Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη: Σχετικά με την πορεία της 31ης Αυγούστου σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες στη Ρότσα

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, το πρωί της Δευτέρας, 27 Αυγούστου η ουρουγουανική αστυνομία συνέλαβε 4 άτομα που συμμετείχαν σε δράση μπλοκαρίσματος των έργων επέκτασης του λιμανιού της Λα Παλόμα, στην περιοχή της Ρότσα. Μία μέρα μετά, ομάδες συντρόφων στο Μοντεβιδέο κάλεσαν άμεσα σε πορεία αλληλεγγύης με τους τέσσερις συλληφθέντες διαδηλωτές, για την Παρασκευή, 31 Αυγούστου.

Η απογευματινή πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Λιμπερτάδ με κατεύθυνση την Πρεζιντένσια (προεδρικό μέγαρο), και παρά το ότι είχε οργανωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκέντρωσε περίπου 500 άτομα. Τα πράγματα κύλησαν σχετικά ήρεμα, όπως συμβαίνει συνήθως σε αντίστοιχες πορείες ενάντια στα ορυχεία, πλην κάποιων αψιμαχιών με δημοσιογράφους, όταν σύντροφοι έβαψαν με σπρέι μια κάμερα δημοσιογράφων που εμφανίστηκαν στη διαδήλωση. Κάποιοι από το σώμα της πορείας δυσανασχέτησαν με την άμεση δράση, αλλά οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές δεν συνεχίστηκαν. Όσον αφορά τους τέσσερις συλληφθέντες της 27ης Αυγούστου, αυτοί αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, χωρίς να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Εκτός από τα στενά σχετιζόμενα με την πορεία της 31ης Αυγούστου, τα συντρόφια από το περιοδικό Αναρχία που μας έστειλαν την ενημέρωση, σημειώνουν ότι αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι μια προσπάθεια των ρεφορμιστικών κύκλων, των ΜΚΟ, και διάφορων πολιτικών να καπελώσουν τον αγώνα που εδώ και καιρό δεν ελέγχουν και που, τουλάχιστον στο Μοντεβιδέο, εξελίσσεται με κριτήρια αυτοοργάνωσης και με μία μη εθνικιστική προοπτική που στοχεύει στην εξάπλωση της σύγκρουσης. Οι διάφορες πολιτικές γκρούπες που επιχειρούν να απομονώσουν τους αναρχικούς από τον αγώνα, μετατρέποντάς τον σε ένα ασθενικό αίτημα στο κοινοβούλιο, καταφεύγουν ακόμα και σε απειλές, χωρίς όμως να είναι σε θέση να τις κάνουν πράξη.

Ενάντια στην αφομοίωση των αγώνων!
Άμεση δράση και αυτοοργάνωση!