Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες της 9ης Σεπτέμβρη

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση της 9ης Σεπτέμβρη 2012 στο Σαντιάγο της Χιλής, 39 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτέμβρη 1973, που έφερε στην εξουσία τον δικτάτορα Πινοτσέτ. Η πορεία στη μνήμη όλων των πεσόντων, δολοφονημένων, και εξαφανισμένων έκτοτε, καλέστηκε από ενώσεις συγγενών εξαφανισμένων συλληφθέντων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημείο προσυγκέντρωσης για τις ομάδες των διαδηλωτών, που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ήταν η Πλάσα ντε λος Έροες/πλατεία Ηρώων.

Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, κουκουλωμένοι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις πρώτες συγκρούσεις. Στην οδό Σαν Μαρτίν, πραγματοποιήθηκε επίθεση με πέτρες και μπογιές εναντίον κτηρίου που ανήκει στο υπουργείο παιδείας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα παράθυρα και να καταστραφεί τμήμα των εσωτερικών χώρων. Επιπλέον, πετάχτηκε μια μολότοφ στον πρώτο όροφο, προκαλώντας μικρής έκτασης φωτιά που σβήστηκε από το προσωπικό του κτηρίου προτού εξαπλωθεί.

Οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις εναντίον των μπάτσων συνεχίστηκαν στην περιοχή του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού Μαπότσο. Στην οδό Ρεκολέτα πραγματοποιήθηκε επίθεση σε υποκατάστημα της τράπεζας BCI, το οποίο λεηλατήθηκε και καταστράφηκε μερικώς. Επιχειρήθηκε επίσης η πυρπόλησή του, αλλά οι καραμπινιέροι πρόφτασαν και έσβησαν τις φλόγες.

Οι κουκουλωμένοι νέοι επιτέθηκαν ακόμα εναντίον των κατασταλτικών δυνάμεων που φυλούσαν ένα βενζινάδικο της εταιρείας Copec, ενώ φτάνοντας στην οδό Βαλντιβιέσο, έξω από το γενικό νεκροταφείο, ο κόσμος την έπεσε σε δημοσιογράφους που έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από τους μπάτσους. Με πέτρες, ξύλα, χρώματα και μερικές μολότοφ, οι εξεγερμένοι διαδηλωτές εφορμούσαν εναντίον των οργάνων της τάξης, κάθε φορά που ξαναφούντωναν τα οδοφράγματα. Από την πλευρά του εχθρού χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα, αύρες, γκλοπ και πιστόλια πέιντμπολ (σχετικό βίντεο).

Οι επιθέσεις της αστυνομίας οδήγησαν τους κουκουλωμένους εντός του νεκροταφείου, όπου σηκώθηκαν εκ νέου οδοφράγματα. Οι συγκρούσεις στα δρομάκια του νεκροταφείου συνεχίστηκαν περίπου μέχρι τις 15.00.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι μπάτσοι συνέλαβαν 13 άτομα, εκ των οποίων τρία κατηγορούνται για τη λεηλασία της τράπεζας στην οδό Ρεκολέτα, ενώ δύο δεκαεξάχρονοι για κατοχή μολότοφ. Οι δύο ανήλικοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στη συμβολή της οδού Ρεκολέτα με τη λεωφόρο Περού, έχοντας υποτίθεται στην κατοχή τους ένα κουτί με 6 μολότοφ και μια τσάντα με αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέρασαν από τον εισαγγελέα το πρωί της Δευτέρας. Όπως είπε ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους εκπροσωπεί, οι νεολαίοι βρήκαν το κουτί και την τσάντα αφημένα στο σημείο, προφανώς από τους ίδιους τους καραμπινιέρους που καραδοκούσαν να συλλάβουν όποιον τα έπαιρνε. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε να τεθούν και οι δύο υπό την επιτήρηση της εθνικής υπηρεσίας ανηλίκων (SE.NA.ME.), για όσο διαρκεί η έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι, αν και δεν θα προφυλακιστούν, η εν λόγω υπηρεσία μπορεί να τους επιβάλλει μια σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως την εποπτεία κοινωνικού λειτουργού ανάμεσα σε άλλα.

Σχετικά με τους υπόλοιπους συλληφθέντες δεν υπάρχουν νεότερα, εκτός του ότι κανείς τους δεν προφυλακίστηκε.

πηγή και περισσότερες φωτογραφίες: liberación total