Ρώμη: Έντεκα χρόνια μετά τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, διαδηλωτές πρόκειται να μπουν στη φυλακή

Σύμφωνα με αρχική ενημέρωση στο linksunten.indymedia, στις 13 Ιούλη 2012 η πρώτη σύγκλητος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (του ανώτατου οργάνου του ιταλικού δικαστικού συστήματος) επικύρωσε εν μέρει τη σκληρή ετυμηγορία που είχε εκδοθεί εναντίον των δέκα καταδικασθέντων ακτιβιστών.

Διωκόμενοι για τις οδομαχίες ενάντια στη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» στη Γένοβα τον Ιούλη του 2001, δύο άτομα καταδικάστηκαν πλέον οριστικά να εκτίσουν ποινές φυλάκισης που αγγίζουν έως και τα 15 έτη. Τρία άτομα έλαβαν απλώς μειώσεις στις πολυετείς ποινές φυλάκισής τους (από 9 μήνες έως και ένα χρόνο), ενώ πέντε απ’ τους ήδη καταδικασθέντες μπορούν να υποβάλουν έφεση (οι υπόλοιποι πέντε δεν έχουν πια δικαίωμα ν’ ασκήσουν έφεση σε κάποια δικαστική αρχή). Συνεπώς, πέντε άνθρωποι θα οδηγηθούν στη φυλακή για τα γεγονότα της Γένοβας, κι άλλοι πέντε παραμένουν ελεύθεροι αναμένοντας επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Όλοι αυτοί οι διαδηλωτές είχαν δικαστεί για το ίδιο αδίκημα, της «λεηλασίας και καταστροφής» (που προφανώς επισείει βαρύτερες ποινές απ’ ό,τι το «έγκλημα» της διατάραξης κοινής ειρήνης), άρα στην πραγματικότητα το δικαστικό σώμα εφάρμοσε τον αποκαλούμενο Κώδικα του Ρόκκο (Codice Rocco), παράγραφος του ιταλικού ποινικού κώδικα που κρατάει από την εποχή του φασισμού.

Αντιπληροφόρηση από πρώτο χέρι είναι περισσότερο από επιθυμητή.

Βλ. επίσης, στ’ αγγλικά:
Ρώμη, Ιταλία: Τελική ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τα 25 όργανα της ιταλικής αστυνομίας και Ασφάλειας που ευθύνονται για το σφαγείο στο σχολείο Ντιάζ κατά τη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» στη Γένοβα το 2001· όπως ήταν αναμενόμενο, έφυγαν απ’ το δικαστήριο ουσιαστικά ατιμώρητοι (κι άλλωστε, ορισμένοι είχαν λάβει εδώ και καιρό προαγωγές σε ανώτερα αξιώματα)
Αθήνα, Ελλάδα: Πανό και κείμενο αλληλεγγύης από την Αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς» για τους δέκα διωκόμενους αγωνιστές της Γένοβας

No Comments “Ρώμη: Έντεκα χρόνια μετά τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, διαδηλωτές πρόκειται να μπουν στη φυλακή”