Γερμανία: Κάλεσμα αναρχοσυνδικαλιστών για ενίσχυση του αντιναζιστικού αγώνα στο Limbach-Oberfrohna

Υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία όπου είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι σε άλλα μέρη να διαδοθούν οι ελευθεριακές ιδέες ή να παρουσιαστούν ανοιχτά στην καθημερινότητα. Αυτές είναι περιοχές όπου, όποιος το επιχειρεί, κινδυνεύει να πέσει θύμα της ναζιστικής βίας ή να διωχθεί από το γερμανικό κράτος.

Το παράδειγμα του Λίμπαχ-Όμπερφροχνα

Το Λίμπαχ-Όμπερφροχνα είναι μία πόλη κοντά στο Κέμνιτς της Σαξονίας, στην ανατολική Γερμανία, η οποία είναι περιβόητη για τις ανοιχτές ναζιστικές δομές στους δρόμους της. Όσοι είναι ενάντιοι σε αυτή την κατάσταση τα περνάνε δύσκολα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παρουσιάσει κανείς εναλλακτικές ιδέες σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ ανοιχτό στη δεξιά. Τρία χρόνια πριν, ένα κέντρο αντιπληροφόρησης υποχρεώθηκε να κλείσει εξαιτίας των μαζικών ναζιστικών επιθέσεων που φόβισαν τον ιδιοκτήτη του χώρου. Ένα καινούργιο κέντρο αντιπληροφόρησης, το Doro 40, στο οποίο εδραιώθηκε ένα κοινωνικό και πολιτιστικό στέκι, χτυπήθηκε από εμπρηστική επίθεση στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Άμυνα

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα παρατάνε. Συνεχίζουν να αγωνίζονται ώστε οι ναζί να μην πάρουν ολοκληρωτικά την περιοχή. Είναι ένας δύσκολος αγώνας που ποινικοποιείται και παρεμποδίζεται από το γερμανικό κράτος. Στις 7 Ιούλη, όταν επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κέντρου αντιπληροφόρησης, οι τοπικές Αρχές σταμάτησαν την εκδήλωση με το πρόσχημα της παραβίασης του οικοδομικού κανονισμού. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται ακόμα προσπάθειες για να αλλάξει η κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό εναλλακτικό σημείο συνάντησης με στόχο να εμψυχωθούν και να αυξηθούν όσοι είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα της δεξιάς. Οι προσπάθειες να στηθεί το αυτόνομο κέντρο Doro 40 συνεχίζονται με την οργάνωση βραδιών ενημέρωσης και συναυλιών, όπως στην περίπτωση του Stay-Rebel-Festival στις 20 Αυγούστου. Στην πόλη γεννήθηκε επίσης μια νέα συνδικαλιστική εναλλακτική, που αποτελεί τμήμα της FAU νοτιοδυτικής Σαξονίας.

Υποστήριξη
Η επιμονή των ανθρώπων έχει επιφέρει αποτελέσματα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν λάβει υποστήριξη μόνο από το στενό κύκλο της γειτονιάς του Λίμπαχ-Όμπερφροχνα. Εμείς, οι ομάδες της FAU από την ανατολική Γερμανία, πιστεύουμε πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Δε θα μένουμε άπραγοι όσο απειλούνται οι ζωές των συντρόφων μας και της εναλλακτικής νεολαίας. Πρόκειται για ένα περιβάλλον διαμορφωμένο από τη δεξιά κανονικότητα, και είναι σημαντικό να δώσουμε στους αντικαθεστωτικούς τη δυνατότητα να συναντηθούν και να οργανωθούν. Αν και ξέρουμε πως μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης είναι μόνο η αρχή, ελπίζουμε να απαλλάξουμε τους συντρόφους μας εκεί από κάποια βάρη ώστε να συνεχίσουν το συνδικαλιστικό τους έργο, μιας και αυτό είναι που χρειάζεται σε μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επισφαλούς εργασίας και χαμηλών μισθών.

Ανατολικός τομέας της FAU-IAA

Για δωρεές: Soziale & Politische Bildungsvereinigung L.-O. e.V., Ktnr.: 351 401 65 09, BLZ: 870 500 00, Sparkasse Chemnitz

πηγές: α, β, γ