Παρίσι: Έξι σύντροφοι δικάζονται σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο στις 14-22 Μάη

Οι Ιβάν, Μπρουνό και Νταμιέν συνελήφθησαν το Γενάρη του ’08 καθώς πήγαιναν σε διαδήλωση μπροστά απ’ το κέντρο κράτησης της Βανσέν [Vincennes] με αυτοσχέδια καπνογόνα και μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα για σκάσιμο λάστιχων, τα οποία μετατράπηκαν απ’ τη δικαιοσύνη και τα μίντια σε «βόμβα από καρφιά». Οι Ιβάν και Μπρουνό προφυλακίστηκαν κι ο Νταμιέν τέθηκε υπό «δικαστικό έλεγχο».

Μερικές μέρες αργότερα, η Ινές (αρχικά με το ψευδώνυμο *Ίζα) κι ο Φρανκ (*Φαρίντ) συνελήφθησαν στη διάρκεια τελωνειακού ελέγχου στη Βιερζόν [Vierzon] για κατοχή εγχειριδίων που εξηγούσαν τεχνικές σαμποτάζ, καθώς κι ενός σχεδιαγράμματος μιας φυλακής ανηλίκων και σκόνης χλωρικών αλάτων.

Η αντιτρομοκρατική άρπαξε την υπόθεση. Οι μπάτσοι ισχυρίζονται ότι το DNA της Ινές αντιστοιχεί σε ένα από τα πέντε ίχνη DNA που βρέθηκαν σε τσάντα που περιείχε μπουκάλια με βενζίνη, κι η οποία βρέθηκε κάτω από ένα όχημα-γερανό της αστυνομίας την περίοδο ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του ’07.

Αμέσως οι δυο αυτές έρευνες ενώθηκαν σ’ έναν ενιαίο φάκελο, που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία των εισαγγελέων της αντιτρομοκρατικής. Η αστυνομία λοιπόν ερευνά τον περίγυρο των συλληφθέντων και άτομα που είναι φακελωμένα ως «αναρχο-αυτόνομοι» επιχειρώντας να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από τα υπόλοιπα ίχνη DNA.

Ο Ζαβιέ (*Χουάν), ο αδερφός της Ινές, κι έπειτα ο Νταμιέν (που είχε συλληφθεί με τον Ιβάν και τον Μπρουνό) προφυλακίσθηκαν για αρκετούς μήνες καθότι τα προφίλ του DNA τους αντιστοιχούσαν επίσης στα ίχνη που είχαν βρεθεί κάτω από το όχημα της αστυνομίας. Εξάλλου, τον Ιούνη του 2010, ο Ζαβιέ είχε επιπλέον προσαχθεί για μια σειρά από σαμποτάζ-εμπρησμούς σε ηλεκτρικούς πίνακες ελέγχου της φωτεινής σηματοδότησης που ανήκαν στην κρατική εταιρεία εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, SNCF . Οι εμπρησμοί παρέλυσαν ένα τμήμα του δικτύου το 2006 στη διάρκεια του κινήματος CPE [στμ. το γνωστό κίνημα κατά του συμβολαίου πρώτης πρόσληψης στη Γαλλία]. Σύμφωνα με την αστυνομία και πάλι, το DNA του έχει βρεθεί στο σημείο μιας απόπειρας σαμποτάζ.

Η Ινές (*Ίζα), ο Ζαβιέ (*Χουάν), οι Νταμιέν, Ιβάν, Φρανκ (*Φαρίντ) κι ο Μπρουνό έχουν προφυλακισθεί από 5 έως 13 μήνες στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Κι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό δικαστικό έλεγχο μέχρι να γίνει η δίκη στο πλημμελειοδικείο.

πηγή: infokiosques.net