Μονπελιέ, Γαλλία: Ενάντια στην καταστολή, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Ανακοίνωση του τμήματος εργαζόμενων στην Υγεία και στην Εκπαίδευση στην επαρχία του Hérault, της CNT Γαλλίας:

Ενάντια στην καταστολή, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Στις 22 Σεπτέμβρη, στηρίζουμε τον Γιώργο.

Στις 21 Οκτωβρίου 2010, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στη διάλυση των συντάξεων του προηγούμενου φθινοπώρου, η διακλαδική συλλογικότητα ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αποφάσισε τη μερική κατάληψη του παραρτήματος του Pôle Emploi (Σ.τ.Μ.: ΟΑΕΔ) που βρίσκεται στη λεωφόρο Τουλούζης στο Μονπελιέ.

Εκείνη την περίοδο, το κίνημα γινόταν πιο ριζοσπαστικό και οι δράσεις μπλοκαρίσματος της οικονομίας αυξάνονταν και γενικεύονταν σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την ίδια περίοδο το κράτος αποφάσιζε να περάσει στην αντεπίθεση. Βρίσκοντας στήριγμα στο λόγο των ΜΜΕ που μίλαγαν για «ταραξίες» ή που εφεύρισκαν μια άλλη κατηγορία «ταραξιών» (εκείνες και εκείνους που παρεμποδίζουν), ο πρωθυπουργός καταδίκαζε «τον εκφοβισμό, την παρακώλυση, τη βία», συνώνυμα, κατά τη γνώμη του, «της άρνησης της δημοκρατίας και της δημοκρατικής συνθήκης». Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης διαβεβαίωνε ότι αυτός «δεν θα επέτρεπε την παρακώλυση της χώρας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις με πλακάτ».

Στη διάρκεια της δράσης της 21ης Οκτωβρίου 2010 μοιράστηκαν κείμενα προκειμένου να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν τόσο οι άνεργοι/-ες, όσο και οι εργαζόμενοι/-ες του Pôle Emploi. Οι συζητήσεις μας επέτρεψαν να δικτυωθούμε καλύτερα. Πήραμε απόφαση να αποχωρήσουμε οργανωμένα με πορεία στη λεωφόρο Τουλούζης. Μέσα σε 5 λεπτά και αφού είχαμε διασχίσει σχεδόν 300 μέτρα, ξαφνικά (χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση) τουλάχιστον δυο περιπολικά ήρθαν καταπάνω μας. Την ίδια στιγμή, πολλοί αστυνομικοί της δίωξης (BAC) επιτέθηκαν βίαια εναντίον των διαδηλωτών και διαδηλωτριών, χτυπώντας τους/τες με γκλομπ. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και οδήγησαν στο τμήμα συνολικά 5 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος, συνδικαλιστής της CNT, αγωνιστής του Συντονιστικού Αναρχικών Ομάδων, συμμετέχων στο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε μετά τη δράση μας. Τα 4 άτομα που συνελήφθησαν μαζί με τον Γιώργο αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς διώξεις. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Γιώργο εάν είχε δεχτεί να υποβληθεί σε έλεγχο του γενετικού του υλικού. Αυτό το «έγκλημα» τιμωρείται με 1 χρόνο φυλακή και 15.000 ευρώ πρόστιμο. Η αντίστασή του στον κοινωνικό έλεγχο εκφράστηκε εν προκειμένω μέσω της άρνησής του να φακελωθεί γενετικά. Προκειμένου να δικαιολογήσουν τις διώξεις, οι αστυνομικοί κατηγόρησαν τον Γιώργο ότι έφερε πάνω του όπλο 6ης κατηγορίας: ένα «Opinel» (Σ.τ.Μ.: είδος σουγιά) που θα χρησιμοποιούσε στο πικνίκ!

Στην ουσία, δεν πρόκειται παρά για μια σύλληψη ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες εκείνη την περίοδο. Εδώ και χρόνια το κράτος οργανώνει τον περιορισμό των ελευθεριών μας και στοχοποιεί τα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας, ψηφίζοντας νόμους όπως: ο LSQ (νόμος για την καθημερινή ασφάλεια) – ο νόμος Perben I – ο LSI (νόμος για την εσωτερική ασφάλεια) – ο νόμος για την πρόληψη της εγκληματικότητας, και τελευταία ο LOPSSI 2. Μπροστά σε αυτόν τον υπερθεματισμό νόμων που ποινικοποιούν το κοινωνικό κίνημα, χρειάζεται να οργανωθούμε ενάντια στην καταστολή και να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες μας.

Η δίκη του Γιώργου θα γίνει την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, στις 2 μ.μ. στο Σωφρονιστικό Δικαστήριο του Μονπελιέ.

Ζητάμε από όλες κι όλους να έρθουν να στηρίξουν τον Γιώργο για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος και στον υπερθεματισμό των νόμων υπέρ της ασφάλειας.

Πηγή: ΕΣΕ (athens.ese-gr.org)

Βλ. και Δημόσια δήλωση πρώην πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα που αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα DNA ή δεν θα έδιναν σε περίπτωση που τους ζητούσαν