Ποντασσιέβε, Φλορεντία: Νέα κατάληψη, εκκένωση και αντίσταση

Στο Ποντασσιέβε το βράδυ της Παρασκευής, 18 Νοέμβρη, σύντροφοι ξεκίνησαν κατάληψη σε χώρο που ανήκε παλιότερα στους σιδηροδρόμους. Είναι η τρίτη τους προσπάθεια για κατάληψη (το κτήριο είχε καταληφθεί ξανά 5 χρόνια πριν, κι είχε γίνει και τότε εκκένωση), στη συγκεκριμένη κωμόπολη, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από τη Φλορεντία. Πρώτη εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα (Σάββατο, 19/11) σχετικά με την κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «χρεοκρατία».

Στις 10 το πρωί όμως ήρθαν καραμπινιέροι, δημοτική και οικονομική αστυνομία, και ξεκίνησαν επιχείρηση εκκένωσης του χώρου. Αφού οι μπάτσοι εκκένωσαν το κτήριο, έξι σύντροφοι κατέφυγαν στην ταράτσα συνεχίζοντας τη διεκδίκησή του. Οι μπάτσοι πήγαν κι αυτοί εκεί, και τότε οι σύντροφοι ανέβηκαν στο ταρατσάκι του μικρού δωματίου του κλιμακοστασίου, όπου παραμένουν ακόμα οι τέσσερις από αυτούς, παρά το κρύο (έχουν κλείσει 24 ώρες εκεί πάνω).

Αλληλέγγυοι βρισκόμαστε απέναντι απ’ το κτήριο όλες αυτές τις ώρες. Έχουμε στήσει μικροφωνική. Ανά ώρες κλείνουμε το δρόμο και μοιράζουμε κείμενα σε περαστικούς οδηγούς. Αρκετοί από αυτούς ανταποκρίνονται θετικά. Όταν κατέφτασε η πυροσβεστική, οι αλληλέγγυοι κλείσαμε το δρόμο και φωνάζαμε στους πυροσβέστες να μη συνεργαστούν και να μην υπακούσουν στις εντολές του κράτους, κι ότι δεν είναι η δουλειά τους. Έκδηλη ήταν η απροθυμία τους να βοηθήσουν την αστυνομία. Και σύντομα αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους σε πηγαδάκια, ενώ τους δώσαμε και κείμενα. Λίγο αργότερα οι πυροσβέστες αποχώρησαν λέγοντας στην αστυνομία πως δε θέλουν να φέρουν την ευθύνη εκκένωσης της κατάληψης. Σήμερα, 20/11, ήρθαν τα αντίστοιχα ΜΑΤ και οι μπάτσοι στήσανε μπλόκο, κλείνοντας το δρόμο προς την κατάληψη.

Η όλη ιστορία είναι σε εξέλιξη. Πηγαίνουμε εκ νέου προς τα ’κεί. Αργότερα το βράδυ μπορεί να υπάρξει σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα αρκετά δυναμικό παράδειγμα αντίστασης, αφού οι 4 σύντροφοι παραμένουν στην ταράτσα, όπως και οι αλληλέγγυοι απ’ έξω, ήδη για περισσότερες από 24 ώρες. Οι θερμοκρασίες εδώ στη διάρκεια της νύχτας είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Συνέχεια ενημέρωσης και λίγες λεπτομέρειες για χτες

Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου ήρθε δικηγόρος, ο οποίος ανέβηκε στην ταράτσα και συνομίλησε με τους συντρόφους, ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους. Επίσης, ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους αλληλέγγυους ότι στην πράξη δεν υφίσταται ιδιοκτήτης του κτηρίου, κι η μόνη κατηγορία που μπορεί να προσάψει η αστυνομία φτάνει μέχρι βαθμό πταίσματος.

Όσο βράδιαζε, ο κόσμος αυξανόταν. Η μικροφωνική μετατράπηκε σταδιακά σε μικρό καταυλισμό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έγιναν συνελεύσεις για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Το πρωί της Κυριακής κατέφτασαν μεγάλες δυνάμεις των αντίστοιχων ΜΑΤ κάτω από το κτήριο, αλλά και σε κομβικό σημείο εισόδου στην πόλη. Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός αλληλέγγυων, από κοινωνικά κέντρα της Φλορεντίας, είχε αυξηθεί. Κατά τις τρεις το μεσημέρι, οι σύντροφοι που βρίσκονταν στην ταράτσα, μετά από 30 ώρες παραμονής εκεί, ταλαιπωρημένοι, έχοντας εξαντλήσει όλα τ’ αποθέματα νερού και ψωμιού, κατέβηκαν παρουσία δικηγόρου και υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Λίγο αργότερα οι μπάτσοι έδωσαν διορία ενός τετάρτου να εκκενωθεί κι η πλατεία. Αποφασίστηκε συνέλευση για τις 5 το απόγευμα, όπου δόθηκαν νέα ραντεβού.

Συμπερασματικά, η κατάληψη στο Ποντασσιέβε έληξε – προσωρινά. Η θέληση των συντρόφων εκεί, μα και τα αντανακλαστικά των αλληλέγγυων μας γεμίζουν αισιοδοξία. Σύντομα το κτήριο αυτό των σιδηροδρόμων μπορεί ν’ ανακαταληφθεί, και το Ποντασσιέβε να έχει έναν απελευθερωμένο κοινωνικό χώρο.

Ένα παραλειπόμενο: Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι μπάτσοι τράβαγαν βίντεο και φωτογραφίες, πάντοτε πολύ προκλητικά. Κάποια στιγμή μια ομάδα συντρόφων, οργανωμένα, πλησιάζει έναν απ’ αυτούς και του ζητάει να σταματήσει. Αυτός αντιδρά σπασμωδικά, και μια κοπέλα τού παίρνει την κάμερα απ’ τα χέρια κι αρχίζει να τρέχει. Ενώ την κυνηγάνε μπάτσοι, εκείνη πετάει την κάμερα στον αέρα. Η κάμερα σπάει. Η κοπέλα φυγαδεύεται από συντρόφους.

—σύντροφος από Φλορεντία