Αθήνα: Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Προηγούμενη ενημέρωση εδώ

Απεργώντας για δεύτερη συνεχή μέρα οι εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας, πρόνοιας και κατά των εξαρτήσεων, διαμαρτύρονται ενάντια στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνακόλουθη καταδίκη δεκάδων χιλιάδων (ιδίως ψυχικά) πασχόντων στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην εγκατάλειψη. Εργαζόμενοι, μαζί με άτομα που λάμβαναν –μέχρι πρότινος– τις προνοιακές υπηρεσίες, συγκεντρώθηκαν από τις 9 το πρωί της 23ης Σεπτέμβρη έξω από το υπουργείο Οικονομικών (το κεντρικό κτήριο, αντί εκείνου στην οδό Καραγεώργη Σερβίας). Η προσυγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν προγραμματισμένη για τις 10, οπότε και συνέρρευσε ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών.

Όπως αναμενόταν, το ένα υπουργείο μπαστάρδων έριξε το μπαλάκι στ’ άλλο. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε την ευθύνη της συγκεκριμένης απόφασης, καταδεικνύοντας ως αρμόδιο το υπουργείο Υγείας. Η εξουσία απολαμβάνει τη διακριτική ευχέρεια να αυτονομείται κατά περίπτωση, παραπέμποντας σε κάποια άλλη υπηρεσία της, «περισσότερο πολιτικά υπεύθυνη ή αρμόδια» για το εκάστοτε ζήτημα. Η γραφειοκρατία εν προκειμένω δε λειτουργεί μονάχα ως μηχανισμός συγκέντρωσης υπερεξουσιών, αλλά και ως άλλοθι κακοδιαχείρισης. Ένας από τους μοχλούς εμπαιγμού, και σε αυτήν τη συνθήκη, στάθηκαν όσα ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έσπευσαν να καλύψουν τη διαμαρτυρία, αλλά σιωπούν ακόμη. Το θέμα δεν πουλάει, για να το πούμε απλά.

Περίπου 800 άτομα διαδήλωσαν με πολύ παλμό προς τη βουλή. Στο ύψος των λουλουδάδικων τουλάχιστον δυο κλούβες των δημοκρατικών κατασταλτικών δυνάμεων μπλόκαραν την πρόσβαση στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αποτρέποντας έτσι την προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου από τους διαδηλωτές. Το πλαίσιο της θεσμικής διεκδίκησης δεν έλειπε από την κατά τ’ άλλα δυναμική πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας φωνάχτηκαν αντιμνημονιακά συνθήματα. Κάποιοι από τους εκπροσώπους των σωματείων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη βουλή – μια «συμβολική» κίνηση, αν μη τι άλλο… Όσοι είχαν απομείνει στο Σύνταγμα πορεύτηκαν συντονισμένα προς το κατειλημμένο υπουργείο Υγείας, καταλήγοντας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην οδό Μάρνη.

Επίσης, σήμερα είχε καλεστεί συγκέντρωση αντιπληροφόρησης με μουσικοθεατρικό δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος στις 6.30 το απόγευμα. Οι κινητοποιήσεις σχεδιάζεται να κλιμακωθούν, σε πείσμα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας, αλλά και της συνολικής κοινωνικής γενοκτονίας που βιώνουμε.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

No Comments “Αθήνα: Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας”