Πολιτικό πλαίσιο του No Border Camp 2011
Γενική πολιτική κατάσταση
Μετά την επέκταση της ΕΕ προς τα ανατολικά, χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αρχίζουν να καταστέλλουν όποιους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά τους, ενώ εργάζονται ασταμάτητα ενάντια στην ελεύθερη μετακίνηση. Επόμενος στόχος της εξωτερικής πολιτικής τους είναι η ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν. Η βουλγαρική κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει αποδεκτό μέλος της συνθήκης του Σένγκεν το 2012. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2011.
Η ενίσχυση του συνοριακού ελέγχου, η κατασκευή νέων κέντρων κράτησης, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του συνοριακού εξοπλισμού και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση και την παροχή βίζας είναι μόνο ένα μέρος των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο έλεγχος των συνόρων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αναφέρεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στη συνθήκη του Σένγκεν. Μετά τη συμμετοχή της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας στις επιχειρήσεις της FRONTEX κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται τώρα και στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα.
Εκτός από αυτές τις γενικές πολιτικές συνθήκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Βουλγαρία είναι αντιμέτωποι με ένα μάλλον αδιαφανές, αντικοινωνικό και πραγματικά θολό διοικητικό σύστημα κανονισμών. Η απουσία κατάρτισης ή/και μη ενημέρωσης των τοπικών θεσμών και της κοινωνίας είναι θέματα που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του Σένγκεν.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών στη γειτονική Ελλάδα, αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους για την οργάνωση ενός No Border camp στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκίας αυτό το καλοκαίρι. Η κατασκήνωση θα λειτουργήσει επίσης ως υπενθύμιση της επετείου των 60 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Προσφύγων (1951).
Μη βία
Το No Border camp στη Βουλγαρία θα οργανωθεί ως μια μη βίαιη πολιτική μορφή διαμαρτυρίας και αντίστασης. Το σχέδιο είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιπαραθέσεις στην κατασκήνωση. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της πολυμορφίας των διαφορετικών τακτικών, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη το τοπικό πλαίσιο, γι’ αυτό η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο μη βίας.
Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν
• η στρατιωτικοποίηση των συνόρων: Όλο και περισσότερες κάμερες, νέα ελικόπτερα, αστυνομικά αυτοκίνητα για συνοριακές περιπολίες, ακριβή ηλεκτρονικά συστήματα, νέα κέντρα κράτησης, αυξημένη συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς πράκτορες και άλλα μέσα ακριβού στρατιωτικού συνοριακού ελέγχου εγκαθίστανται τελευταία ή /και βελτιώνονται κατά μήκος των βουλγαρικών συνόρων. Κατά συνέπεια, η έννοια της απειλής του εξωτερικού «εχθρού» αναπαράγεται, τα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα λύνονται με τη βίαιη επιβολή στρατιωτικών λύσεων, και η στρατιωτική βιομηχανία ευδαιμονεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη δημιουργία μιας νέας γραμμής μετώπου του σύγχρονου πολέμου.
• η δυσχέρεια της ελεύθερης μετακίνησης κατά μήκος των συνόρων των Βαλκανίων: Η ελεύθερη μετακίνηση, φυσικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης και δικαίωμα που τελεί υπό τη εγγύηση του διεθνούς δικαίου απειλείται σοβαρά υπό τις υπάρχουσες συνοριακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των νέων διαβατηρίων με στοιχεία βιομετρικής αναγνώρισης και το πληροφοριακό σύστημα της συνθήκης του Σένγκεν. Άνθρωποι εντός και εκτός της περιοχής των Βαλκανίων διακρίνονται αντίστοιχα σε κατόχους διαβατηρίων εντός και εκτός της συνθήκης του Σένγκεν. Η ικανότητά τους να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, να καταργούν τις προκαταλήψεις, να αναπτύσσονται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και να οργανώνονται πολιτικά ζημιώνονται σοβαρά.
