Κολομβία: Έκκληση αλληλεγγύης με τον κρατούμενο Jhon Jairo Garcia Vargas

Την Παρασκευή, 11 Νοέμβρη 2011, πληροφορηθήκαμε πως πριν από κάποιες ώρες οι κρατούμενοι της 14ης πτέρυγας, στο 5ο επίπεδο του πύργου F της φυλακής ERON-Picota της πόλης της Μπογκοτά, αρνήθηκαν να καταμετρηθούν από τους φύλακες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης με τον κρατούμενο Τζον Χαΐρο Γκαρσία Βάργκας με στοιχεία TD NÚMERO 55974, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του ότι είναι φορέας του ιού HIV και που αυτή τη στιγμή περνάει το τελικό στάδιο της ασθένειας.

Λόγω της κατάστασής του, ο Τζον Χαΐρο Γκαρσία Βάργκας είχε ως ορισμένη ημερομηνία μεταφοράς στο νοσοκομείο την Πέμπτη, 10 Νοέμβρη, αλλά το INPEC (Εθνικό Ινστιτούτο Σωφρονισμού και Φυλακής) την ακύρωσε. Σήμερα και μετά από την πίεση των συντρόφων του στην ίδια πτέρυγα, παραπέμφθηκε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ERON (Σωφρονιστικό ίδρυμα Εθνικής και Διεθνούς Τάξης), το οποίο δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες της σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Για αυτόν το λόγο είναι επείγοντος χαρακτήρα και ζωτικής σημασίας η μεταφορά του σε μια κλινική ώστε να λάβει με αξιοπρέπεια την περίθαλψη που του αξίζει.

Το INPEC έχει δείξει αμέλεια στην περίπτωση του Τζον Χαΐρο στον οποίο δεν δόθηκε η απαραίτητη θεραπεία, γεγονός που επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας του. Αξίζει να αναφερθεί πως η περίπτωση του Τζον Χαΐρο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και πως πολλοί κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της αμέλειας του INPEC όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις των πολιτικών κρατούμενων Χορδάν Φαμπιάν Ραμίρες [Jordan Fabian Ramirez] το 2010 και των Τζίμμυ Ντουκουάρα [Jimmy Ducuara] και του Χοσέ Αλμπέιρο Μανχάρρες Κούπιτρε [Jose Albeiro Manjarres Cupitre] το 2011.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση απευθύνουμε κάλεσμα ενεργούς αλληλεγγύης με τον κρατούμενο Τζον Χαΐρο Γκαρσία Βάργκας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προς οργανώσεις, ομάδες ή άτομα έτσι ώστε να καταγγελθεί η παρούσα κατάσταση και να απαιτηθεί η εκπλήρωση του δικαιώματός του στην παροχή ιατρικής περίθαλψης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διάφορων τρόπων, όπως διαμαρτυρίες, γράμματα που θα ασκούν πίεση, ανακοινώσεις, διακίνηση αυτών των πληροφοριών και/ή άλλες δραστηριότητες ή ενέργειες μου μπορούν να ασκήσουν πίεση στην κολομβιανή κυβέρνηση και στο INPEC.

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός, Μπογκοτά, Κολομβία
11 Νοέμβρη 2011

Φορείς και πρόσωπα στους οποίους μπορούν να σταλούν γράμματα άσκησης πίεσης:

INPEC, regional central
rcentral@/inpec/.gov.co

JUAN MANUEL SANTOS CALDERÓN
Presidente de la República
Carrera 8 No. 7 -26 Palacio de Nariño Bogotá
Fax. 5662071

ANGELINO GARZÓN
Vicepresidente de la República
Carrera 8 No.7-57 Bogotá D.C.

RODRIGO RIVERA
Ministro de la Defensa
Avenida El dorado con carrera 52 CAN Bogotá D.C.
siden@mindefensa.gov.co
infprotocol@mindefensa.gov.co
mdn@cable.net.co

GERMÁN VARGAS LLERAS
Ministro del Interior y de Justicia
Avenida El dorado con carrera 52 CAN Bogotá D.C.
Fax. 2221874
ministro@minjusticia.gov.co

VIVIANE MORALES HOYOS
Fiscal General de la Nación
Diagonal 22B No. 52-01 Bogotá D.C.
Fax. 570 20 00
contacto@fiscalia.gov.co
denuncie@fiscalia.gov.co

WOLMAR ANTONIO PEREZ ORTIZ
Defensor del Pueblo
Calle 55 No. 10 — 32 Bogotá D.C.
Fax. 640 04 91
defensoria@defensoria.org.co
secretaria_privada@hotmail.com

ALEJANDRO ORDOÑEZ MALDONADO
Procurador General de la Nación
Cra. 5 No.15 — 80F Bogotá D.C.
anticorrupción@presidencia.gov.co
reygon@procuraduría.gov.co