Βέλγιο: Οστένδη χωρίς σύνορα

Η Οστένδη έχει χάσει τα σύνορά της και η μεσαία τάξη δυσανασχετεί: οι “παράνομοι μετανάστες” αποτελούν παραφωνία στο ειδυλλιακό αστικό τοπίο και βλάπτουν τον τουρισμό. Ο Βάντε Λανότ (Vande Lanotte, επικεφαλής της προσωρινής βελγικής κυβέρνησης), τους αποκαλεί “συνένοχους” των “λαθρέμπορων”. Η “ζούγκλα” έχει “κατακλυστεί” από μια “αποικία εγκληματιών” που κλέβουν γιατί πεινούν, διψούν και κρυώνουν. Το αίσθημα ανασφάλειας ξεπερνά τους στατιστικούς αριθμούς των εγκληματικών ενεργειών. Κατά συνέπεια οι φράχτες γύρω από το λιμάνι πολλαπλασιάζονται και τοποθετούνται νέες κάμερες. Η παρακολούθηση έχει αυξηθεί. Αστυνομικές δυνάμεις από άλλες περιοχές γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Εξήντα νέα κελιά ετοιμάζονται. Το κόστος; Πάνω από 1.000.000 ευρώ…κανένα πρόβλημα.

Δικαιοσύνη και πολιτική, ξαφνικά προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις. Ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών κάθε πολιτικός μετατρέπεται σε ενεργό ήρωα. Φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, φλαμανδοί εθνικιστές και χριστιανο-δημοκράτες, όλοι μαζί ετοιμάζουν ένα νέο νόμο που μετατρέπει κάθε “παράνομη είσοδο” στο λιμάνι σε αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκισης. Στο μεταξύ, καθημερινά, 20 άνθρωποι κρατούνται έγκλειστοι μέχρι και 12 ώρες…για διατάραξη της έννομης τάξης! Αποτελεί αδίκημα να κινείται κάποιος στο λιμάνι. Αποτελεί αδίκημα να είναι κάποιος άστεγος. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι “δεν θα είναι πια αστείο” οι μετανάστες να εισέρχονται στην Οστένδη.

… δεν θα είναι πια αστείο …

Εκατοντάδες άνθρωποι υποφέρουν από το κρύο. Ανάμεσά τους ανήλικοι, με τον νεότερο να είναι μόλις εννέα ετών.

Ελέγχουν ταυτότητες στα κέντρα διανομής φαγητού και ρουχισμού. Μία αποθήκη έκλεισε. Ένα άσυλο αστέγων έκλεισε με τη δικαιολογία ότι αποτελούσε πιθανή εστία πυρκαγιάς. Το δημοτικό συμβούλιο παρακωλύει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε πρωτοβουλία αλληλεγγύης δεν φέρει την ετικέτα της “κοινωνικής υπηρεσίας”. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τόμλειν (Tommelein) δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας και της δημιουργίας κέντρων υποδοχής στη πόλη, διότι κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τους λαθρέμπορους.

…δεν θα είναι πια αστείο …

Όσοι προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη κινδυνεύουν με δίωξη. Αυτοί που περνούν απέναντι, διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Η καταστολή δεν λύνει το πρόβλημα, αυξάνει την πρoσβολή. Όταν η Γαλλία έκλεισε το κέντρο υποδοχής προσφύγων Σανγκάτ*, οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται μέσα στο δάσος. Αν και η Οστένδη μετατραπεί σε φυλακή, που θα πάνε μετά; Η Οστένδη προσφεύγει στις Βρυξέλλες, οι Βρυξέλλες στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη με τη σειρά της στις χώρες καταγωγής. Όλοι αποδοκιμάζουν τη μιζέρια, μεταθέτουν τις ευθύνες τους, μετράνε τα κέρδη τους στα κρυφά, ενώ στην Οστένδη οι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Καημένη Οστένδη. Καημένοι μετανάστες.

Η Οστένδη χωρίς σύνορα (Ostend No Border Group) είναι ένα κίνημα ατόμων. Αρνούμαστε να αναθέσουμε την ελευθεριά, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη σε οποιοδήποτε θεσμό ή οργανισμό. Αν κανείς δεν μιλήσει, τότε όλος ο κόσμος θα σωπάσει.

Για βοήθεια, υποστήριξη, ενίσχυση, επικοινωνήστε εδώ: onbegrensdoostende@yahoo.com

* (στμ) Το κέντρο κράτησης προσφύγων, κοντά στη γαλλική πόλη Σανγκάτ, δημιουργήθηκε ύστερα από την ομώνυμη συμφωνία Σανγκάτ (εκτός της ζώνης Σένγκεν) μεταξύ Γαλλίας, Βελγίου και Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

πηγή: bxl.indymedia.org