Λονδίνο: «Γιατί είμαστε ενάντια στις φυλακές, σ’ όλες τις φυλακές;»

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΕΙ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Φυλλάδιο αναρχικών που μοιράστηκε στους δρόμους του Μπρίξτον, στο Νότιο Λονδίνο, και στη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης έξω απ’ τις αντρικές φυλακές στις 5 Ιούνη

Γιατί είμαστε ενάντια σ’ όλες τις φυλακές;

Λένε πως η φυλακή χρειάζεται για να τιμωρεί εκείνους κι εκείνες που παραβαίνουν τους «κανόνες της κοινωνίας».

Στ’ αλήθεια όμως οι «κανόνες» αντιστοιχούν στη θέληση του λαού; Δηλαδή, οι φτωχοί αποδέχονται μετ’ ευαρεσκείας το γεγονός ότι η δουλειά τους αυγατίζει τις περιουσίες των πλουσίων;

Αν αναλογιστούμε τον τρόπο λειτουργίας αυτής της κοινωνίας, μπορούμε μονάχα ν’ αποφασίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε έναντι νόμων τους οποίους έχει επιβάλει μια κυβέρνηση πάνω στην πλειονότητα γυναικών και αντρών. Συνεπώς, προτού διερωτηθούμε αν είναι ή δεν είναι δίκαιο να τιμωρούνται με εγκλεισμό εκείνοι κι εκείνες που παραβαίνουν τις κείμενες διατάξεις, θα πρέπει να διερωτηθούμε: ποιοι αποφασίζουν –και πώς– τους κανόνες που διέπουν αυτή την κοινωνία;

Λένε πως η φυλακή μάς προστατεύει από τη βία.

Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι το πράγμα; Πώς γίνεται, δηλαδή, κι η χείριστη βία (αρκεί να πάει ο νους μας στους πολέμους και στο λιμό που υφίστανται εκατομμύρια ανθρώπων) είναι απολύτως νόμιμη; Γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν στη φυλακή αν εξεγερθούν ή αν κάνουν πλιάτσικο σε μαγαζιά, αλλά κάνουν σταδιοδρομία ή ανακηρύσσονται ακόμα κι ήρωες αν βομβαρδίσουν ολόκληρους πληθυσμούς;

Η φυλακή μονάχα τιμωρεί τη βία που ενοχλεί το κράτος και τους πλουσίους ή τη βία που θέλουνε να λογίζουν ως επαναστατούσα/αποκρουστική. Στην πραγματικότητα, κάθε μέρα που περνά, η δομική βία της κοινωνίας και του κράτους είναι που προστατεύεται μέσω της φυλακής.

Λένε πως όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Κι όμως, γυναικείες και αντρικές φυλακές είναι γεμάτες με ημι-αναλφάβητα άτομα, μετανάστες και μετανάστριες ή παιδιά εργατικής τάξης, που έχουν φυλακιστεί για «εγκλήματα κατά της ευπρέπειας», δηλαδή για ενέργειες που συνδέονται αυστηρά μ’ αυτή την κοινωνία και την πάγια ανάγκη της: την ανάγκη να βρει χρήματα. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως μεγάλος αριθμός κρατουμένων θα ήταν εκτός φυλακής αν είχαν εξαρχής τα φράγκα να πληρώσουν έναν καλό δικηγόρο.

Λένα πως η φυλακή βοηθά αδικηματίες να εξιλεωθούν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κρατούμενοι κι οι περισσότερες κρατούμενες μόλις βγουν απ’ τη φυλακή έχουν ν’ αντιμετωπίσουν συνθήκες ίδιες ή ακόμα χειρότερες μ’ εκείνες που αντιμετώπιζαν σαν είχαν πρωτομπεί στη φυλακή.

Τι καλό μπορεί να προέλθει απ’ το ν’ αποχωρίζεσαι τους αγαπημένους σου επί χρόνια, να μην κάνεις τίποτα το ενδιαφέρον, να καταδικάζεσαι στο κύλισμα του χρόνου, ν’ αναγκάζεσαι να προσποιείσαι μπροστά σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, να συνηθίζεις τον εαυτό σου να καθυποτάσσεται σε δεσμοφυλάκους;

Εντέλει: είναι αυτή η κοινωνία τόσο ενάρετη, βασίζεται σε τόσο πεφωτισμένες αξίες κι ισότιμες σχέσεις, ώστε να συνιστάται να ενταχθείς σε δαύτη;

Λένε πως, αν η φυλακή δεν εξιλεώνει, αποτελεί πάντως έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την «εγκληματική συμπεριφορά».

