη βουλή.

14.02 Κρατούμενοι στην Α΄ πτέρυγα αντρικών φυλακών Κορυδαλλού στασιάζουν αρνούμενοι να μπουν στα κελιά.

13.40 Σύνταγμα: Περ. 15 νεοναζί φωνάζουν φασιστικά συνθήματα κοντά στο ΚΕΠ, γωνία Όθωνος και Αμαλίας. Αναρχικοί σπεύδουν να τους απωθήσουν.

13.14 Πάτρα: H διαδήλωση 2-3.000 ατόμων ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Προτού ξεκινήσει η πορεία, σύντροφοι απαλλοτρίωσαν το πανό του Εργατικού Κέντρου, που αποπειράθηκε να ηγηθεί της πορείας. Στη συνέχεια όλα τα μπλοκ προσπέρασαν το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου, το οποίο τελικά αποχώρησε εντελώς. Στην πορεία συμμετείχε κοινό μπλοκ περ. 300 αναρχικών των ομάδων «Εργαλειοφόρος» και «Πέρασμα». Οι αριστερές οργανώσεις ολοκλήρωσαν την πορεία στην πλατεία Γεωργίου, όπου συγκεντρώνονται οι αγανακτισμένοι, ενώ κάποια πρωτοβάθμια σωματεία και το κοινό μπλοκ αναρχικών κατέληξαν στην πλατεία Όλγας. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας από αναρχικούς/αντεξουσιαστές.

13.03 Αθήνα: Το μπλοκ της ξεπουλημένης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) φτάνει τώρα στην πλατεία Συντάγματος, με περ. 5.000 διαδηλωτές.

12.34 Στην Ξάνθη έγιναν τρεις πορείες. Το ΠΑΜΕ έκανε κατάληψη της εφορίας το πρωί. Ο κόσμος και της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, αλλά και του Εργατικού Κέντρου ήταν πολύ λίγος. Οι συγκεντρώσεις είχαν πολύ λιγότερο κόσμο συγκριτικά με άλλες φορές. Σε μία κίνηση για την απομόνωση των συνδικαλιστών, το μπλοκ της Πρωτοβουλίας κατάφερε να ξεμείνει μόνο χωρίς κανέναν ανένταχτο πολιτικά εργαζόμενο, συν ορισμένους αναρχικούς/αντεξουσιαστές.

12.20 Αθήνα: Περ. 15.000 διαδηλωτές διαφόρων πρωτοβάθμιων σωματείων και του μπλοκ αναρχικών ξεκίνησαν από το Μουσείο (Πατησίων). Ήδη η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στην Κολοκοτρώνη. Στο Σύνταγμα μαζεύεται κόσμος και καταφτάνουν διαδηλωτές από άλλες πόλεις.

12.17 Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές των πρωτοβάθμιων σωματείων ενώθηκαν με την απεργιακή προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. Η πορεία περ. 10.000 ατόμων κινείται από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προς Αγίου Δημητρίου.

12.14 Μυτιλήνη, Λέσβος: Ολοκληρώνεται η πορεία περίπου 600 διαδηλωτών. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση.

12.05 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ), σήμερα από τις 11.00 έως και τις 15.30 θα γίνονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σχεδόν μιάμισης ώρας ανά περιοχή Αττικής.

11.00 Στον Πειραιά από νωρίς το πρωί ναυτεργάτες, καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ (του «Κ»ΚΕ) ανέβηκαν σε καταπέλτες πλοίων, εμποδίζοντας τον απόπλου στο κεντρικότερο λιμάνι της χώρας. Στην Αθήνα περ. 25.000 άτομα βρίσκονται μπροστά από τη βουλή αυτήν τη στιγμή, κυρίως διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

01.01 Φυλακές ανά την Ελλάδα: Κείμενο κρατουμένων για το μεσοπρόθεσμο μνημόνιο — Το κείμενο αυτό συνυπογράφουν συνολικά 468 κρατούμενοι/-ες των φυλακών Κορυδαλλού (και ΣΤ΄ πτέρυγας αντρικών), Ιωαννίνων, Αυλώνας, Ναυπλίου, Κέρκυρας. Αποφάσισαν να παραμείνουν έξω από τα κελιά κατά το μεσημεριανό κλείσιμο συνολικά τουλάχιστον 789 κρατούμενοι/-ες των φυλακών Κορυδαλλού (και Α΄, Δ΄, ΣΤ΄ πτερύγων αντρικών), Διαβατών, Άμφισσας, Δ1 πτέρυγας αντρικών Γρεβενών. Θα κάνουν αποχή συσσιτίου συνολικά 1.508 κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών, Β΄ πτέρυγας αντρικών Λάρισας, Ιωαννίνων, Αυλώνας, Μαλανδρίνου, Διαβατών, Κασσάνδρας Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση αυτή των κρατουμένων γίνεται τη μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, για την κατοχή της χώρας από το μεγάλο Κεφάλαιο, για την κοινοβουλευτική χούντα. Αυτή η κίνηση γίνεται επίσης σε ένδειξη αλληλεγγύης με όσους/-ες αγωνίζονται στους δρόμους και στις πλατείες των ελληνικών πόλεων.

00.00 περ. Άρτα, δυτική Ελλάδα: Δεκάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού της πόλης. Είχαν αποφασίσει να αποκλείσουν το εργοστάσιο όλο το 48ωρο της γενικής απεργίας, αλλά ο αποκλεισμός έλαβε τέλος κατά τις 4.30 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εργοδότες ασκούν εδώ και καιρό πραγματική τρομοκρατία στους εργάτες ώστε να μη μετέχουν σε απεργίες. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού καλούν όλο τον κόσμο σε συμμετοχή στην απεργία.

Πληροφορίες για τα δημόσια μέσα μεταφοράς στη 48ωρη απεργία

No Comments “Τρίτη, 28 Ιούνη: Συνεχείς ενημερώσεις”