Μπρίστολ, Αγγλία: Επίθεση στα γραφεία της πολυεθνικής GDF Suez

Χθες βράδυ (24 Ιούλη) επισκεφτήκαμε τα γραφεία της GDF Suez στο Κέντρο Ενέργειας του Ολυμπιακού Πάρκου στην περιοχή Σπίντγουελ, σπάσαμε περίπου 20 παράθυρα του συγκροτήματος (τόσο στο ισόγειο, όσο και στον πρώτο όροφο) και πατήσαμε συνθήματα δίπλα από την κεντρική είσοδο που έγραφαν ΟΙΚΟΚΤΟΝΙΑ (με ένα βέλος να σημαδεύει στο λογότυπο της εταιρείας) και A.C.A.B. («Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι») μαζί με ένα αλφάδι.

Η GDF (ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστή στην Αγγλία) είναι μια παγκοσμίου εμβέλειας εταιρεία παροχής υπηρεσιών και ενέργειας με πολλά όπλα στην κατοχή της, η οποία μεταξύ άλλων υπήρξε πρωτοπόρα στην πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με το οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε νταλαβέρι για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο Σέλαφιλντ, στα βορειοδυτικά), εμπλέκεται στην κατασκευή αστυνομικών υποδομών εδώ, στα νοτιοδυτικά, διευθύνει 15 ιδιωτικές-κρατικές φυλακές και τηλεματικά συστήματα παρακολούθησης σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες πόλεις στη Γαλλία, παρέχει συστήματα επικοινωνίας για τη στρατιωτική βιομηχανία, υπηρεσίες ασφαλείας για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Total στη Νιγηρία κ.α.

Η GDF μπορεί να μην τράβηξε τη σκανδάλη που σκότωσε τον Μαρκ Ντάγκαν [Mark Duggan], να μη χτύπησε με το γκλοπ σκοτώνοντας τον Ίαν Τόμλισον [Ian Tomlinson] ή να μη στήθηκε στους δρόμους  για να προστατεύσει τους φασίστες της Αγγλικής Αμυντικής Λίγκας, αλλά αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες του εταιρικού-ολοκληρωτικού ελέγχου. Η GDF είναι η εταιρεία παροχής διαχείρισης υπηρεσιών για την κατασκευή και συντήρηση δύο νέων αστυνομικών τμημάτων σε Έιβον και Σόμερσετ, μια νέα επιχειρησιακή βάση στο Μπριτζγουότερ, ένα κέντρο κράτησης και ένα ανακριτικό κέντρο στο Πάτσγουεϊ και στο Κέινς Χαμ, αντίστοιχα, και ένα κέντρο εκπαίδευσης χρήσης πυροβόλων όπλων στο Πόρτισχεντ, που το μοιράζεται η αστυνομία του Γουίλτσαϊρ και του Γκλούσεστερσαϊρ. Το ερώτημα που πρέπει να θέσει στον εαυτό της η GDF είναι: μπορούν οι νέοι συνέταιροί της να εγγυηθούν την ασφάλειά της παντού;

Η συνεργασία της GDF με τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης επεκτάθηκε και στον εξοπλισμό των μπάτσων, με ένα κινητό «έξυπνο» τηλεματικό σύστημα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στις Κάννες τον προηγούμενο Νοέμβρη. Η ενέργειά μας έρχεται ως απάντηση στο κάλεσμα αλληλεγγύης με τους 10 διαδηλωτές που πρόσφατα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για τον ξεσηκωμό ενάντια στη σύνοδο της G8 το 2001 στη Γένοβα και την επέτειο της δολοφονίας του Κάρλο Τζουλιάνι από πυρά μπάτσων την 20ή Ιούλη, κατά τη διάρκεια των ίδιων συγκρούσεων. Οι G8 επιστρέφουν στη Βρετανία την ερχόμενη χρονιά: ας τους δώσουμε μια γεύση για το τι τους περιμένει.

Ένα παράδειγμα της καταστροφικής δραστηριότητας της GDF είναι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ζιράο, στη Ρονδόνια της Βραζιλίας. Αυτό το έργο είναι διαβόητο για την απόλυτη ασέβεια απέναντι σε ένα απέραντο τροπικό οικοσύστημα, για την αποψίλωση της περιοχής, για την απειλή εξόντωσης φυλών οι οποίες βρίσκονται σε οικειοθελή απομόνωση ή χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, και για την απειλή του αφανισμού αρκετών ειδών μεταναστευτικών ψαριών.

Εμπνευστήκαμε από τους θαρραλέους νεολαίους που κατέβηκαν πρόσφατα στο Μπέρμιγχαμ για να στήσουν μια ένοπλη ενέδρα στους μπάτσους, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το προηγούμενο καλοκαίρι (Αύγουστος 2011). Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι τέτοιου είδους ενστικτώδης αυτοοργάνωση παραμένει καταγεγραμμένη στην άγρια μνήμη των αποκλεισμένων, λόγος για τον οποίο το κράτος τούς τιμωρεί τόσο σκληρά.

Παλιότερες επιθέσεις κατά της GDF και των συμφερόντων της σε άλλες χώρες: 1, 2, 3

 πηγές: 1, 2