Ρωσία: Γράμμα του 26χρονου αντιφασίστα Αλεξέι Σουτούγκα, φυλακισμένου στη Μόσχα

26-9/2012

Γεια σε όλους κι όλες!

Μία ακόμη περίοδος προφυλάκισής μας φτάνει στο τέλος της, αλλά είμαι βέβαιος πως θα μας κρατήσουν έγκλειστους για μερικούς ακόμα μήνες, έστω και χωρίς να διαφαίνεται καμιά εξέλιξη στην κατασκευασμένη ποινική υπόθεση εναντίον μας.

Γνωρίζετε ήδη τις λεπτομέρειες της σύλληψής μας και τις επακόλουθες παραβιάσεις που συνδέονται με τη δίωξή μας, αλλά τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο γύρω απ’ την υπόθεσή μας. Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος στόχος της έρευνας είναι να παρουσιάσει την ποινική δίωξη της «σύστασης εξτρεμιστικής οργάνωσης» ως σκοπούμενη ενάντια σε κοινωνικές ομάδες «φασιστών, ναζήδων και ρατσιστών».

Έχουν ήδη υπάρξει συναφή προηγούμενα σε διάφορα μέρη της Ρωσίας ως προς τις πρακτικές του E-Center ή, αλλιώς, Κέντρου Καταπολέμησης Εξτρεμισμού. Το κύριο μέλημα του ανακριτή Σ. Ι. Κοτσέργκιν είναι να ξεσκεπάσει την ύπαρξη της ανύπαρκτης εξτρεμιστικής κίνησης «Antifa», κι ακολούθως, να συνδυάσει τη δίωξη εναντίον του Ίγκορ Καρτσένκο και τη δική μας υπόθεση σε μία ενιαία δικογραφία. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια επίθεσης της αστυνομίας ενάντια σε ανθρώπους με αντιφασιστική ιδεολογία. Κι όλα αυτά γίνονται υπό τον ενδελεχή έλεγχο των αξιωματικών του E-Center και της FSB (πρώην KGB, σημερινής εσωτερικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας). Σκοπός τους είναι να εγκληματοποιήσουν αντιφασίστες/-ριες και κοινωνικούς αγωνιστές.

Δεν είναι μυστικό πως ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στο κίνημα αντίστασης, και προσπαθούμε να διοχετεύσουμε την εναντίωση στο καθεστώς προς μια κατεύθυνση επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, μέρος των οποίων είναι τα πραγματικά αίτια του ρατσισμού και του εθνικισμού στην κοινωνία μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε την καταστολή να στρέφεται ενάντια σε αντιφασίστες/-ριες σε όλη τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνουν στις προσπάθειές μας για συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα.

Σ’ αυτό το σημείο, είναι νωρίς για να πω οτιδήποτε σχετικά με την εξέλιξη της ποινικής υπόθεσης που έχει στοιχειοθετηθεί εναντίον μου, καθώς η εισαγγελική έρευνα πρακτικά πάγωσε από τότε που με συνέλαβαν. Τώρα απλώς μας «μαρινάρουν» στη φυλακή. Ξέρουμε πως δεν είμαστε ένοχοι, αφού δε βλάψαμε με κανέναν τρόπο οποιοδήποτε απ’ τα θύματα. Οι τελευταίοι δεν είχαν καν τα κότσια να μη λυγίσουν μπρος στους ανακριτές, και υπέδειξαν πειθήνια τις φωτογραφίες μας απ’ το Διαδίκτυο – μιας και, σύμφωνα με τα κεφάλια του E-Center, εμείς είμαστε οι αρχηγοί της ανύπαρκτης κίνησης «Antifa».

Θέλω να στείλω τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς στους συγγενείς, φίλους και συντρόφους μου απ’ τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Φιλανδία και άλλες χώρες στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Σας ευχαριστώ όλους κι όλες για τη στήριξή σας και τις δράσεις αλληλεγγύης. Λάβαμε ακόμα μια φορά την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης σας. Σας εύχομαι επιτυχία στον αγώνα μας σε κάθε μέτωπο.

Αλεξέι Σουτούγκα

Μπορείτε να προσφέρετε οικονομική ενίσχυση στους κρατουμένους μέσω του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού Μόσχας (πληροφορίες στ’ αγγλικά εδώ).