Τορίνο, Ιταλία: «Είμαστε οι νέοι σας γείτονες…»

«Απ’ την Ελλάδα στην Ιταλία, εξέγερση ενάντια στο κράτος» (Δεκέμβρης 2008)

Κείμενο που μοιράστηκε το πρωί της 1ης Δεκέμβρη 2011 στους κατοίκους και περαστικούς της γειτονιάς Μπόργκο Ντόρα από τους καταληψίες του σπιτιού επί της οδού Λανίνο 2.

«Αυτό το πρωί μπήκαμε σ’ ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στον αριθμό 2 της οδού Λανίνο, στο Μπάλον, για να το κατοικήσουμε. Η αστυνομία είχε πετάξει κάποιους από μας απ’ τα σπίτια όπου ζούσαμε με βίαιες εξώσεις ή εκκενώσεις. Τέτοιες επιχειρήσεις δε συνεισφέρουν παρά ένα ακόμη αδειανό σπίτι στα χιλιάδες που ήδη υπάρχουν στην πόλη. Κι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Το να νοικιάζεις ένα σπίτι είναι πολύ δύσκολο, λόγω όλων των εγγυήσεων που απαιτούν οι ιδιοκτήτες. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να καταφέρεις να πληρώνεις το νοίκι κάθε μήνα. Τα περισσότερα άδεια σπίτια της πόλης ανήκουν σε λίγους ιδιώτες ή σε μεσιτικές εταιρείες. Έτσι, σε αυτήν όπως και σε τόσες άλλες πόλεις αυξάνεται ο αριθμός των εξώσεων, που απειλούν να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες άντρες και γυναίκες. Το να έχεις μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου έχει γίνει πολυτέλεια. Ωστόσο, σκεφτόμαστε ότι όλοι θα ’πρεπε να μπορούν να έχουν ένα σπίτι για να ζουν. Και να ζουν καλά, χωρίς να πρέπει να στοιβάζονται σε μικροσκοπικούς χώρους λόγω της έλλειψης χρημάτων ή επειδή δεν έχουν χαρτιά. Γι’ αυτόν το λόγο, αποφασίσαμε να καταλάβουμε κάποια άδεια διαμερίσματα. Ανήκουμε σε αυτούς που θέλουν ένα σπίτι.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα για να αντισταθούμε στην απειλή των εξώσεων. Χρειάζεται να κουβεντιάσουμε, να αλληλοβοηθηθούμε και να αγωνιστούμε μαζί για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να υπερασπιστούμε ένα σπίτι».

πηγή

No Comments “Τορίνο, Ιταλία: «Είμαστε οι νέοι σας γείτονες…»”