Ρωσία: Διώξεις και συλλήψεις διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αντι-εκλογικών διαμαρτυριών

Σύντροφοι καταδιώχθηκαν από μπάτσους σε αντι-εκλογική διαδήλωση στην Αγία Πετρούπολη

Ανταποκριτές του avtonom θα διαδώσουν φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με ενημερώσεις, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, συνελήφθησαν περίπου 25 αναρχικοί. Τρεις ακόμη νεαροί προσήχθησαν κατά την έναρξη του συλλαλητηρίου γιατί είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα.

Επίσης, την ίδια μέρα στη Μόσχα δύο μέλη του φεμινιστικού πανκ γκρουπ Pussy Riot, τα οποία κρατούνταν ήδη από το Σαββατοκύριακο λόγω μιας παράστασης του συγκροτήματος (βλ. το ακόλουθο βίντεο), παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα, που διέταξε την προφυλάκισή τους. Σύμφωνα με το δικηγόρο τους, θα παραμείνουν σε ομηρία μέχρι τις 24 Απριλίου.

Στην Αγία Πετρούπολη, ένα από τα συνθήματα ήταν «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΥΣΗ: ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!» Σύμφωνα με αναφορές, συνελήφθησαν 5 άτομα. Συγκεκριμένα, όταν κάποια στιγμή έπεσαν βόμβες μολότοφ, τα γουρούνια επιτέθηκαν στο πλήθος συλλαμβάνοντας τους πρώτους που βρήκαν μπροστά τους.

Παρέμβαση των Pussy Riot στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα την 21η Φλεβάρη 2012, όπου μέσα από τους στίχους τους περιέγραφαν τον Πούτιν ως «κεφαλή της KGB»
http://www.youtube.com/watch?v=GCasuaAczKY

Αλληλεγγύη στους συντρόφους και στις συντρόφισσες στη Ρωσία!
Λευτεριά σε όσους/όσες πιάστηκαν στα νύχια του κράτους!

Ενημέρωση από τις αντι-εκλογικές διαδηλώσεις στη Μόσχα

Στις 5 Μαρτίου αναρχικοί συγκεντρώθηκαν στις πλατείες Λουμπιάνκα και Μανέζ στη Μόσχα. Όταν τα αναρχικά μπλοκ συνειδητοποίησαν ότι στην πλατεία Λουμπιάνκα ο συγκεντρωμένος κόσμος δεν ξεπερνούσε τα 100 άτομα (με τους μισούς από αυτούς σύντομα να συλλαμβάνονται από τεράστια δύναμη των ειδικών κινητών αστυνομικών μονάδων, OMON), αποφάσισαν περίπου στις 19.00 (τοπική ώρα) να κατευθυνθούν στην πλατεία Πούσκιν. Κατά τη διάρκεια της αδειοδοτημένης συγκέντρωσης στην πλατεία Πούσκιν, αναρχικοί ανέμιζαν μαυροκόκκινες και μαύρες σημαίες με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», ενώ άλλοι διαδηλωτές εκδήλωναν τη δική τους αντίληψη για τις τελευταίες εξελίξεις με πλακάτ όπως «Να παραιτηθούν όλοι (χωρίς επανεκλογή)», «Τι τον θέλουμε τον πρόεδρο;», «Όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες και απατεώνες». Όμως, ο περισσότερος κόσμος δεν κρατούσε πολλά στα χέρια, μιας και ανέμενε συγκρούσεις.

Περίπου στις 20.40 ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Μέλη της αντιπολίτευσης ανήγγειλαν ότι, μετά το πέρας της συγκέντρωσης στην πλατεία Πούσκιν, πρέπει όλοι να κινηθούν ειρηνικά στην πλατεία Μανέζ, όπου είχαν ήδη στηθεί σκηνές μπροστά από τα τείχη του Κρεμλίνου. Όμως, στο τέλος της διαμαρτυρίας, οι ομιλητές κάλεσαν τον κόσμο να παραμείνει στην πλατεία Πούσκιν προκειμένου να παρευρεθεί σε ανοιχτή συνέλευση με τον Ίλια Πονομάρεφ, πρόσφατα «εκλεγμένο» στην Κρατική Δούμα.

Εν όψει ταραχών, οι Αρχές πλημμύρισαν το κέντρο της Μόσχας με πληθώρα μονάδων OMON και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι μπάτσοι ούρλιαζαν μέσω ντουντούκας ότι η διαδήλωση έχει τελειώσει και πως πρέπει όλοι να επιστρέψουν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό. Η αστυνομία άρχισε να απωθεί τον κόσμο που βρισκόταν εκτός των ανιχνευτών μετάλλων, που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα στην είσοδο του χώρου της συγκέντρωσης. Υπήρχαν και αναρχικοί ανάμεσα στους διαδηλωτές που γκρέμισαν έναν από τους ανιχνευτές μετάλλων, ώστε να σπάσουν τον κλοιό και να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση, παραμένοντας με αποφασιστικότητα στις περιστρεφόμενες μπάρες. Οι μπάτσοι την έπεσαν στον κόσμο που βρισκόταν μπροστά από τον πεσμένο ανιχνευτή μετάλλων και συνέλαβαν 11 διαδηλωτές με τον πιο ωμό τρόπο.

Μικρά μπλοκ προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο προς τη μεριά του Κρεμλίνου και τελικά κατάφεραν να περάσουν από τις παραταγμένες διμοιρίες. Η πιο μαχητική ομάδα ανάμεσα σε αυτούς τους διαδηλωτές συνελήφθη, και οι υπόλοιποι απωθήθηκαν προς τα πίσω. Εκείνη την ώρα εκατοντάδες, μαζί και αναρχικοί, στέκονταν στην πλατεία Πούσκιν. Σύντομα, μονάδες ΟΜΟΝ περικύκλωσαν το μέρος. Οι πιο αποφασισμένοι από τους διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από ένα σιντριβάνι, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο δε λειτουργεί. Τελικά οι μπάτσοι έσπασαν την ανθρώπινη αλυσίδα. Προσαχθέντες οδηγήθηκαν σε κλούβες μεταγωγών και άλλοι διαδηλωτές καταδιώχθηκαν από τους μπάτσους έξω από την πλατεία.

Περίπου 250 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης, ανάμεσά τους 25 αναρχικοί και υποστηρικτές του αναρχικού χώρου. Συνολικά, 30 χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στις διαδηλώσεις (ανάμεσά τους υπερεθνικιστές και ναζί), αριθμός πολύ μικρότερος συγκριτικά με προηγούμενες κινητοποιήσεις, αφού στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη και του Φλεβάρη η προσέλευση υπολογιζόταν στους 100.000 συμμετέχοντες. Αριστεροί αναλυτές «προέβλεψαν» πτώση του κινήματος διαμαρτυριών την άνοιξη, αναμένοντας ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων μες στο καλοκαίρι, όταν οι κρατικές αρχές θα αυξήσουν τις τιμές στα τρόφιμα, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα καύσιμα.

πηγή

No Comments “Ρωσία: Διώξεις και συλλήψεις διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αντι-εκλογικών διαμαρτυριών”