Βερολίνο: Εμπρηστική επίθεση εναντίον της ιστορικής κατάληψης Georg von Rauch Haus

Γύρω στις 7 το πρωί της 25ης Δεκέμβρη 2011 δύο ξεχωριστές πυρκαγιές ξέσπασαν στο Γκέοργκ φον Ράουχ Χάους, η μία στο υπόγειο, η άλλη στη σκάλα.

Εκείνη την ώρα μες στο κτήριο βρίσκονταν, εκτός απ’ τους καταληψίες, κι αρκετοί καλεσμένοι ενός πάρτι – περίπου 150 άτομα στο σύνολο. Τραυματίστηκαν 12 άτομα: δύο έχουν υποστεί πολλαπλά κατάγματα καθώς πανικοβλήθηκαν και πήδησαν απ’ τα παράθυρα του πρώτου ορόφου. Δυο παιδιά είναι επίσης μεταξύ των τραυματιών. Το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Σχεδόν όλες οι πόρτες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των πυροσβεστών για την κατάσβεση και τη διάσωση των εγκλωβισμένων.

Μπορεί εύκολα να υποτεθεί ότι οι εστίες δεν οφείλονται σε ατύχημα, αλλά ήταν εμπρηστικές ενέργειες.

Το εγχείρημα συμπληρώνει 40 χρόνια αυτοοργανωμένης λειτουργίας ως κατάληψη στέγης και κέντρο αυτοβοήθειας νέων. Οι πρώτοι καταληψίες αυτού του πρώην κοιτώνα κι εκπαιδευτηρίου νοσοκόμων του νοσοκομείου Μπετάνιεν στο Κρόυτσμπεργκ είχαν ονομάσει έτσι το εγχείρημά τους για να τιμήσουν τον αναρχικό αντάρτη πόλης Γκέοργκ φον Ράουχ, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στις 4 Δεκέμβρη 1971 στο Βερολίνο. Το σπίτι είχε καταληφθεί τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του. Ανάμεσα σε αρκετούς άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, συγκαταλέγεται στη λίστα υποψήφιων στόχων εμπρηστικών επιθέσεων που δημοσιεύτηκε από νεοναζί στο Διαδίκτυο. Άλλωστε, τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί μια σειρά εμπρησμών εναντίον αριστερών εγχειρημάτων στη Γερμανία, όπως η επίθεση κατά της κατάληψης-συλλογικότητας Tommy Weisbecker στα τέλη Ιούνη του 2011 στο Βερολίνο.

Καταληψίες και αλληλέγγυοι ξεκίνησαν την ανακατασκευή του κτηρίου του Γκέοργκ φον Ράουχ Χάους, και δε θα πάψουν ώσπου να αποκατασταθεί πλήρως. Την πρώτη μέρα επισκευών, χρειάστηκαν επειγόντως πράγματα όπως δοχεία νερού, θερμός για ζεστά γεύματα και ροφήματα, βίδες, κλειδαριές, αλυσίδες, σανίδες οροφής και, φυσικά, επιτόπου βοήθεια. Στις 30 Δεκέμβρη θα συνεχίσουν τις εργασίες. Λεπτομέρειες και αναγκαία είδη ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε οικονομικά τους καταληψίες, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού: Georg von Rauch Haus KRZBG.E.V., Konto-Nr. 57 52 13 100, BLZ 100 100 10, Postbank Berlin.

Μίσος για τα καθάρματα που διαπράττουν δολοφονικούς εμπρησμούς κι είχαν άλλη μια φορά το θράσος να παίξουν με τη φωτιά: το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάψουν τα χέρια τους.

Μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων
Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις και τα στέκια μας

πηγές: 1, 2, 3