[imagebrowser id=21]
Την 1η Νοέμβρη, μία βδομάδα μετά τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Όσκαρ Γκραντ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ώκλαντ είχε στείλει ανοιχτή επιστολή στους πολίτες, γράφοντας μεταξύ άλλων πως και οι ίδιοι οι μπάτσοι ανήκουν στο «99%» κι ότι τελούν σε σύγχυση ως προς την εφαρμογή των διαταγών τους και την απεργία, κράζοντας παράλληλα τη δημαρχία και λοιπές Αρχές (η επιστολή παρατίθεται και στο occupymarines.org των βετεράνων και εν ενεργεία πεζοναυτών που στηρίζουν το εν λόγω κίνημα)! Στις 2 Νοέμβρη, στην πρώτη γενική απεργία στις ΗΠΑ από το 1946, έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, οι κύριοι δρόμοι του κέντρου της πόλης, καθώς και το μεγάλο της λιμάνι. Η απεργία στο Ώκλαντ διοργανώθηκε αυθόρμητα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας αφότου καλέστηκε από μια γενική συνέλευση περίπου 2.000 διαδηλωτών του κινήματος Occupy Oakland. Μέχρι το πρωί, σημαντικός αριθμός των λιμενεργατών που δουλεύουν στο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λιμάνι είχαν ειδοποιήσει τις ναυτιλιακές πως θα λείπουν απ’ τη δουλειά λόγω ασθενείας, ακολουθώντας το κύμα αυθόρμητης διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης, και μηνύματα αλληλεγγύης άρχισαν να εξαπλώνονται από τα παράθυρα και τους δρόμους. Πολλές πορείες και πικετοφορίες έφυγαν από την κατειλημμένη πλατεία Όσκαρ Γκραντ και κινήθηκαν προς τράπεζες και επιχειρήσεις που είχαν αρνηθεί να κλείσουν ή είχαν απειλήσει με πειθαρχικά τους εργαζομένους που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Έτσι, ο κόσμος έκλεισε τους περισσότερους στόχους στο κέντρο.
Το απόγευμα, η αντικαπιταλιστική πορεία αριθμούσε σχεδόν 1.000 άτομα (το μαύρο μπλοκ περίπου 100). Καταστράφηκαν ιδιοκτησίες και γράφτηκαν συνθήματα σε διάφορες τράπεζες και στη Whole Foods Market, όπου οι εργαζόμενοι είχαν απειληθεί ότι θα απολυθούν εάν απεργούσαν. Ουσιαστικά, δεν υπήρξε παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της μέρας, ούτε στην πλατεία ούτε στις πορείες ή στον αποκλεισμό του λιμανιού. Στη συνέχεια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (ίσως και 50.000) διαδήλωσαν κατά κύματα με σκοπό να καταλάβουν και να κλείσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες στο λιμάνι της πόλης. Φορτηγατζήδες στήριξαν τον αποκλεισμό, το σωματείο λιμενεργατών κήρυξε την περιοχή επίφοβη και ακύρωσε τη νυχτερινή βάρδια. Τα μπλόκα διήρκεσαν όλο το βράδυ.
Αργότερα, ένα εγκαταλειμμένο κτήριο κοντά στην πλατεία Όσκαρ Γκραντ καταλήφθηκε και άνοιξε για τον κόσμο. Εκείνη την ώρα εκατοντάδες μπάτσοι είχαν ήδη αρχίσει επιχειρήσεις-σκούπα στους δρόμους, προσπαθώντας να αποτρέψουν εκτεταμένες ταραχές στη διάρκεια της νύχτας. Μόλις οι κατασταλτικές δυνάμεις προσέγγισαν το κατειλημμένο κτήριο, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, κι όταν έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα, άναψαν φωτιές ενώ είχαν συγκεντρώσει αντικείμενα βολής προκειμένου να υπερασπιστούν το δρόμο. Η άμυνα των διαδηλωτών περιλάμβανε πετροπόλεμο, ρίψη μπουκαλιών και άλλες τακτικές, αλλά απαντήθηκε με σκληρή επίθεση διμοιριών και κράτησε μόνο για λίγο, κυρίως γύρω από το κτήριο. Ακολούθησε μια σειρά από αψιμαχίες. Ο αριθμός των συλληφθέντων υπολογίζεται στα 100 άτομα, με ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών. Τουλάχιστον επί 4 ώρες, οι μπάτσοι έκαναν πολλαπλή χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τελικά ο κόσμος κι ιδίως οι εξεγερσιακοί εκδιώχθηκαν απ’ τους δρόμους και οι εναπομείναντες πασιφιστές απωθήθηκαν στην πλατεία μετά τις 4 τη νύχτα.
