Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μέχρι τις 4 Νοέμβρη
Παρασκευή 14 Οκτώβρη 2011, 1.30μμ, Εφετείο του Δικαστικού Μεγάρου στο Παρίσι, 2ος τομέας, αίθουσα 9, Ιλ ντε λα Σιτέ, λεωφόρος ντου Παλέ 4, Μετρό Σιτέ ή Σατλέ.
Στις 21 Ιουνίου του 2008 ο Σαλέμ Σουλί, ένας μετανάστης χωρίς χαρτιά που βρισκόταν έγκλειστος στο κέντρο κράτησης της Βανσέν, πέθανε ελλείψει ιατρικής φροντίδας. Την επόμενη μέρα ξέσπασε εξέγερση που άφησε πίσω της τις στάχτες της πιο μεγάλης φυλακής για μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Γαλλία. Αυτή η εξέγερση γέννησε πολύμηνους αγώνες στο εσωτερικό των κέντρων (απεργίες πείνας, άρνηση καταμέτρησης, διαδηλώσεις, εμπρησμούς…). Στη συνέχεια, 10 άτομα ανάμεσα στους 270 κρατούμενους του κέντρου τη στιγμή της πυρκαγιάς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για πολλούς μήνες προτού δικαστούν. Καταδικάστηκαν τον Μάρτιο του 2010 με ποινές που εκτείνονται από 8 μήνες έως 3 χρόνια φυλάκισης. Ζήτησαν λοιπόν έφεση. Μια νέα δίκη ξεκίνησε στις 6 Οκτώβρη του 2011. Εν αναμονή, η ελευθερία τους βρίσκεται στο έλεος του δικαστικού μηχανισμού.
Κατά την πρώτη εκδίκαση, η δίκη διεξάχθηκε μεταξύ των κατηγορουμένων, των δικαστών, των δικηγόρων του κράτους και του συνηγόρου. Όλα τα αιτήματα συμπληρωματικών πληροφοριών απορρίφθηκαν, καθώς οι δικηγόροι που είχαν απαγγείλει τις κατηγορίες έκριναν ότι τα δικαιώματα της υπεράσπισης δεν εξασφαλίζονταν και ως εκ τούτου αφαιρέθηκαν. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ακροάσεων της εκδίκασης της έφεσης, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν στον θάνατο του Σαλέμ Σουλί, απορρίφθηκαν.
Έπρεπε, το δίχως άλλο, να τιμωρήσουν για εκείνη τη μικρή ανάσα χάρη στην οποία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008, πολλές εκατοντάδες μεταναστών χωρίς χαρτιά γλίτωσαν την απέλαση και τον εγκλεισμό. Πράγματι, 280 θέσεις κράτησης λιγότερες σημαίνει πρακτικά λιγότερες επιδρομές και λιγότερες συλλήψεις.
Προκειμένου να απελαύνει όλο και περισσότερο το κράτος έχει ανάγκη από ολοένα και περισσότερες θέσεις στα κέντρα κράτησης: στις αρχές του 2000 ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων κέντρων σε ολόκληρη την Γαλλία επέτρεψε τον πολλαπλασιασμό των θέσεων. Σε αυτή την προοπτική, την 1η Αυγούστου του 2011, άνοιξε στο Μεσνίλ- Αμελό το πιο μεγάλο κέντρο κράτησης στην Γαλλία, στο οποίο προβλέπεται ο εγκλεισμός 240 ατόμων. Με το εν λόγω κατασκευαστικό πρόγραμμα το κράτος εξασφάλισε τα μέσα για την επιμήκυνση της διάρκειας της κράτησης: με τον νόμο Μπεσόν που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2011, ο χρόνος της κράτησης πέρασε από τις 32 στις 45 μέρες, κάτι το οποίο αφήνει τον χρόνο στις νομαρχίες προκειμένου να οργανώσουν τις απελάσεις. Μεγαλύτερος χρόνος αναμονής, σε καθεστώς εγκλεισμού, τιμωρούμενος επειδή δεν διαθέτεις τα κατάλληλα χαρτιά.
Η πυρκαγιά στο κέντρο της Βανσέν δεν αποτελεί ωστόσο μεμονωμένο περιστατικό ή εξαίρεση. Μέσα στους τοίχους των κέντρων λαμβάνουν καθημερινά χώρα πράξεις ατομικής ή συλλογικής αντίστασης, εξεγέρσεις, οι οποίες καταφέρνουν ενίοτε να παρακωλύσουν την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού των απελάσεων. Τον Μάρτιο του 2011 για παράδειγμα, το κέντρο κράτησης του Κανέ στην Μασσαλία κάηκε μερικώς και παρέμεινε κλειστό για αρκετούς μήνες. Τον περασμένο Ιούλη, 5 εστίες φωτιάς ξέσπασαν ταυτόχρονα στο κέντρο Σεν Εξιπερί της Λυόν με αποτέλεσμα το κλείσιμό του.
Για καθεμία από τις εξεγέρσεις που βλάπτουν ένα από τα γρανάζια της μηχανής των απελάσεων, το κράτος καλείται να βρει ενόχους. Είναι για αυτό που στο Μπορντό 2 άτομα εκτίουν ποινή από 3 έως 5 χρόνια, στην Μασσαλία 4 άτομα φυλακίστηκαν και στην Λυόν 4 άτομα περιμένουν αυτή τη στιγμή τη δίκη τους πίσω από τα κάγκελα.
Σε μια προσπάθεια καταστολής αυτών των εξεγέρσεων, η αρχιτεκτονική των νέων κέντρων έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να διευκολύνει την απομόνωση και την επιτήρηση των έγκλειστων (μικρές μονάδες, πολυάριθμες κάμερες…). Όποια μορφή και αν παίρνει όμως η φυλακή, η θέληση εκείνων που βρίσκονται έγκλειστοι θα είναι πάντα να ξεφύγουν.
Η εκδίκαση της έφεσης για την πυρκαγιά στο κέντρο κράτησης της Βανσέν θα λάβει χώρα τις Πέμπτες και τις Παρασκευές τα απογεύματα από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου.
Αυτή η δίκη θα είναι βέβαια ανώδυνη για τη δικαιοσύνη, τα άτομα που θα εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου ρισκάρουν ωστόσο την ελευθερία τους. Για εμάς, αυτή η δίκη πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά και για να υπενθυμίσουμε τον ρόλο των κέντρων κράτησης, των συνόρων, των φυλακών, καθώς και την ανάγκη να εξαφανιστούν.
Απελευθέρωση των κατηγορουμένων!
Κλείσιμο των κέντρων κράτησης!
Ελευθερία σε όλες και όλους !
Εφετείο του Παρισιού, τομέας 2, αίθουσα 9
Συλλογικότητα αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους της Βανσέν
liberte-sans-retenue@riseup.net
Πυρκαγιά του κέντρου κράτησης της Βανσέν
Τον Μάρτιο του 2010 οι 10 κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά του κέντρου κράτησης της Βανσέν (22 Ιουνίου του 2008) καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από 8 μήνες έως 3 χρόνια. Έξι εξ’ αυτών άσκησαν έφεση. Νέα δίκη από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή- Εφετείο του Δικαστικού Μεγάρου στο Παρίσι – Μετρό Σιτέ- Ο αγώνας συνεχίζεται.
Πληροφορίες στα γαλλικά: listes.rezo.net
Πηγή: paris.indymedia.org