Όχι άλλες δολοφονίες στα σύνορα!
Κάλεσμα αλληλεγγύης!
Ο φίλος και σύντροφός μας, Νουρεντίν Μοχάμεντ [Noureddin Mohamed] πέθανε στο κέντρο της πόλης του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 7 Ιούλη 2012. Ο 28 χρονος Νουρεντίν με καταγωγή από το βιλαέτι του Βόρειου Νταρφούρ, Σουδάν, ζούσε στο Καλαί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Ήταν γνωστός και αγαπητός στην πόλη, και ο θάνατός του προκάλεσε θρήνο σε πολλούς φίλους. Πέθανε μόλις 200 μέτρα μακριά από το κτήριο της αντιπεριφέρειας, όπου του είχε πρόσφατα εκχωρηθεί άδεια παραμονής στη Γαλλία ως πρόσφυγας.
Εκείνο το βράδυ, ο Νουρεντίν είχε βγει για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης με κάποιους φίλους. Όμως, ένα συνηθισμένο βράδυ στο Καλαί, αν είσαι μαύρος ή μοιάζεις «ξένος», σημαίνει διαρκή κίνδυνο παρενόχλησης και επίθεσης από την αστυνομία. Στο Καλαί, οι συμμορίες των αστυνομικών κατασταλτικών μονάδων CRS περιπολούν τους δρόμους μέρα νύχτα με σαφείς οδηγίες να σταματούν οποιονδήποτε μοιάζει με μετανάστη, και να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε δεν επιδεικνύει τα σωστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Παρά μια πρόσφατη δικαστική απόφαση ενάντια σε αυτόν τον τύπο ρατσιστικής αστυνόμευσης, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με τους φίλους του Νουρεντίν, καθώς έφευγαν από ένα μπαρ κοντά στην κεντρική οδό Ρουαγιάλ, οι μπάτσοι τους σταμάτησαν βίαια, για μια ακόμα φορά. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Νουρεντίν ήταν νεκρός. Στις 3.30 π.μ, ανέσυραν το πτώμα του από το κανάλι.
Δεν πιστεύουμε ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα, ούτε πιστεύουμε την επίσημη εκδοχή, που αναπαρήγαγαν αμέσως τα παπαγαλάκια του τοπικού Τύπου χωρίς περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με τους μπάτσους, ο Νουρεντίν έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο από μια γυναίκα, οι φίλοι της οποίας τον κυνήγησαν, και ο Νουρεντίν πήδηξε στο κανάλι, όπου και πνίγηκε. Ο Νουρεντίν δεν ήταν κλέφτης, ούτε είχε κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο. Δεν πιστεύουμε ότι ο Νουρεντίν απλά «πήδηξε». Η αστυνομία δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για την υπόθεση, πέρα από τα λεγόμενα των τριών ατόμων που υποτίθεται ότι κυνήγησαν τον Νουρεντίν.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών αποτελούν συνηθισμένο γεγονός στο Καλαί, ενώ μερικές φορές εμπλέκονται σε αυτές τοπικές ομάδες φασιστών, όσο και οι ίδιοι οι μπάτσοι. Ό,τι κι αν συνέβη εκείνο το βράδυ, ο θάνατος του Νουρεντίν αξίζει μιας ιδιαίτερης έρευνας. Αντίθετα, η υπόθεση έκλεισε άρον άρον, και η αστυνομία αρνήθηκε να διενεργηθεί αυτοψία. Την Τετάρτη, 11 Ιούλη, ο θείος του Νουρεντίν υπέβαλλε αίτημα στην εισαγγελική αρχή για τη διενέργεια έρευνας για «δολοφονία από αγνώστους». Σύμφωνα με νομικό σύμβουλο, αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε αυτοψία και να ξανανοίξει η υπόθεση. Δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση.
Η ιστορία του Νουρεντίν μας φέρνει στο μυαλό μακάβριες ομοιότητες με τον θάνατο του νεαρού Ερυθραίου Ισμαήλ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στον πάτο της γέφυρας του καναλιού στις 22 Δεκέμβρη. Η αστυνομία γρήγορα έκλεισε την υπόθεση, ξεγράφοντάς την ως υπόθεση αυτοκτονίας και δίχως κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα, από το 2002 περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Καλαί, λόγω της έμφυτης βίας του συνοριακού καθεστώτος, πράγμα που κάνει την ιστορία του Νουρεντίν να μην είναι η μοναδική. Ακριβής αριθμός των μεταναστών που έχουν πεθάνει στο Καλαί δεν υπάρχει, μιας και οι θάνατοί τους αποσιωπήθηκαν, τα γεγονότα κουκουλώθηκαν ή παρέμειναν ολότελα στην αφάνεια.
Κάθε μέρα, την εβδομάδα μετά το θάνατο του Νουρεντίν, η οικογένειά του, οι φίλοι του, και αλληλέγγυος κόσμος πραγματοποίησαν διαδηλώσεις απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Νουρεντίν. Την Τρίτη, 10 Ιούλη, περίπου 60 άτομα – όχι μόνο από το Σουδάν, αλλά και από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Γαλλία και αλλού – διαδήλωσαν έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα. Εκεί τους περίμενε ένα σόου επίδειξης δύναμης, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας 20 μπάτσων των κατασταλτικών δυνάμεων CRS (αντίστοιχα ΜΑΤ), οι οποίοι κρατούσαν όπλα για ρίψη πλαστικών σφαιρών και μπλόκαραν όλους τους παρακείμενους δρόμους. Όταν ο κόσμος αποχωρούσε, ένας διμοιρίτης τους φώναξε: «Το νου σας, να μην πέσετε στο κανάλι». Είναι ασφαλώς ξεκάθαρο και για τους ρατσιστές και φασίστες «πολίτες» με ποιανού το μέρος είναι οι Αρχές. Όσο οι θάνατοι περνάνε χωρίς να γίνονται γνωστοί ή χωρίς απάντηση, το κυνήγι των μεταναστών συνεχίζεται κανονικότατα στο Καλαί. Οι ρατσιστές μπάτσοι στο Καλαί ξέρουν ότι μπορούν να δέρνουν, να καταδιώκουν, και να κακοποιούν κατ’ εξακολούθηση τους μετανάστες χωρίς τον φόβο κυρώσεων.
Χωρίς να αποθαρρυνθούν, την επόμενη μέρα, μέλη των κοινοτήτων προσφύγων από το Νταρφούρ που μένουν στο Παρίσι και στο Βέλγιο κατέφτασαν στο Καλαί για να συμμετάσχουν σε άλλη μία διαδήλωση έξω από το δημαρχείο. Κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες του Νουρεντίν, απαιτώντας να μάθουν τα αίτια του θανάτου του αδερφού τους. Οι κινητοποιήσεις συνέχισαν και νέες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στο Ντύσελντορφ, όπου μια ομάδα 12 ακτιβιστών του No Border κατέλαβαν το γαλλικό προξενείο, ενώ απ’ έξω από το προξενείο περισσότεροι από 35 ακτιβιστές πραγματοποιούσαν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με μια τοπική μπάντα που έπαιζε σάμπα. Υπήρχε επίσης ένα πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Νουρεντίν», σε Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά. Η κατάληψη και η συγκέντρωση κράτησαν 4 ώρες.