Ουεουετενάνγκο, Γουατεμάλα: Αγώνας ενάντια στον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Σάντα Κρους Μπαρίγιας και στην τρομοκρατία της εξουσίας

Όπως ενημερώνουν σύντροφοι/συντρόφισσες της σελίδας desobedientes, η στρατιωτική κυβέρνηση του Όττο Πέρες Μολίνα [Otto Pérez Molina] έχει επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Σάντα Κρους Μπαρίγιας, βορειοανατολικά της επαρχίας Ουεουετενάνγκο στη Γουατεμάλα. Στόχος αυτού του κατασταλτικού μέτρου είναι η συντριβή της λαϊκής αντίστασης ενάντια στην προέλαση του έργου CAMBALAM και στην κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή. Το εν λόγω καταστροφικό έργο το φέρει εις πέρας η εταιρεία ισπανικών συμφερόντων Econer-Hidralia, που στη συνέχεια έλαβε την επωνυμία Hidro Santa Cruz.

Η εκμετάλλευση του ποταμού που περιβάλλει την αστική περιοχή θα οδηγήσει στο μαρασμό των τριών καταρρακτών που δίνουν ζωή σε μια σειρά καθημερινών κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των κοινοτήτων που ζουν γύρω τους. Μέσω μηχανορραφιών, αλλά και έννομων και παράνομων απειλών, η εταιρεία έχει κατορθώσει να αρπάξει τμήμα των εδαφών που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού, τις οποίες και περιέφραξε τον Ιούνη 2011, μπλοκάροντας την πρόσβαση στους καταρράκτες μέσω των ένοπλων μισθοφορικών της δυνάμεων, αλλά και με δικαστικές διώξεις εναντίον όσων αντιστέκονται.

Τουλάχιστον 12 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας κατασταλτικής επιχείρησης (στις αρχές Μάη του 2012), ενώ όλη η περιοχή έχει καταληφθεί από πολυάριθμες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, που μπουκάρουν σε σπίτια, κατεβάζουν κόσμο από τα λεωφορεία εξακριβώνοντας στοιχεία και προσάγουν όσους έχουν υποδειχθεί ως πρωτεργάτες της λαϊκής αντίστασης στις λίστες των ρουφιάνων που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Εκτός από τις συλλήψεις και την έντονη στρατιωτικοποίηση, τα έργα για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού περνάνε επίσης μέσα από ενέδρες και δολοφονικές παγίδες που στήνουν οι σεκιουριτάδες της εταιρείας. Την Πρωτομαγιά ο Αντρές Φρανσίσκο Μιγκέλ [Andrés Francisco Miguel], αγωνιστής ενάντια στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, έπεσε νεκρός από σφαίρες των πληρωμένων δολοφόνων της Hidro Santa Cruz, ενώ κατευθυνόταν από το κέντρο της Σάντα Κρους Μπαρίγιας προς την κοινότητα Σάντα Ρόζα. Κατά τη διάρκεια της ενέδρας, τραυματίστηκαν δύο ακόμη αυτόχθονες, ο Πάμπλο Αντόνιο Πάμπλο [Pablo Antonio Pablo] και ο Εστεμπάν Μπερναμπέ [Esteban Bernabé]. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάμπλο Αντόνιο Πάμπλο είναι ένας από αυτούς που αρνήθηκαν να πουλήσουν τη γη τους στην εταιρεία, και είχε απειληθεί ήδη από το 2010.

Μερικές μέρες πριν, ένας περιφερόμενος σκύλος ενεργοποίησε τυχαία έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί δίπλα από την περίφραξη την οποία έχει σηκώσει η εταιρεία για να αποκλείσει την πρόσβαση στο ποτάμι. Ο μηχανισμός-νάρκη προφανώς τοποθετήθηκε με στόχο να σκοτώσει οποιονδήποτε τολμούσε να πλησιάσει κοντά στην περίφραξη, δεδομένου ότι τον Νοέμβρη του 2011 οι κάτοικοι είχαν εκδιώξει από το μέρος τούς σεκιουριτάδες και είχαν καταστρέψει τμήμα του φράχτη.

Αυτή η σύνοψη βασίστηκε στην ανακοίνωση της Επαρχιακής συνέλευσης για την υπεράσπιση των εδαφών του Ουεουετενάνγκο, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στα ισπανικά εδώ.

Αλληλεγγύη στον αγώνα στη Σάντα Κρους Μπαρίγιας!
Φωτιά στις μηχανές κράτους και Κεφαλαίου!