Κοιλάδα Susa, Ιταλία: Κοινωνικοί αγώνες ενάντια στην κατασκευή της υπερταχείας TAV

[imagebrowser id=13]

Την Κυριακή 3 Ιούλη στην κοιλάδα Σούζα [Susa] στην επαρχία του Πιεμόντε (κοντά στο Τορίνο) εκτυλίχτηκε άλλη μια πράξη στο θέατρο της καταστολής και της καταλήστευσης των φυσικών και ανθρώπινων πόρων από πλευράς του ιταλικού κράτους. Περίπου 70.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επιτροπών NO TAV (ενάντια στην κατασκευή της υπερταχείας TAV), που συνυπέγραψαν επίσης 23 δήμοι της κοιλάδας Σούζα και πολλά κοινωνικά κέντρα από όλη την Ιταλία.

Από τις 27 Ιούνη 2.000 άντρες των δυνάμεων καταστολής έχουν καταλάβει την κατασκήνωση των διαδηλωτών στη Μανταλένα ντι Κιομόντε [Maddalena di Chiomonte], προσπαθώντας να διασφαλίσουν με κάθε μέσο την έναρξη των εργασιών κατασκευής της υπερταχείας TAV που θα συνδέσει το Τορίνο με τη Λυόν. Αυτή η γραμμή αποτελεί κομμάτι του σχεδίου της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό  δίκτυο, που προβλέπει επίσης τη σύνδεση της Λυόν με τη Βουδαπέστη και στη συνέχεια με την Ουκρανία. Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έργο που θα κοστίσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη διάνοιξη σήραγγας 54 χιλιομέτρων, τα 12 εξ αυτών σε ιταλικό έδαφος.

Η αστυνομία προκειμένου να εκκενώσει και να καταλάβει την κατασκήνωση των διαδηλωτών μετά τη νυχτερινή πορεία της 26ης προς την 27η Ιούνη χρησιμοποίησε μπουλντόζες, τεθωρακισμένα οχήματα, αύρες, ρίψη δακρυγόνων σε ευθεία βολή και προχώρησε σε άγριους ξυλοδαρμούς και στην καταστροφή των υποδομών της κατασκήνωσης. Στη γειτονική πόλη της Βενάρια [Venaria] ένα όχημα των κατασταλτικών δυνάμεων τραυμάτισε θανάσιμα μια ηλικιωμένη γυναίκα στο δρόμο προς την κατασκήνωση της Μανταλένα ντι Κιομόντε.

Μετά τη δολοφονική επιχείρηση καταστολής της 27ης Ιούνη, διαδηλώσεις, πικετοφορίες και δράσεις αλληλεγγύης με τις αντιστεκόμενες εδώ και χρόνια κοινότητες της κοιλάδας Σούζα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ιταλία.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 3 Ιούλη περιμετρικά της κατεχόμενης ζώνης είχαν ως απολογισμό εκατοντάδες τραυματίες. Η αστυνομία ισχυρίζεται πως 188 άντρες της τραυματίστηκαν, ενώ η ιατρική ομάδα του ΝΟ TAV αναφέρει περισσότερους από 200 τραυματίες διαδηλωτές. Οι μπάτσοι δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και ασφυξιογόνα σε ευθεία βολή για άλλη μια φορά, αλλά και να πυροβολήσουν εναντίον του κόσμου με πλαστικές σφαίρες. Ένας διαδηλωτής φέρει πολλαπλά θωρακικά και κοιλιακά τραύματα από ρίψη δακρυγόνου ενώ ένας ακόμα είναι σοβαρά τραυματισμένος στο πρόσωπο από πλαστική σφαίρα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που κράτησαν πάνω από 6 ώρες και θύμιζαν εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, οι αντιστεκόμενοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των μπάτσων, επιχειρώντας να ξηλώσουν τα συρματοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί για να αποκλείσουν την πρόσβαση στο εργοτάξιο. Αμύνθηκαν στις λυσσαλέες επιθέσεις της αστυνομίας με πετροπόλεμο και στήνοντας οδοφράγματα όπου αυτό ήταν δυνατό (βίντεο των συγκρούσεων).

Οι συλλήψεις της μέρας είναι τουλάχιστον 5. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν άγρια κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους στα κρατητήρια. Στη συνέχεια στερήθηκαν ακόμα και την ιατρική περίθαλψη. Τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες βασανίστηκε για ώρες από τους μπάτσους και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα και με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Έχει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένη μύτη και ένα σπασμένο χέρι. Στο πλαίσιο της άσκησης του δημοκρατικού τους καθήκοντος, οι βασανιστές του ιταλικού κράτους ξυλοκόπησαν το συλληφθέντα και με σιδερολοστό.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις βαρβαρότητες θα πρέπει να προστεθεί και το μαφιόζικο χτύπημα της πυρπόλησης και της ολοκληρωτικής καταστροφής μιας καραβάνας του κινήματος NO TAV, την επομένη των συγκρούσεων, εντός της ζώνης που ελέγχεται από την αστυνομία.

Το κίνημα ενάντια στα φαραωνικά έργα των υπερταχειών στην Ιταλία κρατάει από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90. Αντίστοιχοι κοινωνικοί αγώνες αναπτύχθηκαν στη Φλoρεντία, την Μπολόνια και τη Ρώμη, αλλά η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων στην κοιλάδα Σούζα και το μέγεθος της καταστολής εναντίον τους τα τελευταία χρόνια, τοποθετούν το κίνημα στο Πιεμόντε στην αιχμή του δόρατος των αγώνων για γη και ελευθερία στην Ιταλία.

Οι κοινότητες στην κοιλάδα Σούζα γνωρίζουν καλά πως η κατασκευή της νέας υπερταχείας –που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί το 2023– θα επιφέρει ένα τρομερό πλήγμα στο περιβάλλον και στις ζωές των πληθυσμών της περιοχής. Εκτός από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, το ολοκληρωτικά άχρηστο για την κοινωνία αυτό έργο θα προκαλέσει επίσης τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό των τοπικών κοινωνιών, παραμορφώνοντας το χαρακτήρα τους και εξαφανίζοντας κάποιες απ’ αυτές από το χάρτη.

Σε μια Ιταλία υπό οικονομική κατάρρευση το συγκεκριμένο έργο, καθώς και άλλα παρόμοια σημαίνουν την απομύζηση του φορολογούμενου πληθυσμού και την περικοπή βασικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην υγεία για χάρη της απληστίας των μεγαλοεργολάβων, μαφιόζων και πολιτικών. Το σύνθημα «NO TAV-NO MAFIA» δίνει το στίγμα της αντίστασης και αποκαλύπτει ταυτόχρονα πως η αγαστή συνεργασία όλων των εξουσιών, θεσπισμένων ή μη, στοχεύει στη λεηλασία της φύσης και της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Τα καθεστωτικά μέσα στην Ιταλία, αλλά και αλλού, έσπευσαν να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές της 3ης Ιούλη σε ειρηνικούς και τρομοκράτες. Το πανίσχυρο δίκτυο προπαγάνδας της εξουσίας προσπαθεί να διασπάσει τα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας επιχειρώντας να κρύψει την ωμή αλήθεια και να διασπείρει το φόβο. Από την Κερατέα ως το Κούλον Πρόγκο και από το φράγμα της Μεσοχώρας ως την κοιλάδα Σούζα, το κράτος, το Κεφάλαιο και οι υποστηρικτές τους αλλάζουν πολλά ονόματα αλλά έχουν πάντα το ίδιο πρόσωπο· αυτό του θανάτου.

πηγές: 1, 2, 3, 4