Ιταλία: Συνεισφορά μέσα απ’ την πτέρυγα AS2 της φυλακής στην Αλεσσάντρια

Το δίκτυο αντιπληροφόρησης Informa-azione και το αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο RadioAzione έλαβαν και διέδωσαν μία επιστολή πέντε αναρχικών κρατουμένων από τη δεύτερη πτέρυγα υψηλής ασφαλείας (AS2) της φυλακής της Αλεσσάντρια προς τους κρατουμένους της φυλακής του Τολμέτζο, ως ανταπόκριση στην αλληλεγγύη των τελευταίων μέσα από την «απεργία του καλαθιού», δηλαδή την άρνηση συσσιτίου που ανακοίνωσαν με το κείμενο «Από το Τολμέτζο στην Αλεσσάντρια». Το ακόλουθο γράμμα είναι επίσης το πρώτο των Νικόλα Γκάι και Αλφρέντο Κόσπιτο μέσα από τη φυλακή.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΙΑ

«[Από τα πέντε αναπόσπαστα στοιχεία της εξέγερσης] εμείς διαθέτουμε μονάχα δύο… την ομιλία και τη γραφή… εσείς έχετε το μαχαίρι, το τουφέκι και το δυναμίτη».
Ένας κρατούμενος στα ισπανικά FIES

Μερικά αδέλφια από τη φυλακή του Τολμέτζο μας προσφέρουν την αλληλεγγύη τους με μια απλή και άμεση χειρονομία: την άρνηση συσσιτίου.

Η κίνησή τους δείχνει ότι καμιά μορφή εξαναγκασμού δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική μπροστά σε μια ειλικρινή επιθυμία ανταρσίας.

Μόνο το πέρασμα στην επίθεση θα δώσει νόημα στα λόγια μας.

Μόνο η άμεση δράση που ασκείται έξω από αυτά τα τείχη μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Πάρα πολύ συχνά η αλληλεγγύη των αναρχικών περιορίζεται σε συγκεντρώσεις έξω από τις φυλακές, καταλήγοντας εκ των πραγμάτων να αναθέτει τη δράση στους φυλακισμένους, τους μόνους που υπομένουν την καταστολή, τους ξυλοδαρμούς, την απομόνωση.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς είναι δυνατόν η αλληλεγγύη να μετατρέπεται σε αναζήτηση συγκατάθεσης, δημιουργίας ενός ευφάνταστου πολιτικού (υπο-)αντικειμένου, ενός σταυρού επί του οποίου καρφώνεται με ένα «πολιτικό σχέδιο» ο μετανάστης, ο προλετάριος ή ο κρατούμενος, αναλόγως την περίσταση, ο οποίος θα πάρει μακριά τις αμαρτίες του κόσμου.

Απορρίπτουμε, συνεπώς, λύσεις που βρομάνε από τη δυσωδία της πολιτικής και της αναζήτησης «συγκατάθεσης», και σε αυτές αντιτάσσουμε την επείγουσα ανάγκη ν’ απορρίψουμε κάθε δισταγμό, επιμένοντας να πιστεύουμε ότι αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση.

«Ας αλλάξει στρατόπεδο ο φόβος».

Αλφρέντο Κόσπιτο, Αλεσσάντρο Σεττεπάνι, Τζουζέππε Λο Τούρκο, Νικόλα Γκάι, Σέρτζιο Μαρία Στεφάνι

AS2 πτέρυγα, Αλεσσάντρια, 27 Νοέμβρη 2012