Ρίο ντε Ζανέιρο: Γιορτή δρόμου ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Την Τετάρτη, 5 Δεκέμβρη 2012, οι κάτοικοι της φαβέλας του Μπορέλ (Morro do Borel, που υπάρχει από το 1921 στο Ρίο ντε Ζανέιρο) βγήκαν στους δρόμους της γειτονιάς για να σπάσουν εμπράκτως το καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει οι μπάτσοι της τοπικής Μονάδας Ειρηνευτικής Αστυνομίας (UPP) από τις 28 Νοέμβρη. Το συγκεκριμένο κατασταλτικό σώμα ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 2008 με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των κρατικών δυνάμεων στις κοινότητες όπου πρωτύτερα έκαναν κουμάντο οι ναρκέμποροι. Η υποτιθέμενη καταπολέμηση του ναρκεμπορίου δεν αποτελεί βέβαια παρά ένα πρόσχημα για τη μόνιμη εγκατάσταση βαριά οπλισμένων ένστολων συμμοριών, που λυμαίνονται τις φτωχογειτονιές και προωθούν την κατοχική ανάπλαση και τον αστικό εξευγενισμό τους προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, εν όψει και του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων του 2016 (βλέπε και εδώ).

Στη μακρά λίστα με καθημερινές κρατικές βιαιοπραγίες και δολοφονίες εναντίον των κατοίκων των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών προστέθηκε πρόσφατα η εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου Μάριου Λούκας Σόουζα Βιάννα Περέιρα (Mário Lucas Souza Vianna Pereira) μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ύστερα από μπούκα μπάτσων του 4ου Τάγματος της Στρατιωτικής Αστυνομίας της συνοικίας της Φαζεντίνια τα ξημερώματα της 26ης Νοέμβρη, στο συγκρότημα φαβελών του Αλεμάου, μία ακόμη από τις ζώνες ελέγχου των Μονάδων Ειρηνευτικής Αστυνομίας.

Σε αυτό το στρατιωτικοποιημένο πλαίσιο λοιπόν, όπου η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00 σημαίνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί ούτε έξω από την πόρτα του σπιτιού του να σταθεί, ενώ οι γιορτές δρόμου μετά φανκ μουσικής είναι απαγορευμένες από τον Ιούνη του 2010, οπότε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή η τοπική UPP, η φαβέλα του Μπορέλ αποφάσισε να αντιδράσει και να αψηφήσει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Υπό το σύνθημα «Καταλαμβάνουμε το Μπορέλ» –εμπνεόμενο προφανώς από αντίστοιχα κινήματα τύπου Occupy διεθνώς– o κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται επί της οδού Σάου Μιγκέλ, για να κινήσει στη συνέχεια στο εσωτερικό της φαβέλας με μουσική και χορό, προτού καταλήξει στην πλατεία Τερρεϊράου, παραδοσιακό χώρο εκδηλώσεων της κοινότητας.

Οι μπάτσοι ήταν εμφανώς τσαντισμένοι με τη γιορτή ανάκτησης του δημόσιου χώρου από τους κατοίκους της φαβέλας και αλληλέγγυο κόσμο από άλλες περιοχές της πόλης, αλλά δεν προέβησαν σε καμία βίαιη ενέργεια. Η παράδοση των κινητοποιήσεων στη φαβέλα του Μπορέλ κρατάει από το 2003, όταν μετά την εκτέλεση τεσσάρων νέων της κοινότητας από τα χέρια ένστολων δολοφόνων της βραζιλιάνικης στρατιωτικής αστυνομίας, εκτυλίχτηκαν μια σειρά από δράσεις που κορυφώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της ευρύτερης ζώνης της Τιζούκα, βόρεια του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Σύνοψη από τις ενημερώσεις (1, 2) του Δικτύου Κοινοτήτων και Κινημάτων Ενάντια στη Βία, μέσω του Indymedia Βραζιλίας