Μεγάλη Βρετανία: Αναρχική απάντηση στις ταραχές

από Αναρχικούς/-ές Λονδίνου

Πού είναι η αναρχική απάντηση στις ταραχές; Μερικές σκέψεις…

Ενώ το πιο συναρπαστικό κύμα πολιτικής αναταραχής ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, οι αναρχικοί σε όλο το Λονδίνο φαίνεται να αποτυγχάνουν στην ενεργή υποστήριξη αυτής της τεράστιας έκφρασης οργής και απογοήτευσης. Πιστεύουμε πως η έκφραση αυτή είναι απόλυτα θεμιτή και πως πρέπει να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται. Αλλά πώς; Κι εμείς, οι συγγραφείς του παρόντος, δεν είμαστε βέβαιοι. Παραθέτουμε όμως μερικές ιδέες κι ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σκεφτούν και θα πραγματώσουν την ανταπόκρισή τους σε αυτή την κατάσταση.

Δημιουργία μιας ορατής και άμεσης αντεξουσιαστικής παρουσίας – θα πρέπει να κατεβαίνουμε σε αυτές τις διαδηλώσεις με τα πανό και το λόγο μας, αλλά ίσως το πιο σημαντικό: να αντιτασσόμαστε στην αστυνομία. Σκεφτείτε μαύρο μπλοκ, οδοφράγματα, να μην τρέχουμε όταν έρχονται τα γουρούνια.

Νομικές συμβουλές – θα πρέπει να γνωστοποιούμε στους ανθρώπους τη σημασία της κάλυψης των χαρακτηριστικών τους, καθώς και την παρουσία συστήματος παρακολούθησης CCTV. Το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού για την περίπτωση συλλήψεων είναι επίσης σημαντικό. (Σημείωση: Πολλοί είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη λήψη νομικών συμβουλών απ’ όσους αντιλαμβάνονται ως ξένους. Δεν είμαστε εντελώς σίγουροι για το πώς να το ξεπεράσουμε αυτό, χρειάζεται σκέψη.)

Επιλογή στόχων – ως τώρα οι εξεγερμένοι κάνουν καλά που ανακατανέμουν τον πλούτο με επιθέσεις εναντίον μεγάλων επιχειρήσεων. Τι άλλο μπορούμε να στοχεύσουμε; Αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια, άλλα κυβερνητικά κτήρια, τράπεζες, κάμερες CCTV.

Προσωπική ασφάλεια – θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν την όλη συνθήκη ως ευκαιρία για να ληστέψουν άλλους. Παραμείνετε ασφαλείς, κινηθείτε σε ομάδες και σκεφτείτε σοβαρά ποιον εμπιστεύεστε πριν διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ασφάλεια.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για το τι θα πρέπει να κάνουμε, κι ελπίζουμε να αναπτυχθεί σε όλη την πόλη και τη χώρα ένας διάλογος μεταξύ όλων των διαδηλωτών που έχουν κουραστεί από την παρενόχληση της αστυνομίας και την εκμετάλλευση των οικονομικών συστημάτων.
Ένα από τα σχόλια στην αρχική δημοσίευση:

Εκθέστε τις απόπειρες των μπάτσων να προκαλέσουν διεθνοτική/διαφυλετική βία

«Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι εκατομμύρια καταπιεσμένων και απόκληρων σε όλο τον κόσμο εγκαρδιώθηκαν από αυτά τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στους δρόμους του Λονδίνου και όχι μόνο. Μετά από περισσότερους από 2.000 θανάτους από χέρια ένστολων καθαρμάτων (τις αρχές της αστυνομίας και των φυλακών) και αναρίθμητες διερευνήσεις περιστατικών, ιατροδικαστικές έρευνες και διοικητικές εξετάσεις χωρίς ούτε μία καταδικαστική απόφαση εις βάρος ανθρωποφυλάκων, ο λαός τελικά ξεσηκώθηκε.

