Μαδρίτη, Ισπανία: Βίαιη καταστολή και συλλήψεις σε δράση του κινήματος «Δεν Πληρώνω»

Ανακοίνωση του #yonopago

Αυτή η ανακοίνωση υπογράφεται από 50 άτομα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αρκετά που υπέστησαν επίθεση και τραμπουκισμούς και που είναι εξοργισμένα. Αποφασίσαμε λοιπόν να τοποθετηθούμε και να ενημερώσουμε σχετικά με την βίαιη, ωμή και δυσανάλογη καταστολή που υποστήκαμε μετά από τη συμμετοχή μας στο κάλεσμα του κινήματος «Δεν Πληρώνω». Μπορούμε να αναφερθούμε μόνο στις 6 από τις 9 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς στις υπόλοιπες δεν ήμασταν παρόντες. Δεν θα αναφερθούμε στους αναρίθμητους τραμπουκισμούς (οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους). Ελπίζουμε οι σύντροφοί μας, που απήχθησαν από την αστυνομία, να βγάλουν μια ανακοίνωση μετά την απελευθέρωσή τους, ιστορώντας πώς την βίωσαν. Ελπίζουμε επίσης, να είναι καλά και να μην τους ξυλοφορτώνουν στα αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται. Είμαστε μαζί σας!

Καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο κέντρο της Μαδρίτης
Φτάνοντας στην Πουέρτα ντελ Σολ, το μέρος ήταν υπό πολιορκία. Παντού υπήρχαν βανάκια της αστυνομίας με τους ανάλογους διμοιρίτες να σχηματίζουν έναν κλοιό γύρω μας. Σε αυτό το σκηνικό προστίθενται οι έφιπποι μπάτσοι, ένα ελικόπτερο που πετούσε από πάνω μας και το μπλοκάρισμα όλων των εισόδων του μετρό (Χαθίντο Μπεναβέντε, Καγιάο, Όπερα, Σεβίγια, Σολ, κ.τ.λ.) από σειρές 8 μπάτσων της εθνικής αστυνομίας που μας έκλειναν τον δρόμο. Έμοιαζε λες και αντί της άρνησης πληρωμής προετοιμαζόμασταν να κάνουμε τρομοκρατικό χτύπημα.

Αν φωνάζεις συνθήματα σε συλλαμβάνουν
Μερικοί από εμάς ήμασταν μέσα στο μετρό της Σολ, ενώ σε άλλους δεν επέτρεπαν να μπουν. «Η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει δώσει εντολές», είπε ένας μπάτσος. Όσοι ήμασταν στο μετρό αποφασίσαμε να μην πραγματώσουμε τη δράση, μιας και εκεί ήταν μαζεμένο ένα τσούρμο ασφαλίτες (αμέτρητοι) καθώς και ένστολοι (τουλάχιστον 50). Επιλέξαμε λοιπόν να αρκεστούμε σε συνθήματα: «Εγώ δεν πληρώνω, ούτε την κρίση τους, ούτε το χρέος τους». Τότε, ξεκίνησαν οι εξακριβώσεις και η αστυνομία τράβηξε 4 συντρόφους. Αυτό που δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή ήταν ότι οι δύο από αυτούς τους συντρόφους δεν θα επέστρεφαν. Είχαμε τους 2 πρώτους συλληφθέντες. Στην Μαδρίτη σε συλλαμβάνουν αν φωνάζεις συνθήματα!

Όπως οι Έλληνες, έτσι και εμείς οι Μαδριλένοι δεν πληρώνουμε
Μπροστά σε αυτή την καταστολή βγήκαμε από το μετρό και ενωθήκαμε με τους συντρόφους που βρίσκονταν έξω ξεκινώντας μια αυθόρμητη πορεία. Οι μπάτσοι μας ακολουθούσαν κατά πόδας, ενώ μας τραμπούκιζαν διαρκώς: «Πρόσεχε γιατί αν συνεχίσεις έτσι (φωνάζοντας συνθήματα) θα έρθεις μαζί μας, θα σε πιάσουμε», είπε ο μπάτσος σε μια συντρόφισσα. Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορούμε πια ούτε συνθήματα να φωνάξουμε, αλλά εμείς συνεχίσαμε να τραγουδάμε: «η δημοκρατία η γουρούνα είναι στην υπηρεσία των καπιταλιστών». Στο Καγιάο αρκετοί ενώθηκαν μαζί μας, ενώ άλλοι μας χαμογελούσαν.

