Φλορεντία, Ιταλία: Κάλεσμα σε δράσεις αλληλεγγύης προς τον αντιφασιστικό αγώνα στην Ελλάδα από την ομάδα Firenze Antifascista

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει για πολλούς και πολλές από μας ένα σαφές παράδειγμα της βίας με την οποία τα οικονομικά μέτρα λιτότητας εξαπολύονται εναντίον της εργατικής τάξης, των ανέργων και των πιο ευάλωτων, αλλά ταυτόχρονα συνιστά ένα παράδειγμα της αντίστασης που εκφράζουν αυτά τα άτομα μέρα με τη μέρα, με απεργίες, μπλόκα, αντίσταση στις απαγορεύσεις και στις προκλήσεις της αστυνομικής βίας, δοκιμάζοντας παλιές και νέες μορφές αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η κρίση και οι υλικές της επιπτώσεις δημιουργούν αντιστάσεις, παρατηρούμε επίσης την ανησυχητική επανεμφάνιση στο προσκήνιο της πολιτικής πάλης ενός φαινομένου που πιστεύαμε πως είχε ηττηθεί: του φασισμού.

Όλη η Ευρώπη βιώνει την αναζωπύρωση ενός νεοφασισμού, ο οποίος –αν και σε εμφανίζεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο– είναι στις μορφές και μεθόδους του πανομοιότυπος με αυτόν που είδαμε στο παρελθόν.

Στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στη Γερμανία, είναι μακρύς ο κατάλογος των χωρών στις οποίες, έστω και με διαφορετικές μορφές και διαφορετικούς τρόπους, μεγάλα τμήματα του κράτους συνυφαίνονται με νεοφασιστικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται και χρησιμοποιούνται ως το ένοπλο χέρι του ενάντια στα κινήματα τα οποία αμφισβητούν την εκμετάλλευση και τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.

Η Ελλάδα εκπροσωπεί υπό αυτή την έννοια –με την παρουσία και την ανάπτυξη οργανώσεων όπως η χρυσή αυγή– άλλο ένα παράδειγμα του πώς αυτή η συνύφανση αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο, από τη στιγμή που μεγάλα τμήματα του κράτους βλέπουν το φασισμό ως λύση στη διαχείριση της κρίσης.

Η χρυσή αυγή ενεργεί –όπως έχουμε βιώσει τραγικά και στο παρελθόν– με τους τρόπους του κλασικού φασιστικού δόγματος, έχοντας την ίδια συμπαιγνία με μεγάλα τμήματα του κρατικού μηχανισμού που καλύπτουν και στηρίζουν τα μέλη της, τους παρέχουν ατιμωρησία, μετατρέποντας το φόβο για το μέλλον σε αναγκαιότητα για «ασφάλεια».

Στα μέλη της «επιτρέπεται» να εκτελούν κανονικά καθήκοντα αστυνόμευσης/εκκαθάρισης εναντίον μεταναστών και εναντίον οργανώσεών τους, πραγματοποιώντας πραγματικές απελάσεις μεταναστών, επιθέσεις εναντίον γραφείων αριστερών κομμάτων, αλλά και χώρων του ευρύτερου κινήματος. Τα αστυνομικά τμήματα χρησιμεύουν ως ασφαλή καταφύγια, κι από αυτά προέρχονται αρκετές από τις πληροφορίες που έχουν οι φασίστες στη διάθεσή τους. Περισσότερο από το ήμισυ των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων ψηφίζει χρυσή αυγή. Επομένως, δεν είναι μια απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η χρυσή αυγή έφτασε το 7% στις τελευταίες εκλογές, όταν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν άγγιζε το 1%.

Εμείς δε βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς βιώνουμε αυτή την ιστορική συγκυρία, κι ως εκ τούτου, συμμετέχουμε πλήρως σε όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της.

Είναι πάρα πολλές οι προεκτάσεις, πάρα πολλές οι διασυνδέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών νεοφασιστικών οργανώσεων, πολλή μεγάλη η προσοχή του ιταλικού φασισμού σε ό,τι συμβαίνει αναφορικά με τη χρυσή αυγή, πάρα πολλά συνδέουν την ιστορία του ντόπιου νεοφασισμού με τον ελληνικό, πάρα πολλές οι ομοιότητες με τις συνέπειες της πολιτικής των δακρύων και αίματος της κυβέρνησης Μόντι.

Οι αντιφασίστες/-ριες στην Ελλάδα δεν κάθονται άπραγοι, και οργανώνονται με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές μορφές και μεθόδους, θέτοντας τον εαυτό τους στην πρώτη γραμμή, λαμβάνοντας εναντίον της χρυσής αυγής μια ιστορική ευθύνη όσον αφορά το μέλλον το δικό τους και όχι μόνο. Υποφέρουν καθημερινά επιθέσεις στις οποίες ανταποκρίνονται χωρίς φόβο, παρά τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα.

Είμαστε στο πλευρό τους. Ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση συντρόφων από την Ελλάδα προκειμένου να κινητοποιηθούμε, να καταγγείλουμε ό,τι συμβαίνει, να δημιουργήσουμε στιγμές αλληλεγγύης και αγώνα έτσι ώστε να στηρίξουμε τον αγώνα τους κατά της χρυσής αυγής, του κοινού αγώνα μας ενάντια στο φασισμό.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, ώρα 21.30
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης – Συζήτηση με την παρουσία ελληνόφωνων αντιφασιστών/-ριών συντρόφων/συντροφισσών στο Αυτοδιαχειριζόμενο Λαϊκό Κέντρο Νότιας Φλορεντίας (CPAFiSud), επί της Via Villamagna 27/a

Σάββατο, 17 Νοέμβρη, ώρα 16.00
Διαδήλωση μπροστά από το ελληνικό προξενείο, επί της Via Cavour

Αντιφασιστική Φλορεντία

Βίντεο σε ιταλικά και αγγλικά για την προπαγάνδιση των δύο δράσεων.
Φυλλάδιο στα ιταλικά από ελληνόφωνους αντιφασίστες στη Φλορεντία.

πηγές: i, ii