• η ποινικοποίηση της κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων στη Βουλγαρία: Εκτός από τον ενοχοποιητικό χαρακτηρισμό κάποιου ως «παράνομου», αποτελεί κοινή πρακτική να οδηγούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν τα βουλγαρικά σύνορα απευθείας σε κέντρα κράτησης με την κατηγορία της «διάπραξης εγκλήματος» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Η έκδοση βουλγαρικού διαβατηρίου (visa) απαιτεί τη θεώρηση βιομετρικών στοιχείων. Η δημόσια συζήτηση για τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες (μερικές φορές δίχως καν να γίνεται διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις) η οποία τους ενοχοποιεί ως άτομα που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των Βουλγάρων πολιτών εξαπολύεται είτε συγκεκαλυμμένα ή και ευθέως.
• η βελτίωση της ανθρώπινης, κοινωνικής, νομικής και οικονομικής μεταχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών στη Βουλγαρία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μηνύσει τη Βουλγαρία αρκετές φορές για τη μη τήρηση των αντίστοιχων νομικών κανόνων που αφορούν τους μετανάστες. Πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται υπό άθλιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Γενικά, τα προβλήματά τους δεν είναι καν γνωστά στο κοινό και στα μέσα (ενημέρωσης). Τον περασμένο χρόνο, ο διευθυντής της κρατικής αντιπροσωπείας για τους Μετανάστες κατηγορήθηκε για διαφθορά. Στη χώρα δεν είναι γνωστές παρά μόνο λίγες από τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων.
• η εκμετάλλευση του φθηνού μεταναστευτικού εργατικού: Γενικά, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν επιτρέπεται η νόμιμη εργασία στη Βουλγαρία. Αν προσληφθούν κάπου, πληρώνονται «κάτω από το τραπέζι», χωρίς κοινωνική και ιατρική ασφάλιση.
• τοπικός εθνικισμός: Η κατάσταση των μεταναστών στη Βουλγαρία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη δημαγωγική ρητορεία των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων της χώρας. Η αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών ως «απειλή» ενισχύει ακόμα περισσότερο την αύξηση των εθνικιστικών τάσεων στη Βουλγαρία. Για παράδειγμα, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να χτίσει τείχος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων για να προστατεύσει τα εδάφη της από τη είσοδο των μεταναστών, το βουλγαρικό πολιτικό κόμμα «Κοινωνία για μια νέα Βουλγαρία» (“Society for a new Bulgaria”) επικαλέστηκε το ίδιο αίτημα για τα βουλγαροτουρκικά σύνορα.
• οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και σε παγκόσμια κλίμακα
Τα αιτήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια του No Border camp μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες: γενικές απαιτήσεις και άμεσοι στόχοι.
Γενικά αιτήματα
• Ελεύθερη μετακίνηση για όλους
• Άμεση αναγνώριση όλων των προσφύγων
• Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
• Αποποινικοποίηση των μεταναστών
• Τέλος στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων
• Ίσα δικαιώματα για όλους
• Το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης
• Αντικατάσταση των κέντρων κράτησης με κέντρα συντονισμού που θα υποστηρίζουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική χειραφέτηση των μεταναστών (λειτουργώντας με τη βοήθεια των μεταναστών, τις τοπικές πρωτοβουλίες και τις τοπικές κοινότητες, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους μετανάστες)
• Ευρεία προβολή των μεταναστών στις κοινωνίες μας
• Διακήρυξη της αντίθεσής μας στη συμφωνία του Σένγκεν
Άμεσοι στόχοι
• Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σε όλους τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα
• Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών που θα τους παρέχονται μόλις περάσουν τα σύνορα (στις αντίστοιχες γλώσσες τους)
• Ανεξάρτητοι παρατηρητές οι οποίοι θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου καθώς και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
• Διαφανής διαδικασία ασύλου
• Κοινωνική, ιατρική και οικονομική στήριξη κατά την εξέλιξη της διάρκειας της διαδικασίας αλλά και μετά το τέλος αυτής
Αναμενόμενη συνεισφορά στην κατασκήνωση
1. Προσέλκυση της προσοχής των κατοίκων της περιοχής, των μέσων ενημέρωσης, και της διεθνούς κοινότητας προς τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
2. Διεύρυνση του δικτύου Νo Βorder στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη
3. Ανάπτυξη και εμβάθυνση της τοπικής αλληλεγγύης
4. Παρακολούθηση των ειδικών υποθέσεων των μεταναστών
Επικοινωνία
http://noborderbulgaria.wordpress.com
E-mail: noborders.bulgaria@gmail.com