Πήγαμε στο Τίρσο ντε Μολίνα. Εκεί δεν υπήρχε αστυνομία να μας εμποδίσει την είσοδο στο μετρό, έτσι αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την δράση. Σαλτάραμε και προφτάσαμε το τρένο. Η λαϊκή απάντηση ήταν θερμή, ο κόσμος μας χειροκροτούσε και φώναζε μαζί μας: «δεν πληρώνω!».

Αν τραβάς φωτογραφίες σε συλλαμβάνουν
Βγήκαμε από το μετρό στην Γκραν Βία και όταν κατηφορίζαμε την οδό Μοντέρα οι μπάτσοι άρχισαν να φοράνε τα γάντια, να βάζουν τα κράνη και ξαφνικά μας στρίμωξαν στην γωνία. Γι’ άλλη μια φορά μας ζητούσαν ταυτότητες. Σε ένα σύντροφο του επέστρεψαν την ταυτότητα και τον φιλοδώρησαν με μια γροθιά στο στομάχι: «Έγινε άθελά μου», είπε ο μπάτσος. Ήμασταν όλοι περικυκλωμένοι και δεν μας άφηναν να φύγουμε. Μερικοί δοκίμαζαν να φύγουν αλλά οι μπάτσοι σε έσπρωχναν προς τα πίσω ενώ κάποιοι άλλοι σε κοπανούσαν. Από κάποιες σκαλωσιές, μερικοί δημοσιογράφοι τραβούσαν φωτογραφίες του αστυνομικού κλοιού. Ήταν τότε που ένας μπάτσος μάγκωσε έναν φωτογράφο μονάχα επειδή τραβούσε φωτογραφίες. Ήταν ο 3ος συλληφθείς. Στη Μαδρίτη σε συλλαμβάνουν αν τραβάς φωτογραφίες!

Αν δείχνεις αλληλεγγύη σε συλλαμβάνουν
Ένας κύριος που περνούσε από εκεί μας συμπόνεσε και κινούμενος προς την αστυνομία τους είπε: «τι κάνετε? Αυτό είναι παράτυπη εξακρίβωση». Οι 3 αξιωματικοί κινήθηκαν καταπάνω του αμέσως θέλοντας να τον συλλάβουν! Ο άντρας κατευθύνθηκε προς τους δημοσιογράφους, αλλά ένας μπάτσος έτρεξε ξοπίσω του και τον μάγκωσε, τον συνέλαβε και τον έσυρε προς ένα κοντινό σινεμά. Ήταν ο 4ος συλληφθείς. Στη Μαδρίτη σε συλλαμβάνουν αν δείχνεις αλληλεγγύη!

Όλοι, συμπεριλαμβανομένου των περιστατικών, πήγαμε πίσω του γιατί τρέμαμε για το τι μπορεί να του έκανε μέσα στο σινεμά… Ένας σύντροφος φώναξε «αλληλεγγύη στους συλληφθέντες» και 3 αξιωματικοί πήγαν καταπάνω του αμέσως θέλοντας να τον συλλάβουν και αυτόν! Εμείς τον κρατούσαμε από τα μπράτσα, από την τσάντα, από τους ώμους. Κανείς δεν ήθελε να δέσουν κάποιο σύντροφο επειδή φώναξε. Όταν είδαν ότι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο, επιτέθηκαν και κατόρθωσαν να πιάσουν τον 5ο συλληφθέντα. Στη Μαδρίτη σε συλλαμβάνουν αν δείχνεις αλληλεγγύη!

«Ξέρετε ήδη πώς δουλεύουμε», είπε ένας μπάτσος σε μια κυρία
Δεχτήκαμε χτυπήματα από όλες τις μπάντες, ενώ όλος ο κόσμος έτρεχε φωνάζοντας στην οδό Μοντέρα. Μια συντρόφισσα δέχτηκε ένα τόσο δυνατό χτύπημα που έπεσε κατάχαμα. Όταν πήγε να σηκωθεί την έσπρωξαν βίαια κόντρα στο έδαφος, την πάτησαν και την πλησίασε άλλος δεσπότης μπάτσος για να της πει: «κόρη πουτάνας». Μια συντρόφισσα πήγε να την βοηθήσει αλλά την απώθησαν με τέτοια σφοδρότητα που έπεσε και αυτή στο πάτωμα. Μπορείτε να δείτε και τις εικόνες. Σε έναν άλλο σύντροφο του είπαν: «είμαστε εδώ για να καταστείλουμε, είτε σ’ αρέσει, είτε όχι».

