Βίνιας Κουέ, Παραγουάη: Συγκρούσεις καταληψιών γης με την αστυνομία

Πολλές φορές είναι δύσκολο να χωνέψεις ότι τόσοι άνθρωποι συμβιβάζονται σε έναν κόσμο όπως αυτός που ζούμε. Κάθε μέρα σκοντάφτουμε πάνω σε τρομερές αδικίες, αλλά η κοινωνική ειρήνη ζει και βασιλεύει. Ο άνθρωπος είναι περίεργο πλάσμα και πρέπει να παραδεχτούμε πως η ικανότητά του να προσαρμόζεται δεν έχει όρια. Μερικές φορές όμως, αν και όλα φαίνονται δυσμενή, συμβαίνει το αντίθετο. Ένα βραχυκύκλωμα στη δημοκρατική μηχανή της ειρήνευσης. Είναι αυτές οι στιγμές που μερικοί άνθρωποι, κάποιες φορές μόνοι τους, κάποιες με χιλιάδες άλλους μαζί, αποφασίζουν να τραβήξουν το δρόμο της εξέγερσης. Είναι όμορφες εκπλήξεις που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε. Στις 6 Δεκέμβρη 2011, η αστυνομία είχε προγραμματίσει την εκκένωση ενός δημοτικού οικοπέδου στην περιοχή του Βίνιας Κουέ, στην περιφέρεια της Ασουνσιόν.

Μερικές μέρες πριν, περίπου 400 άτομα κατέλαβαν το συγκεκριμένο χώρο, στήνοντας πρόχειρα αντίσκηνα, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί. Οι κατασταλτικές δυνάμεις του Κάρλος Φιλίσολα [Carlos Filizzola], του αριστερού συνασπισμού Φρέντε Γκουασού [Frente Guasú] αριθμούσαν περίπου 600 άντρες: 90 ματατζήδες, 35 έφιπποι, 450 καπελάκηδες, μερικοί δικαστικοί επιμελητές και 2 αύρες. Όπως φάνηκε όμως, οι καταληψίες δεν συμμερίζονταν την ίδια γνώμη με το κράτος… Αντί να φύγουν με το κεφάλι κατεβασμένο και να παραμερίσουν μπροστά στον αστυνομικό εκφοβισμό, αποφάσισαν να συγκρουστούν. Ακολούθησαν 5 ώρες άγριων συγκρούσεων ανάμεσα στις κατασταλτικές δυνάμεις και εκατοντάδες κουκουλωμένων καταληψιών κάθε ηλικίας και φύλου. Παλούκια ενάντια στα γκλοπ, πέτρες ενάντια στις πλαστικές σφαίρες, μολότοφ και πυροτεχνήματα ενάντια στην αστυνομία.

Τελικά το οικόπεδο εκκενώθηκε, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη γειτονιά. Οι ντόπιοι αναφέρουν πως οι μπάτσοι πέταξαν δακρυγόνα μέσα σε σπίτια, στοχεύοντας προς οτιδήποτε κινούνταν. Η καταστολή βέβαια έχει πολλά πρόσωπα: μετά από την αστυνομική βία, ο δικαστικός μηχανισμός και ο Τύπος ξεκίνησαν το έργο της ποινικοποίησης. 27 άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ενώ για άλλα τόσα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους του Βίνιας Κουέ!
Άμεση απελευθέρωση των 27 συλληφθέντων!

πηγή: periodico sin permiso
εδώ το 4ο τεύχος του μαχητικού περιοδικού αντιπληροφόρησης

Ενημέρωση (12/1/2012): Οι 27 συλληφθέντες, εκ των οποίων 7 ανήλικοι, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οι ανήλικοι απελευθερώθηκαν μια μέρα μετά τα συμβάντα, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στης φυλακές της Ασουνσιόν (οι γυναίκες στη φυλακή Μπουέν Παστόρ και οι άντρες στη φυλακή Τακούμπου), όπου κρατήθηκαν μία βδομάδα. Ακόμα δεν είναι γνωστές οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί ούτε πότε έχει οριστεί το δικαστήριο. Θα ακολουθήσουν νέες ενημερώσεις.