Γιατί, τότε, αυξάνεται ο πληθυσμός των φυλακών διαρκώς; Γιατί οι νομοθέτες τείνουν να ποινικοποιήσουν όλο και περισσότερες συμπεριφορές; Προφανώς είναι κι αυτό κομμάτι ενός σαφώς προσδιορισμένου κοινωνικού προγράμματος: θέλουνε να απομακρύνουν φτωχοδιάβολους και ρέμπελους αντάρτες απ’ τους δρόμους, και την ίδια στιγμή αποζητάνε να επενδύσουν στη μεγάλη μπίζνα της φυλακής (αρκεί να σκεφτούμε όλες τις εταιρείες που βγάζουνε λεφτά είτε απ’ την εργασία των φυλακισμένων είτε απ’ την κατασκευή κι ανέγερση, τον εξοπλισμό και την επίπλωση, αλλά και την προμήθεια και τον ανεφοδιασμό των φυλακών).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΕΙ

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί εφευρέθηκε κι αναπτύχθηκε προκειμένου να προασπίσει τα προνόμια των πλουσίων και την εξουσία του κράτους.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί μια κοινωνία βασισμένη στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη (κι όχι στο κέρδος) ούτε καν τη χρειάζεται.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί ακόμα και το πιο αποτρόπαιο έγκλημα είναι ένας καθρέφτης του φόβου και της αδυναμίας μας, και δεν υπάρχει κανένα νόημα να το κρατάμε κρυμμένο πίσω απ’ τα σίδερα.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή επειδή οι χειρότεροι εγκληματίες είναι οι κλειδοκράτορες ενός κελιού.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή επειδή τίποτα καλό δεν μπορεί να προέλθει απ’ τον καταναγκασμό και την υποταγή.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί θέλουμε να παραβιάσουμε τους νόμους αυτής της κοινωνίας, και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να ενταχθούμε ειρηνικά κι ωραία στις πόλεις, στα εργοστάσια, στους στρατώνες και στα σουπερμάρκετ της.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή επειδή ο θόρυβος από ’να κλειδί που γυρνάει στην κλειδαρότρυπα είναι καθημερινό βασανιστήριο, η απομόνωση είναι βδέλυγμα, η λήξη του επισκεπτηρίου είναι οδυνηρή κι ο χρόνος εντός των τειχών είναι κλεψύδρα που αργά δολοφονεί.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί οι δεσμοφύλακες είναι μονίμως έτοιμοι να υπερασπιστούν την κακοποίηση και τη βία, κι έχουν χάσει κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια απ’ το πολύ τους το συνήθειο να υπακούνε και να κατασκοπεύουν.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή επειδή μας στέρησε πάρα πολλές μέρες, μήνες ή χρόνια, και πάρα πολλά φιλάρια και συντρόφια.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί οι άνθρωποι που συναντήσαμε εκεί μέσα δεν είναι μήτε καλύτεροι μήτε χειρότεροι απ’ όσους συναντήσαμε εδώ έξω (σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλύτεροι).

Είμαστε ενάντια στη φυλακή επειδή η είδηση μιας απόδρασης ζεσταίνει την καρδιά μας περισσότερο απ’ ό,τι μια ηλιόλουστη μέρα.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί, αν κοιτάς τον κόσμο μέσα από μια κλειδαρότρυπα, βλέπεις μονάχα κακόβουλους και ύποπτους ανθρώπους.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί το αίσθημα της δικαιοσύνης δε γίνεται ποτέ να βρεθεί στον ποινικό κώδικα.

Είμαστε ενάντια στη φυλακή γιατί μια κοινωνία που χρειάζεται να κλειδαμπαρώνει και να ταπεινώνει είναι φυλακή η ίδια.

Μπουρλότο σ’ όλα τα κελιά!

Αναρχικοί κι αναρχικές από ’δώ κι από ’κεί

~ το αγγλικό κείμενο είναι ελαφρά συντομευμένη εκδοχή του ιταλικού πρωτοτύπου: Perché siamo contro le carceri, tutte le carceri? —από αναρχικούς του Ροβερέτο στο Τρέντο της Ιταλίας (Οκτώβρης 2005)

~ γερμανική μτφρ. από τα ιταλικά: βλ. σελ. 4 του πρώτου τεύχους του Pamphlet