Πράγα: Η κατάληψη της Βίλας Μιλάντα εκκενώθηκε βάναυσα απ’ την αστυνομία, ύστερα από απόπειρα συμβολικής ανακατάληψης

Η Vila Milada ήταν γνωστή κατάληψη στέγης και πολιτικός τόπος συνεύρεσης της Πράγας, κι υπήρξε ένας απ’ τους πιο σημαντικούς χώρους για την τσεχική αυτόνομη αντεργκράουντ σκηνή. Η ιστορία της πάει πίσω στην πρωτομαγιά του 1998.

Τρία χρόνια πριν, η τελευταία ομάδα καταληψιών που την πλαισίωναν αντιστάθηκαν στη βίαιη έξωσή τους από ιδιωτικούς σεκιουριτάδες, που είχαν εφορμήσει με την αγαστή συνεργασία των τοπικών μπάτσων, ώσπου το εγχείρημα έφτασε στο τέλος του στις 30 Ιούνη 2009.

Το Σάββατο, 30 Ιούνη 2012, περίπου τριάντα άτομα κατέλαβαν το κτήριο της Βίλας Μιλάντα για να τιμήσουν τη ζοφερή αυτήν επέτειο, στήνοντας μια αυτοσχέδια συναυλία με πανκ χάρντκορ μπάντες.

Οι Αρχές είχαν ειδοποιηθεί πως αυτή η διοργάνωση ήταν μια και έξω, δηλαδή πως είχε το χαρακτήρα μεμονωμένης εκδήλωσης. Συνεπώς, δεν επρόκειτο για απόπειρα μόνιμης ανακατάληψης της βίλας αλλά για συμβολική κατάληψή της με στόχο να επισημανθεί η παθητική προσέγγιση του τσεχικού κράτους ως προς τη διευθέτηση αχρησιμοποίητων κτηρίων και η καταστολή έναντι εναλλακτικών μορφών πολιτισμού.

Ωστόσο, οι μπάτσοι αντέδρασαν στο γεγονός με μια μαζική αστυνομική επιχείρηση, εξαπολύοντας και μια επιθετική έφοδο εναντίον μη βίαιων θεατών της συναυλίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί αιματηροί τραυματισμοί και προσαγωγές δεκάδων ανθρώπων.

Τουλάχιστον είκοσι άτομα ξυλοκοπήθηκαν άγρια και ταπεινώθηκαν ψυχολογικά εντός του κτηρίου, μακριά από κάμερες και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ επτά ακόμη ακτιβιστές πήγαν και κρύφτηκαν πίσω απ’ τις καμινάδες στη στέγη του τετραώροφου κτηρίου, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα και παραμένοντας σε επικίνδυνο κενό πάνω από το έδαφος για ώρες.

Μετά από ολοήμερες διαπραγματεύσεις και μερικές ηλίθιες προσπάθειες της τσεχικής αστυνομίας να τραμπουκίσει δεκάδες αλληλέγγυους που είχαν μαζευτεί μπροστά απ’ τη βίλα, οι καταληψίες αποφάσισαν να κατέβουν απ’ τη στέγη εφόσον οι μπάτσοι θα τους επέτρεπαν να συγκεντρώσουν τα πράγματά τους απ’ τα κάτω δωμάτια του σπιτιού.

Νωρίς τ’ απόγευμα της Κυριακής, 1ης Ιούλη, συνειδητοποίησαν ότι η διμοιρία που είχε μπουκάρει είχε σπάσει επίσης όλο τον εξοπλισμό τους, όπως φορητοί υπολογιστές, ηχεία, ενισχυτές κιθάρας και ηλεκτρικές κιθάρες.

Ο ιδιοκτήτης της βίλας απείλησε πως θ’ ασκήσει αγωγή κατά των ακτιβιστών, οι οποίοι κινδυνεύουν με σοβαρές κατηγορίες.

πηγή μέσω squat.net