Σύδνεϋ, Αυστραλία: Δράση αλληλεγγύης στην πολιορκημένη κατάληψη Βίλα Αμαλίας

213

Την Πέμπτη, 20 Δεκέμβρη 2012, στην Αθήνα (Ελλάδα) η κατάληψη Βίλα Αμαλίας δέχτηκε επιδρομή από διμοιρίες των ΜΑΤ, και οκτώ σύντροφοι που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο συνελήφθησαν. Όλοι αντιμετωπίζουν δίωξη κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, και κρατούνται στη ΓΑΔΑ μέχρι να περάσουν και πάλι ενώπιον δικαστή την 24η Δεκέμβρη.*

Έπειτα απ’ αυτή την εκδίωξη των καταληψιών, ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως η Βίλα υπήρξε ένα «εργαστήρι ανομίας». Εδώ και 23 χρόνια η Βίλα Αμαλίας έχει υπάρξει ένας ανοιχτός πολιτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος, φιλοξενώντας τακτικά συναυλίες και διοργανώνοντας ομάδες θεάτρου, χορού και ξένων γλωσσών, προβολές ταινιών, χαριστικά παζάρια και συλλογικές κουζίνες. Η κατάληψη υπήρξε ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα του αναρχικού και αντεξουσιαστικού κινήματος στην Αθήνα, και όσες κι όσοι απαρτίζουν την κατάληψη έχουν επίσης συνεισφέρει σε αγώνες εργαζομένων και μεταναστών καθώς και στην καταπολέμηση της ρατσιστικής/φασιστικής βίας.

Την Κυριακή, 23 Δεκέμβρη, αναρχικοί κι αναρχικές συγκεντρωθήκαμε έξω από το ελληνικό προξενείο και την Beirut Hellenic Bank στην κεντρική επιχειρηματική ζώνη του Σύδνεϋ ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης. Τοποθετήσαμε δύο πανό πάνω στο κτήριο του ελληνικού προξενείου που έγραφαν «Αλληλεγγύη στη Βίλα Αμαλίας» και «Λευτεριά στους καταληψίες της Βίλας Αμαλίας». Πετάξαμε επίσης τρικάκια παντού, με μηνύματα αλληλεγγύης στη Βίλα και στους καταληψίες όλου του κόσμου, την ώρα που πραγματώναμε μια διαδήλωση θορύβου, ενώ εκατοντάδες καταναλωτές βιάζονταν να κάνουν αγορές μες στη μανία των Χριστουγέννων.

Αλληλεγγύη σε όλους τους κατειλημμένους χώρους
Γαμήστε το νόμο – Κάντε καταλήψεις σ’ όλο τον κόσμο

πηγή

* Την επομένη αυτής της δράσης, στις 24 Δεκέμβρη, όλοι οι συλληφθέντες σύντροφοι στην Αθήνα αφέθηκαν ελεύθεροι – πέντε εξ αυτών με τον περιοριστικό όρο της παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα.

η μετάφραση στα ελληνικά έγινε σε συνεργασία με το persona non grata