Επιτέθηκαν εκ νέου, ενώ ο κόσμος ήταν απελπισμένος στην οδό Μοντέρα. Τότε ήταν που έλαβε χώρα η 6η σύλληψη. Ήταν ένα κορίτσι λιγότερο από 16 χρονών που την έσερναν χωρίς καμιά ντροπή κατάχαμα. Μια συντρόφισσα κατάφερε να την πλησιάσει και την ρώτησε αν είναι καλά, αλλά το κορίτσι δεν απαντούσε• πιστεύουμε πως είχε χάσει τις αισθήσεις της. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε παραπάνω πράγματα, καθώς οι μπάτσοι απώθησαν την συντρόφισσα, που έπρεπε να την κάνει από εκεί γιατί κινδύνευε και εκείνη να συλληφθεί, μόνο και μόνο γιατί ρωτούσε.

Στα Mac Donalds στο Καγιάο, όπου υπήρχαν δημοσιογράφοι, η αστυνομία μπλόκαρε μια ομάδα ανθρώπων και με μια διεστραμμένη μανιπουλάτσια προετοίμασε την φωτογραφία για τον Τύπο: από την ομάδα όσων είχαν μπλοκαριστεί άφησαν αυτούς που είχαν «καλή εικόνα» και κράτησαν όσους έμοιαζαν «φρικιά και αντισυστημικοί». Με άλλα λόγια, πραγματοποίησαν μια ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ κράτηση για να ποινικοποιήσουν την κινητοποίηση. Μια κυρία χάζευε αποσβολωμένη και ο μπάτσος της είπε «ξέρετε ήδη πώς δουλεύουμε».

Μια επίθεση εναντίον ενός, είναι επίθεση εναντίον όλων μας
Ας ξέρουν οι κύριοι αστυνόμοι ότι δεν θα κατορθώσουν να μας διαχωρίσουν, ότι δεν θα κατορθώσουν να μας τρομοκρατήσουν, ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα στον δρόμο, όπως οι Έλληνες! Ας ξέρουν ότι παρά την αστυνομική τους επιχείρηση, παρά τα κράνη τους και τα γκλοπ τους, παρά τις προσβολές τους και τα χτυπήματά τους, καταφέραμε να μπούμε τζάμπα στον σταθμό του Τίρσο. Ας ξέρουν επιπλέον ότι ούτε αύριο θα πληρώσουμε. Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού και δεν μπορείτε να μας σταματήσετε γιατί ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η κρίση (την οποία θέλετε να πληρώσουμε) αλλά το σύστημα.

Γι’ αυτό ακριβώς, καλούμε όλους τους αγανακτισμένους, όλες τις συλλογικότητες, όλους τους εξοργισμένους και εξαγριωμένους με αυτό το Καθεστώς Εκτάκτου Ανάγκης, αυτό το Αστυνομικό Κράτος, στο οποίο… ΑΝ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ σε συλλαμβάνουν, ΑΝ ΤΡΑΒΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ σε συλλαμβάνουν, ΑΝ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε συλλαμβάνουν, ό,τι και να κάνεις σε συλλαμβάνουν

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΗΝ ΣΟΛ

Απελευθέρωση των συλληφθέντων του κινήματος «Δεν Πληρώνω»
Μια επίθεση εναντίον ενός, είναι επίθεση εναντίον όλων μας!

Μια κοινωνία που ξεχνά τους γέροντές της είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Ένα κοινωνικό κίνημα που ξεχνά τους κρατουμένους ή τους συλληφθέντες του είναι καταδικασμένο στην αποτυχία.

Σημαντική ειδοποίηση
1. Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας της Σολ ενημερώνει όσους υπέστησαν επίθεση να γράψουν μια αναφορά (σε λιγότερο από 24 ώρες) και να αποστείλουν ένα φωτοαντίγραφο στο denuncias15m@gmail.com
2. Όποιος έχει βίντεο, φωτογραφίες ή ήταν μάρτυρας κάποιας σύλληψης μπορεί να στείλει το οπτικοακουστικό υλικό ή την μαρτυρία του στο detenidosyonopago@hotmail.com
3. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το Σάββατο (4/2) θα λάβει χώρα μια αντικατασταλτική συνέλευση στην Casa Blanca στις 18.00

πηγή (φωτογραφίες)