Ισπανία: Προς τη Γενική Απεργία

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των CGT, CNT, CSC και SO συναντηθήκαμε στις 24 Ιούνη στη Μαδρίτη για να αξιολογήσουμε τις απαντήσεις μπροστά στην άνευ προηγουμένου επίθεση, που πλήττει τους/τις εργαζόμενους/ες  μέσω της πολιτικής των περικοπών και της απώλειας δικαιωμάτων, από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην υπηρεσία των αφεντικών και των αγορών. Οφείλουμε να αντιτάξουμε μια διαδικασία συντονισμένου αγώνα στη βάση της ταξικής ενότητας και δράσης.

Οι διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουμε απορρίπτουμε πλήρως τις πολιτικές οι οποίες, μέσω των διαδοχικών μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό χώρο, των περικοπών στις συντάξεις, μέσω της μεταρρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων και των κοινωνικών περικοπών –και– στις δημόσιες υπηρεσίες, έχουν ως στόχο, για άλλη μια φορά, τους/τις εργαζόμενους/ες και τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, τα οποία θα πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση.

Μοιραζόμαστε επίσης την ανάγκη μιας κοινής απάντησης, έτσι ώστε, πέρα από τις διαφορές μας, να υπάρξει μια πρόοδος προς την ενότητα όλων των εργαζομένων στην κινητοποίηση και στον αγώνα, υπολογίζοντας στη συμμετοχή όλων αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των σωματείων εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων που εναντιώνονται στην πολιτική της κοινωνικής συναίνεσης και της αδράνειας, όπως αυτή προωθείται από το θεσμικό συνδικαλισμό των CCOO και UGT.

Κρίνουμε αναγκαίο να αγωνιστούμε ερχόμενοι/ες σε ρήξη με ένα συνδικαλιστικό μοντέλο το οποίο τα τελευταία 30 χρόνια μάς έχει οδηγήσει σε συνεχείς απώλειες δικαιωμάτων και που αυτήν τη στιγμή της οξείας κρίσης του καπιταλισμού έχει επιδείξει την περιπλοκότητά του και την έλλειψη βούλησης και ικανότητας ώστε να δώσει μια απάντηση στις επιθέσεις εναντίον της εργατικής τάξης. Ένα συνδικαλιστικό μοντέλο που έχει προωθήσει ο θεσμικός συνδικαλισμός, εξαρτημένο από το κράτος, που έχει στόχο την πρόληψη της κινητοποίησης και της πραγματικής συμμετοχής της εργατικής τάξης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτόνομες και με αγωνιστική θέληση.

Η μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων, η οποία εξετάζεται αυτήν τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αποτελεί μία ακόμα σοβαρή περικοπή δικαιωμάτων, ένα ακόμα πισωγύρισμα ώστε να καμφθούν οι αγώνες στους εργασιακούς χώρους και η κοινωνική πάλη, ενισχύοντας το θεσμικό δισυνδικαλισμό [bisindicalismo] και το ρόλο του ως διαχειριστή της κρίσης υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ικανότητα δράσης άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη συνδικαλιστική ελευθερία των εργαζομένων.

Η συνάντηση της 24ης Ιούνη είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας η οποία στους επόμενους μήνες θα ενισχύσει την κινητοποίηση μέσω κοινών αιτημάτων, που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από τους εργαζόμενους/ες, με τον ορίζοντα μιας Γενικής Απεργίας ικανής να αντιμετωπίσει την παρούσα επίθεση και να προωθήσει την κατάκτηση νέων κοινωνικών δικαιωμάτων.

Όσα συνέβησαν μετά το κίνημα 15Μ έχουν διαρρήξει το προηγούμενο κλίμα παθητικότητας και μας τοποθετούν σε ένα πεδίο κινητοποιήσεων άνευ προηγουμένου από τότε που εμφανίστηκε η κρίση. Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει τώρα να μεταφερθούν στους χώρους δουλειάς, φέρνοντας τα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης, συνεισφέροντας σε αυτό το κίνημα τα κατάλληλα όπλα για την αντιμετώπιση και τον αγώνα στο οικονομικό και εργασιακό πεδίο, συμπληρώνοντας έτσι τις κοινωνικοπολιτικές διεκδικήσεις με τη συνεκτική δράση ενάντια στον καπιταλισμό.

Η κατάσταση απαιτεί από μας μία απάντηση εξίσου εμφατική με τα μέτρα τα οποία πλήττουν τους/τις εργαζόμενους/ες, και γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητο όχι μόνο να συνεχίσουμε τις συνδικαλιστικές μάχες που δίνουμε, αλλά και να κάνουμε ένα βήμα για να διαρρήξουμε οριστικά αυτό το μοντέλο θεσμοθετημένου συνδικαλισμού, δημιουργώντας έτσι ένα προηγούμενο στο οποίο θα δώσουμε το ρυθμό εμείς, τα ταξικά συνδικάτα, με επιθετική δράση προς την πραγμάτωση των στόχων μας.

Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT)
Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας (CNT)
Εργατική Αλληλεγγύη (SO)

Σημείωση: Η CSC (Συντονιστικό Ταξικού Συνδικαλισμού) παρέστη στη συνεδρίαση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

πηγή: www.cgt.org.es