Η περουανική κυβέρνηση μέσω του τμήματος αυτόχθονων υποθέσεων έκανε γνωστό αυτό που διαφαινόταν από καιρό πως θα συνέβαινε, δηλαδή την αλλαγή του καθεστώτος των εκχωρημένων θυλάκων, στους οποίους ζουν απομονωμένες φυλές αυτόχθονων, προς πετρελαϊκή εκμετάλλευση. Η συγκεκριμένη ενέργεια συμπληρώνει το σχέδιο διεύρυνσης της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και του πλάνου IIRSA (Πρωτοβουλία για την Ένταξη των Περιφερειακών Υποδομών της Λατινικής Αμερικής).
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στο κράτος να εγγυηθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες την ελεύθερη πρόσβαση στις συγκεκριμένες περιοχές, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο θα θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο τις ζωές των αυτόχθονων και τη βιοποικιλότητα των εδαφών τους.
Περίπου 15 αυτόχθονες λαοί στην Αμαζονία αρνούνται να εδραιώσουν επαφές με τον δυτικό πολιτισμό και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος που θα νομιμοποιεί την εισβολή των πετρελαϊκών εταιρειών στους εκχωρημένους θύλακες που ζουν αυτή τη στιγμή. Οι συγκεκριμένοι θύλακες-φυλακές δεν αντιστοιχούν στις παραδοσιακές εκτάσεις των αυτοχθονων λαών μιας και το μεγαλύτερο τμήμα τους έχει καταπατηθεί από εταιρείες εξόρυξης, εποίκους και από τη διάνοιξη μεγάλων αυτοκινητόδρομων που εξυπηρετούν το πλιάτσικο της Αμαζονίας. Ένας από τους θύλακες που κινδυνεύουν είναι και αυτός της περιοχής Kugapakori-Nahua-Nanti, όπου είναι γνωστό πως ζουν διάφορες κοινότητες αυτόχθονων που δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με το δυτικό κόσμο.
Πρόκειται για άλλη μία πράξη στο έργο του λυσσαλέου πολέμου που έχουν κυρήξει το περουανικό κράτος και το διεθνοποιημένο Κεφάλαιο εναντίον της Αμαζονίας και των λαών της στοχεύοντας στη λεηλασία των πλούσιων φυσικών πόρων της. Οι πρόσφατες δολοφονίες κατοίκων στη Χουλιάκα αλλά και η σφαγή της Μπάγουα [Bagua] 2 χρόνια πριν, στις 5 Ιούνη 2009, με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες, φανερώνουν το αδίστακτο πρόσωπο του καπιταλισμού-και-στο Περού και θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αντιστεκόμενους λαούς στη Λατινική Αμερική.