Αρκετές προσόψεις κτηρίων σπάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων του δημαρχείου και ενός σταθμού πρόσληψης αστυνομικών. Δυο επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν. Η απελευθερωμένη ζώνη γέμισε με γκράφιτι, τόσο με πολιτικά συνθήματα όσο και απολιτικά. Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης στο Σηάτλ και στο Πόρτλαντ με εμπνευσμένους αποκλεισμούς μιας τράπεζας, ενός ξενοδοχείου και μιας γέφυρας, καθώς και μικροσυγκρούσεις με τους μπάτσους.
No Comments “Ώκλαντ, Καλιφόρνια: «Ως αστυνομικοί σας, τελούμε σε σύγχυση»”
I think it is necessary to mention a few things to comrades in Greece.
This was an historic and unprecedented event for the United States. Firstly, there has been no general strike in the US since 1946. Secondly, this strike was not called for by the trade unions but by the general assembly of Oakland and self-organized from that level without leaders or formal organization.
It is necessary to explain the context behind the police not being in the streets that day. It was, of course, beautiful for us and the first time I have felt a police-free city. But the reason they were “on strike” was not really for supporting the “99% movement,” but because they are in a political struggle with the Mayor of the city of Oakland. In this political struggle, the police say they are upset that the Mayor was too weak in not evicting the plaza occupation, and weak for not accepting responsibility for the eviction she did eventually order. The police want to kick the Mayor out for a stronger authority over the order of the city. So as you can see, the police are not on the side of this movement at all. They came out in force and brutally in the evening to crack down on those who were still in the streets, and today they continue their war against us.
Thank you for your contribution. We have translated your comment in Greek.
Ένας σύντροφος στις ΗΠΑ σχολίασε…
«Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να αναφέρω κάποια πράγματα στους συντρόφους στην Ελλάδα.
Αυτό ήταν ένα ιστορικό και πρωτοφανές γεγονός για τις ΗΠΑ. Πρώτον, δεν έχει υπάρξει άλλη γενική απεργία στις ΗΠΑ από το 1946. Δεύτερον, αυτή η απεργία δεν καλέστηκε από τα συνδικάτα αλλά από τη γενική συνέλευση του Ώκλαντ και ήταν αυτοοργανωμένη σε αυτό το επίπεδο, χωρίς αρχηγούς ή επίσημη οργάνωση.
Είναι αναγκαίο να εξηγηθεί το περιεχόμενο πίσω από την απουσία της αστυνομίας απ’ τους δρόμους εκείνη τη μέρα. Ήταν φυσικά υπέροχα για μας, και η πρώτη φορά που ένιωθα μια πόλη χωρίς αστυνόμευση. Ο λόγος όμως που οι μπάτσοι “απέργησαν” δεν ήταν επειδή πραγματικά υποστηρίζουν το “κίνημα 99%”, αλλά γιατί είναι σε πολιτική διαμάχη με τη δήμαρχο της πόλης του Ώκλαντ. Σε αυτή την πολιτική διαμάχη, η αστυνομία ισχυρίζεται πως είναι αναστατωμένη με το γεγονός ότι η δήμαρχος ήταν πολύ αδύναμη που δεν εκκένωσε την κατειλημμένη πλατεία, και αδύναμη γιατί δεν ανέλαβε την ευθύνη της εκκένωσης την οποία τελικά διέταξε. Η αστυνομία θέλει να σουτάρει τη δήμαρχο, ώστε να αντικατασταθεί από μια ισχυρότερη Αρχή για την επιβολή τάξης στην πόλη. Όπως βλέπετε λοιπόν, η αστυνομία δεν τάσσεται καθόλου με αυτό το κίνημα. Οι μπάτσοι βγήκαν με ισχύ και βαρβαρότητα τ’ απόγευμα για να τσακίσουν βίαια αυτούς που βρίσκονταν ακόμη στους δρόμους, και σήμερα συνεχίζουν τον πόλεμό τους εναντίον μας».
Very nice photo report.