Σήμερα μίλησα με κάποιους ανθρώπους στο Τότεναμ [όπου μπάτσοι δολοφόνησαν τον Μαρκ Ντάγκαν στις 4/8]. Ένας Κούρδος ιδιοκτήτης ενός τοπικού κουρείου επί της οδού Τότεναμ μου είπε ότι ένας αστυνομικός τον πλησίασε και άρχισε να συνομιλεί μαζί του κατά τη διάρκεια των ταραχών το βράδυ του Σαββάτου [6/8], όπως στεκόταν μπροστά από τη σπασμένη τζαμαρία του μαγαζιού του (δε θ’ ασχοληθώ με το δίκιο κι άδικο του να στοχεύει κανείς μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε αντίθεση με την πρακτική της επίθεσης σε μπάτσους, τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες κι άλλους κρατικούς οργανισμούς, καθώς αυτό δεν ήταν το κύριο ζήτημα που καθόρισε το χαρακτήρα της εξέγερσης, και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί κλέφτες). Αυτός ο άντρας με πληροφόρησε ότι ο εν λόγω αξιωματικός πήρε ένα μεγάλο μαχαίρι από το δρόμο και ρώτησε αν ανήκε σε αυτόν. Ο μικροϊδιοκτήτης τού απάντησε ότι το μαχαίρι δεν ήταν δικό του. Στη συνέχεια ο ένστολος μίλησε για λίγο στον ασύρματό του και έδωσε το μαχαίρι στον κάτοχο του καταστήματος, λέγοντάς του να το κρατήσει και να το χρησιμοποιήσει εναντίον των διαδηλωτών. Προφανώς, άλλοι Κούρδοι μαγαζάτορες είχαν επίσης λάβει μαχαίρια από όργανα της αστυνομίας. Φαίνεται ότι μερικοί απ’ αυτούς αρνήθηκαν να δεχτούν κάτι τέτοιο, και έδωσαν τα μαχαίρια πίσω στους αξιωματικούς ή τα έριξαν κάτω.

Από τα επακόλουθα γεγονότα, που έλαβαν χώρα στο Ντάλστον απόψε [8/8], συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρουσης μεταξύ μαύρων νεολαίων και καταστηματαρχών κουρδικής/τουρκικής καταγωγής, φαίνεται πως οι Αρχές συμμετέχουν ενεργά στην πρόκληση βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών κοινοτήτων, σε συνάρτηση με την παμπάλαιά τους παράδοση του διαίρει και βασίλευε.

Θα πρέπει να εκθέτουμε αυτό το στοιχείο και να βρούμε τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τακτική και να προασπίσουμε την ενότητα ανθρώπων διαφόρων φυλών, ενάντια στον κοινό εχθρό, το σύστημα.

Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι ενάντια στην αδικία!»


Δημόσια ομιλία ακτιβιστών της τουρκικής και κουρδικής κοινότητας όσον αφορά τις συνεχιζόμενες ταραχές στη Μεγάλη Βρετανία (Ντάλστον – Χάκνεϋ Λονδίνου, 10 Αυγούστου 2011)

Καταδικάζουν τη βρετανική αστυνομία και τα μίντια για την απόπειρά τους να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ μελών της τουρκικής και κουρδικής κοινότητας και μαύρων κι άλλων εθνοτικών μειονοτήτων. Δηλώνουν ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων απλώς υπερασπίστηκαν τα μαγαζιά τους από πλιατσικολόγους, ωστόσο τα καθεστωτικά μέσα και οι μπάτσοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν αυτό το γεγονός με τέτοιον τρόπο ώστε να συγκρουστούν οι μειονότητες μεταξύ τους. Τονίζουν πως δεν μπορούν να υπερασπιστούν ταραχοποιούς που καίνε σπίτια, συμπληρώνοντας όμως ότι οι εντεινόμενες ταραχές είναι η φωνή του λαού, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Επισημαίνουν επίσης ότι τα μίντια δεν καταδίκασαν τη ρατσιστική οργάνωση Αγγλική Αμυντική Λίγκα (English Defence League, EDL) με τις ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με τους εξεγερμένους.


Σημασία πάντα έχει τι λένε οι ίδιοι οι εξεγερμένοι

Τόνοι κυριαρχικής προπαγάνδας προσπαθούν να εξαφανίσουν κάθε πολιτικό περιεχόμενο από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο. Θεωρώντας ότι καθήκον της αντιπληροφόρησης είναι να διεμβολίζει τη μονοδιάσταση «πολυφωνία» της εξουσίας, η Κατάληψη Σινιάλο (Αιγάλεω) μετέφρασε μια τηλεοπτική «παρέκβαση» σε αγγλικό κανάλι. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμεναν τα τηλεανθρωπάρια…

Θεσσαλονίκη: Πανό αλληλεγγύης (12/8)
Βέροια: Παρέμβαση αλληλεγγύης (baruti.squat.gr, 12/8)

Βραδιές στον πεζόδρομο της κατάληψης Σκαραμαγκά (Αθήνα)

Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 8.00 μ.μ.
Εκδήλωση αντιπληροφόρησης για την εξέγερση στο Λονδίνο
Προβολή video | φωτογραφίες | ενημέρωση από σύντροφο
από το Occupied London