Λισαβόνα: Ενημέρωση από την αντεξουσιαστική πορεία της 19ης Μάη

Περίπου 150 άτομα συμμετείχαν στην αντεξουσιαστική πορεία που είχε καλεστεί για τις 19 Μάη στη Λισαβόνα υπό το σύνθημα «Στο δρόμο με όλους!». Η πορεία ξεκίνησε από το σταθμό Μαρτίν Μονίς και κινήθηκε στους δρόμους του κέντρου προτού καταλήξει στην πλατεία Φιγκέιρα. Για περίπου 2 ώρες οι μαυροφορεμένοι διαδηλωτές φώναζαν αντικαπιταλιστικά, αντιφασιστικά και αναρχικά συνθήματα ενώ μια ομάδα κλόουν και μουσικών έδινε το ρυθμό με τα τύμπανα. Κατά τη διάρκεια της πορείας γράφτηκαν συνθήματα ενάντια στους νεοναζί του PNR, σε αλληλεγγύη με τον αγώνα στην Ελλάδα, και πετάχτηκαν μπογιές στα γραφεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDS–PP.

Περίπου στις 17.30, και αφού είχε τελειώσει η πορεία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (τουλάχιστον 8 κλούβες, αρκετές διμοιρίες και ασφαλίτες) κύκλωσαν τον κόσμο που είχε παραμείνει στην πλατεία σχηματίζοντας δύο σειρές κορδόνια, μια με πρόσωπο προς τους διαδηλωτές και άλλη μία με πρόσωπο προς τους περαστικούς. Κόσμος περίεργος άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τον αστυνομικό κλοιό αλλά χωρίς καμία διάθεση να βοηθήσει ή να διαμαρτυρηθεί για την κατασταλτική επιχείρηση που λάμβανε χώρα τελείως αδικαιολόγητα και απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια όλων.

Οι ίδιοι οι περικυκλωμένοι διαδηλωτές αρκέστηκαν σε μερικά σποραδικά συνθήματα ενώ οι κλόουν και οι μουσικοί συνέχιζαν να παίζουν μπατουκάδα, σε μια συνθήκη το λιγότερο κωμικοτραγική. Τελικά μετά από κάποια ώρα, οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν κατάχαμα τις σημαίες μαζί με τα πανό που έγραφαν «Εξεγερμένοι και άγριοι, χωρίς κόμματα, ούτε συνδικάτα» και «Τα όνειρά μας δεν χωράνε στον κόσμο σας».

Οι ασφαλίτες εξακρίβωσαν τα στοιχεία όλων των διαδηλωτών και διεξήγαγαν σωματικό έλεγχο σε δημόσια θέα χωρίς να υπάρξει κανενός είδους αντίσταση. Πέντε άτομα προσήχθησαν στο τμήμα όπου συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος μέχρι τα μεσάνυχτα οπότε και αφέθηκε ελεύθερος ο τελευταίος από τους προσαχθέντες για τον οποίο ορίστηκε να περάσει από τα δικαστήρια την Δευτέρα, 21 Μάη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ή για την εξέλιξη της υπόθεσής του.

Αυτή ήταν η δεύτερη αντεξουσιαστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία μέσα σε αυτό τον μήνα, μετά την πρωτομαγιάτικη πορεία στο Σετούμπαλ. Θυμίζουμε ότι από τις 25 ως 27 Μάη θα λάβει χώρα η 5η έκθεση αναρχικού βιβλίου, στους χώρους της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λισαβόνα.

περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο εδώ