Το ολυμπιακό φρούριο δεσπόζει στο Λονδίνο

Κάτοικοι του Τάουερ Άμλετς έφριξαν όταν έμαθαν πως θα τοποθετηθούν πύραυλοι επιφανείας-αέρος σε πύργο ελέγχου εντός της περιοχής του Ανατολικού Λονδίνου, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις γύρω από το παλιό εργοστάσιο σπίρτων Μπράιαντ εν Μέυ (το σημερινό φρουρούμενο οικιστικό σύμπλεγμα Μπο Κουάρτερ). Έτσι, δεν άργησε να ξεκινήσει μια καμπάνια εναντίωσης στις εγκαταστάσεις πυραύλων, που οργανώθηκε από κατοίκους και αλληλέγγυους (βλ. περισσότερα εδώ).

Ωστόσο, η τοποθέτηση πυραύλων εκεί κι οπουδήποτε αλλού είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Σχεδόν 48.000 μισθοφόροι δυνάμεων ασφαλείας θα παραταχθούν σε όλο το Λονδίνο, πέραν των 13.500 φαντάρων – που ’ναι περισσότεροι απ’ όσους στρατιώτες του βρετανικού στρατού έχουν στρατοπεδεύσει στο Αφγανιστάν. Σε ετοιμότητα βρίσκεται επίσης ηχητικό όπλο σχεδιασμένο για τη διασπορά πληθών, το οποίο προξενεί «πόνο μέχρι συντριβής κρανίου». Μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη θα περιπολούν στους αιθέρες πάνω απ’ το Λονδίνο. Ένα αεροπλανοφόρο θα ’ναι αγκυροβολημένο σε όχθη του Τάμεση, πλάι σε άλλα πολεμικά πλοία. Θα τεθεί σε εφαρμογή μια «ζώνη ασφαλείας», που θα περιβάλλεται από 11 μίλια ηλεκτροφόρου φράχτη και θα περιπολείται από 55 ομάδες ασφαλείας με σκυλιά εφόδου. Κι αυτά τώρα δεν παίζουν κάπου στη Βόρειο Κορέα ή στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά στο Λονδίνο σήμερα – ούτε η κυβέρνηση της Κίνας, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, δε σήκωσε τέτοιο φράχτη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η νομοθετική πράξη Ολυμπιακών Αγώνων του 2006 (που διέπει και τους φετινούς Ολυμπιακούς του Αυγούστου) σημαίνει πως όχι μόνο η αστυνομία κι οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι έχουν το ελευθέρας να χρησιμοποιήσουν φυσική βία έναντι άλλων για να «προστατέψουν τους Ολυμπιακούς». Κι αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από διαδηλώσεις και απεργίες μέχρι την πώληση ολυμπιακών προϊόντων λαθρεμπορίας στο δρόμο, όσα δηλαδή δεν είναι επισήμως εγκεκριμένα. «Ομάδες προστασίας εμπορικού σήματος» θα περιπολούν εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για να εξασφαλίζουν πως θα φοριούνται μονάχα ρούχα ή αξεσουάρ με επισήμως εγκεκριμένη μάρκα.

Επιπλέον, άνθρωποι που θα συχνάζουν έξω στο δρόμο –ένα σύνηθες φαινόμενο ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες– θα παρενοχλούνται, ειδικά η νεολαία της τοπικής εργατικής τάξης. Αυτό συμβαίνει ήδη, με την αυξημένη επιτήρηση και παρεμπόδιση στους δήμους που συνορεύουν με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι άστεγοι πρόκειται ν’ απομακρυνθούν· για την ακρίβεια, η αστυνομία μπορεί να εκκαθαρίσει οποιονδήποτε απ’ τους δρόμους, εφόσον «εικάζεται ότι κατ’ οιονδήποτε τρόπο προκαλεί όχληση».

Μέσα σ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το τρέχον καθεστώς θα εξαφανιστεί μετά το πέρας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών. Η αστυνομία θα βγει απ’ τη διοργάνωση με περισσότερα γκάνια και αλαζονεία απ’ ό,τι πριν, ολόκληρες γειτονιές θα σαρωθούν από έναν κοινωνικό καθαρισμό και εξευγενισμό, οι φόροι θα γίνουν ακόμα πιο τσιμπημένοι, προκειμένου ν’ αποπληρωθούν όλα αυτά, και όλοι οι εγκατεστημένοι μηχανισμοί ασφαλείας και οι κάμερες παρακολούθησης θα μείνουν στη θέση τους.

Οι Αγώνες δε διεξάγονται για τον αθλητισμό. Στήνονται για τον εμπορευματοποιημένο πατριωτισμό, την τοποθέτηση εμπορικών προϊόντων και την αισχροκέρδεια των κτηματομεσιτών και των ιδιοκτητών ακινήτων. Ορθώνονται για να ενισχύσουν την ώθηση προς το νεοφιλελευθερισμό, για να καταστρέψουν τις γειτονιές της εργατιάς όπου ζούμε, για να ενισχύσουν την εξουσία ενός κράτους που γίνεται ένα αστυνομικό κράτος όλο και πιο εντατικά. Ποιος είναι ο εχθρός μέσα σ’ αυτή την Ανακαινισμένη Βρετανία; Εμείς είμαστε, η πλειονότητα του πληθυσμού!

Αναρχική Ομοσπονδία, Ιούνης 2012

πηγή