Χιλή: Προφυλάκιση για τον 14χρονο J.C., συλληφθέντα των οδομαχιών της 8ης Αυγούστου

[vimeo]http://vimeo.com/47405662#[/vimeo]

Ο 14χρονος J.C, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των οδομαχιών της 8ης Αυγούστου στο Σαντιάγο της Χιλής, εν μέσω μιας ακόμα διαδήλωσης μαθητών και φοιτητών, αντιμετωπίζει πλέον το καθεστώς της προφυλάκισης, μετά την τελευταία εξέλιξη της δίωξης εναντίον του.

Ο εξεγερμένος πιτσιρικάς –που κατηγορείται για την πυρπόληση ενός λεωφορείου επί της οδού Σάντα Ιζαμπέλ και απειλή κατά του οδηγού του λεωφορείου– αρχικά είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο, μετά από έφεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Express, που εκδικάστηκε στις 17 Αυγούστου, το 8ο κακουργιοδικείο αποφάσισε τη μεταφορά του στο κέντρο κράτησης ανηλίκων του Σενάμε, όπου θα παραμείνει έγκλειστος για τις επόμενες 80 μέρες, μέχρι να λήξει η περίοδος που διαρκεί η προανακριτική διαδικασία.

Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι, όντας ελεύθερος ο δεκατετράχρονος, συντρέχει κίνδυνος για την κοινωνική ασφάλεια και επικαλέστηκε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο J.C. στον Τύπο κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια την 9η Αυγούστου, μετά την απαγγελία των κατηγοριών, όπου είχε πει ότι δεν μετανιώνει για τη συμμετοχή του στις συγκρούσεις και ότι θα ξανακατέβαινε σε πορείες. Παρ’ όλα αυτά, ο J.C. αποδέχτηκε τη συμμετοχή του μόνο στις συγκρούσεις, αρνούμενος την αυτουργία της πυρπόλησης.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του και για τον εμπρησμό των άλλων 2 λεωφορείων που πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των οδομαχιών, ισχυριζόμενη ότι έχει στη διάθεσή της φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του.

Αλληλεγγύη σε όλους τους κρατούμενους των οδομαχιών!

Λευτεριά στους Εδουάρδο Γκαράυ, Σεμπαστιάν Φαχάρδο, Αντριάν Ντίαζ και J.C.

πηγή