Γερμανία: Μπουρλότο σε μεγάλη μονάδα κοτόπουλων πάχυνσης στο Μέππεν της Κάτω Σαξονίας

(ένας από τους τρεις στάβλους της μονάδας που έγιναν στάχτη)
(ένας από τους τρεις στάβλους της μονάδας που έγιναν στάχτη)

Λίγο πριν ξημερώσει 22α Νοέμβρη 2012, πραγματώσαμε μες στη νύχτα εμπρηστική επίθεση ενάντια σε μονάδα εκτροφής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής στο Κλάιν Φύλλεν (του Μέππεν), η οποία ήτανε αδειανή αφού χτυπήσαμε μεταξύ δύο περιόδων πάχυνσης.

Σχεδόν τα πάντα είναι εμπόρευμα υπό τον καπιταλισμό. Η ανταλλακτική αξία ενός πράγματος καθορίζει τι πρέπει να δίνει κανείς ώστε να πάρει κάτι. Άνευ σημασίας είναι τι ακριβώς χρειάζεται κανείς για να ζήσει ευτυχής.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μονοπωλούν ένα μάτσο πράγματα θέτοντάς τα υπό την κυριότητά τους, αλλά ούτε καν τα χρησιμοποιούν, ενώ άλλοι τα στερούνται. Όταν δεν έχουνε λεφτά όσοι χρειάζονται δεδομένα πράγματα, τότε αυτά παύουν να παράγονται. Αν τα πράγματα δεν μπορούν να πωληθούν σε καλή μεριά, συχνά καταστρέφονται, κι ας είναι χρειαζούμενα. Για παράδειγμα, δημητριακά καίγονται με το που μπουν σε οικονομικά ασύμφορη υπερπροσφορά μην τυχόν και πάρουν οι τιμές την κατρακύλα.

Και τα ζώα γίνονται εμπόρευμα. «Ζώα της φάρμας» μπορούν να συντηρηθούν στη ζωή με ελάχιστο κόστος και να υπόκεινται σε διαρκή εκμετάλλευση: να βγαίνει δηλαδή το μέγιστο δυνατό κέρδος από ένα ζώντα οργανισμό που δεν μπορεί καν να προβάλει αντίσταση. Στην παραγωγή κρέατος η θανάτωση των ζώων δημιουργεί απλώς την προστιθέμενη αξία. Σε άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης η σφαγή έρχεται σαν οικονομική συνέπεια, αφής στιγμής η ύπαρξη π.χ. αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ή ορνίθων ωοπαραγωγής δεν καθίσταται πλέον κατ’ ανώτατο όριο κερδοφόρα. Ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα βρίσκονται εκμεταλλευόμενα και φονευμένα. Κι αυτό το γεγονός επ’ ουδενί δεν εξισώνεται, αλλά απορρίπτεται και στις δύο περιπτώσεις.

Εμείς δεν επαφιόμαστε στη λεκτική συνδιαλλαγή. Κι αυτό σημαντικό είναι, αλλά δεν αρκεί. Οι τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ πιο καταστροφικές απ’ ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να είναι εμπρησμοί εναντίον της περιουσίας. Για τους περισσότερους έμβιους οργανισμούς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά άθλιες, και πρέπει να τις πολεμήσουμε με ριζοσπαστικούς τρόπους. Δεν έχει καμιά σημασία πόσο καλό θέλει να καμώνεται πως είναι το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, ούτε και πόσα τετραγωνικά εκατοστά κοτόπουλου ή χοιρινού βγαίνουνε φόρα παρτίδα. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζωντανά όντα εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζονται λες και δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ τη χρησιμότητά τους να δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Σ’ αυτή την πτηνοτροφική μονάδα εκτρέφονται κοτόπουλα για λογαριασμό της Rothkötter. Η Rothkötter και η Wiesenhof είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πουλερικών στη Γερμανία.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές μονάδες όπου κρατούνται ζώα.

πηγή