Γαλλία–Γερμανία: Σύντομη περίληψη των κινητοποιήσεων κατά του CASTOR 2011

[vimeo]http://vimeo.com/32809163[/vimeo]
[vimeo]http://vimeo.com/32708245[/vimeo]
[vimeo]http://vimeo.com/32680806[/vimeo]

Τη νύχτα της Δευτέρας, 28 Νοέμβρη, ύστερα από σχεδόν πεντέμισι μέρες σιδηροδρομικής πορείας, ολοκληρώθηκε η 13η παράδοση ραδιενεργών αποβλήτων μέσα στ’ αποκαλούμενα δοχεία μεταφοράς αναλωμένων καυσίμων, τα κοντέινερ CASTOR. Τα πυρηνικά απόβλητα φορτώθηκαν από τη Νορμανδία της Γαλλίας και μεταφέρθηκαν έως το «προσωρινό» αποθετήριο του Γκορλέμπεν, στο Βέντλαντ της βορειοδυτικής Γερμανίας.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο δαπανηρή αποστολή (ως τώρα) αντιμετώπισε μπλόκα ακτιβιστών, αναχωρώντας από τη Γαλλία και συνεχίζοντας στη γερμανική επικράτεια με καταληκτικό προορισμό το Γκορλέμπεν. Περίπου 25.000 οικοακτιβιστές (ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ιστορία αυτών των κινητοποιήσεων) αντιστάθηκαν στα τρένα του θανάτου κατά μήκος της διαδρομής. Στη Γαλλία οι διαμαρτυρίες συνοδεύτηκαν από ένα γενικό αίσθημα κατά των πυρηνικών, μετά και την τραγωδία στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ενώ διάφοροι ακτιβιστές κατήγγειλαν περιστατικά αστυνομικής βίας σε πολυάριθμες προσπάθειές τους να διαδηλώσουν εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων διεθνώς. Συγκεκριμένα, οι μπάτσοι διέπραξαν μαζικές παραβιάσεις των κρατικών τους νόμων, εξαπολύοντας βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και τραυματίζοντας συνολικά 416 άτομα (σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις) με κλομπ, δακρυγόνα, μπατσόσκυλα κι άλογα, αλλά και τεθωρακισμένες «αύρες».

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν δρόμους πρόσβασης στο Γκορλέμπεν και σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, αντιστεκόμενοι με καταλήψεις δρόμων/σιδηροδρομικών γραμμών (μία απ’ αυτές προκάλεσε 14ωρη καθυστέρηση της μεταφοράς) και μαζικές διακοπές κυκλοφορίας —με πρωτοστατούντες αγρότες που έστησαν μπλόκα με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα. Η αντίσταση ήταν πολύμορφη: σημειώθηκαν από ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες μέχρι σαμποτάζ σιδηροδρομικών δικτύων. Επίσης, άλλοι διαδηλωτές δέθηκαν πάνω σε γραμμές τρένου, έστησαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν εναντίον μπάτσων κι αστυνομικών υποδομών. Μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες ακτιβιστών καθυστέρησαν σημαντικά την αποστολή πυρηνικών αποβλήτων, με αποκλεισμούς σε διάφορες τοποθεσίες και φθάνοντας μέχρι του σημείου να αλυσοδένονται στο υπόστρωμα. Η αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού, «εμπλουτισμένου» με χημικά (στο Μέτσινγκεν), και σπρέι πιπεριού. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ακτιβιστές δεν ήταν μονάχα ανεξάρτητοι, αυτοοργανωμένοι ή ανένταχτοι, αλλά προέρχονταν επίσης από ξεπουλημένες οργανώσεις σαν την Greenpeace.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κεντρικά σημεία απ’ όπου πέρασαν τα βαγόνια του CASTOR. Μόνο στη Γερμανία, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Λύσο στο Βέντλαντ, που διοργανώθηκαν πρωτίστως από φοιτητές. Στο Μέτσινγκεν διαδήλωσαν 3.000 άτομα, ενώ στο Ντάννενμπεργκ οι κινητοποιήσεις είδαν τουλάχιστον 25.000 διαδηλωτές.

Η φετινή μεταφορά, που κράτησε σχεδόν 126 ώρες, ήταν η πλέον μακροήμερη στην Ιστορία του γερμανικού Βέντλαντ, ενώ το κόστος της εκτιμάται στα 33,5 εκατ. ευρώ.

Η αντίσταση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται…

Βλ. κάλυψη των γεγονότων από το linksunten.indymedia.org στ’ αγγλικά